Inversarea vârstei biologice ar putea spori longevitatea și scade riscul de demență și AVC

©

Autor:

Inversarea vârstei biologice ar putea spori longevitatea și scade riscul de demență și AVC
În cadrul unui studiu realizat pe locuitorii Marii Britanii, cercetătorii au evaluat legătura dintre vârsta biologică și incidența bolilor neurologice - demență, accident vascular cerebral ischemic, boala neuronului motor și boala Parkinson, folosind trei măsuri de vârstă biologică bazate pe 18 biomarkeri evaluați regulat. Rezultatele au fost publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery, & Psychiatry.
Participanții au fost selectați din baza de date UK Biobank (UKBB). Aceștia au completat chestionare și au furnizat probe biologice la începutul studiului. Echipa a evaluat impactul vârstei biologice avansate asupra diagnosticării noi a bolilor neurologice folosind modele de supraviețuire. Bolile neurologice au fost diagnosticate folosind codurile ICD-10 obținute din înregistrările spitalicești și de mortalitate. Participanții au fost urmăriți până la diagnosticarea bolii, deces sau terminarea studiului.

Rezultatele au arătat că, în medie, pe parcursul a nouă ani de urmărire, au fost raportate cazuri de demență, accident vascular cerebral ischemic, boala Parkinson și boala neuronului motor. Măsurile de vârstă biologică au fost semnificativ legate de riscuri crescute de demență de orice cauză, în special demența vasculară, în timp ce legăturile au fost mai slabe pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

De asemenea, s-a constatat un risc semnificativ crescut al măsurilor de vârstă biologică asupra accidentului vascular cerebral ischemic. Asocieri slab pozitive au fost observate între vârsta biologică avansată și riscul de boala neuronului motor, iar doar HDAge (dereglarea homeostatică a vârstei) a arătat o asociere semnificativă cu boala neuronului motor. Relațiile între vârsta biologică și riscul de Parkinson nu au fost semnificative, iar valorile raportului de risc obținute pentru boala Parkinson au fost sub 1.0.

Stratificarea după gen și vârstă a produs rezultate similare, deși vârsta biologică a fost mai puternic legată de demență printre femeile mai tinere, sub 60 de ani. Analiza de sensibilitate, care a eliminat persoanele diagnosticate cu tulburări neurologice în termen de cinci ani de la evaluarea vârstei biologice, a arătat dimensiuni ale efectului de obicei mai mici, dar cu o direcție similară a efectului, cu relații semnificative persistente pentru demența vasculară și demența de orice cauză, accidentul vascular cerebral ischemic și PhenoAge (vârsta fenotipică) în Alzheimer.

În concluzie, rezultatele studiului au arătat că îmbătrânirea biologică crescută a fost legată de un risc crescut al diferitelor boli neurologice legate de vârstă, cu cele mai mari dimensiuni ale impactului pentru accidentul vascular cerebral ischemic, demența de tip vascular și demența de orice cauză. Controlul variabilelor critice în modelarea specifică bolii a demonstrat că acești indicatori de vârstă biologică au relevanță dincolo de simpla estimare a riscului cardiovascular.

sursa: News Medical
foto: Chinnapong/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-11-2023 | creare: 10-11-2023 | Vizite: 696
Bibliografie
Reversing biological age could increase longevity and lower dementia and stroke risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231108/Reversing-biological-age-could-increase-longevity-and-lower-dementia-and-stroke-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rata îmbătrânirii biologice are tendința de a scădea (Studiu)
  • Vârsta maximă este influențată de controlul asupra vieții și de activitățile fizice
  • Vârsta fitness și VO2 max
  •