Instruire pentru a depăși cu înțelepciune conflictele sociale
Autor: Teodorescu Mihai
![Instruire pentru a depăși cu înțelepciune conflictele sociale](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39099.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conflictele sociale, de la dezbateri politice la dezacorduri familiale, se pot transforma cu uÈ™urință în atacuri personale. TotuÈ™i, astfel de confruntări aprinse rezolvă dezacordurile È™i pot consolida puncte de vedere opuse.
Oamenii sunt capabili să abordeze conflictele sociale cu mai multă înÈ›elepciune dacă s-au antrenat din timp practicând o tehnică distanÈ›ată de vorbire de sine, referindu-se la ei înÈ™iÈ™i cu pronume de persoana a treia, arată un studiu.
O abordare mai bună pentru rezolvarea dezacordurilor interumane este de a îmbrățiÈ™a caracteristici pe care oamenii de È™tiință le asociază cu înÈ›elepciunea. Aplicarea acestor elemente de înÈ›elepciune poate fi însă dificilă, mai ales în timpul confruntărilor. Potrivit noilor cercetări publicate în revista Psychological Science, o abordare înÈ›eleaptă a conflictelor poate fi antrenată în avans.
IntervenÈ›ia cercetătorilor se bazează pe un dispozitiv retoric numit „illeism” - practica referirii la sine la persoana a treia. În loc să spună „mă simt rănit È™i supărat”, o persoană ar putea spune, de exemplu: „Se simte rănit È™i supărat”. Potrivit cercetătorilor, schimbând perspectiva de la prima la a treia persoană, o persoană devine mai capabilă să-È™i evalueze propriile cunoÈ™tinÈ›e È™i să aprecieze puncte de vedere alternative.
Pentru a-È™i testa ipoteza, cercetătorii au efectuat două experimente. În primul experiment, participanÈ›ilor li s-a prezentat o situaÈ›ie ipotetică de conflict social È™i li s-a cerut să îÈ™i evalueze gândurile. ParticipanÈ›ii au fost instruiÈ›i să È›ină un jurnal zilnic de o lună în care să scrie evenimentele semnificative din fiecare zi. Un grup de participanÈ›i a scris despre reflecÈ›iile lor la prima persoană, în timp ce al doilea grup a făcut la fel, dar la a treia persoană. Rezultatele au arătat că persoanele din grupul celor care au scris la persoana a treia au dezvoltat o abordare mai centrată pe înÈ›elepciune a modului în care au gândit despre conflict.
Al doilea experiment a adăugat un al treilea grup de participanÈ›i, cărora nu li s-au dat instrucÈ›iuni despre cum să scrie despre experienÈ›ele lor. Rezultatele celui de-al doilea experiment au susÈ›inut concluziile primului. Cercetarea actuală oferă primele dovezi empirice pentru formarea înÈ›elepciunii în viaÈ›a de zi cu zi atunci când se lucrează prin interacÈ›iuni provocatoare.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Violența nu crește după lansarea unui joc video, arată un studiu
- Care este dieta ideală pentru prevenirea osteoporozei?
- Lenjeria intimă influențează calitatea lichidului seminal
- Echilibrul dintre macronutrienți și aport energetic în dieta paternă influențează metabolismul și comportamentul descendenților
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni