Aportul alimentar de niacină și riscul de deces la persoanele cu boală hepatică grasă nonalcoolică

Aportul alimentar de niacină și riscul de deces la persoanele cu boală hepatică grasă nonalcoolică

©

Autor:

Aportul alimentar de niacină și riscul de deces la persoanele cu boală hepatică grasă nonalcoolică
Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) înregistrează o creÈ™tere alarmantă al nivel global, având un impact semnificativ asupra mortalității, în special cauzate de bolile cardiovasculare. Niacina, sau vitamina B3, esenÈ›ială în sinteza coenzimelor implicate în numeroase reacÈ›ii metabolice, a fost studiată în preclinic pentru efectele sale antiinflamatorii È™i de inversare a steatozei hepatice. Un studiu de cohortă prospectiv pe scară largă publicat în JAMA Network Open a evaluat dacă un aport mai mare de niacină din dietă reduce riscul de mortalitate din toate cauzele, precum È™i mortalitatea asociată bolilor cardiovasculare È™i cerebrovasculare la adulÈ›ii cu NAFLD din Statele Unite.
Studiul a utilizat datele adulÈ›ilor americani participanÈ›i la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 2003 È™i 2018, evaluând aportul dietetic de niacină prin metoda standardizată Automated Multiple-Pass Method (AMPM) È™i corelându-l cu datele de mortalitate obÈ›inute prin legătura cu National Death Index până la 31 decembrie 2019.

Rezultatele au indicat o asociere între un aport mai mare de niacină din dietă (≥26,7 mg/zi) È™i un risc cu 30% mai mic de mortalitate din toate cauzele È™i cu aproximativ 50% mai mic de mortalitate asociată bolilor cardiovasculare în rândul pacienÈ›ilor cu NAFLD, deÈ™i această ultimă asociere a devenit nesemnificativă după ajustarea pentru variabilele confundatoare, cu excepÈ›ia vârstei È™i sexului.

Analizele pe subgrupuri au arătat că asocierea dintre un aport mai mare de niacină și un risc redus de mortalitate a fost robustă doar pentru pacienții cu NAFLD fără diabet.

În concluzie, rezultatele sugerează o legătură între un aport mai mare de niacină din dietă È™i o mortalitate mai scăzută din toate cauzele în rândul pacienÈ›ilor cu NAFLD, fără o asociere inversă semnificativă cu mortalitatea din cauze cardiovasculare. Studiile viitoare ar trebui să investigheze corelaÈ›ia doză-răspuns a aportului dietetic de niacină cu mortalitatea pentru a determina dozele optime pentru pacienÈ›ii cu NAFLD.

sursa: News Medical
foto: monticello/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 369
Bibliografie
Patients with non-alcoholic fatty liver disease may benefit from increased dietary niacin intake, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/Patients-with-non-alcoholic-fatty-liver-disease-may-benefit-from-increased-dietary-niacin-intake.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile bogate în fructoză lichidă pot creÈ™te riscul de hipertrigliceridemie È™i implicit al afecÈ›iunilor cardiovasculare
  • Un supliment cu multiminerale ar putea determina reducerea consecinÈ›elor steatozei hepatice
  • Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum