Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic

©

Autor:

Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
Un nou studiu publicat în jurnalul Environmental Pollution de cercetătorii de la McGill University din Canada susține că ninsorile aduc cu ele particule de plastic de dimensiuni minuscule, contribuind la poluarea mediului înconjurător.
Atunci când zăpada se topește, nanoparticule din plastic se depun pe sol, acestea provenind în mare măsură din materialele plastice relativ solubile din produsele antigel (polietilen glicoli). Aceste produse pot ajunge în aerul atmosferic și pot fi, ulterior, preluate de fulgii de zăpadă.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică ​​pentru a analiza eșantioanele de zăpadă colectate în luna aprilie a anului 2019 în Montreal, Canada. Aceste analize au vizat atât particulele de dimensiuni nanometrice, cât și particulele de dimensiuni puțin mai mari, de ordinul macro, din diferite materiale plastice. Tehnica McGill este de câteva ori mai sensibilă decât oricare dintre celelalte metode actuale, utilizate pentru urmărirea prezenței plasticului în mediu. Această nouă tehnică permite oamenilor de știință să detecteze cantități extrem de mici pentru cele mai frecvente materiale plastice solubile și insolubile în zăpadă, apă, precipitații și chiar în probe de sol odată ce acestea au fost separate până la nivelul unui picogram. Metoda se bazează pe utilizarea spectrometriei de masă nano-structurate și, spre deosebire de alte tehnici utilizate în prezent, tehnică utilizează materiale reciclabile și se bazează pe practici durabile.

„Este important să putem detecta chiar și cantități mici de materiale plastice în mediu”, a afirmat autorul principal al studiului, Parisa Ariya. „Deși aceste materiale plastice pot fi inofensive în sine, ele pot prelua materii organice toxice și metale grele din mediu, care pot deteriora celulele și organele umane”.

Zi Wang, de asemenea autor al studiului, a adăugat: „Speranța noastră este că această nouă tehnică poate fi utilizată de oamenii de știință din diferite domenii ca să obțină informații cheie despre cantitatea de micro și nanoparticule din plastic în mediul urban. Astfel, sperăm să fie mult mai des abordate teme despre impactul particulelor de plastic asupra ecosistemului și asupra sănătății umane.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 485
Bibliografie
It's snowing plastic, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210317111727.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Estimarea nivelului de expunere la microplastic de-a lungul vieții
  •