Ledurile cu ultraviolete ar putea elimina noul coronavirus de pe suprafețe și posibil, din aer și apă

©

Autor:

Ledurile cu ultraviolete ar putea elimina noul coronavirus de pe suprafețe și posibil, din aer și apă
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unor leduri cu ultraviolete care ar putea decontamina suprafețele și potențial, aerul și apa, care au intrat în contact cu noul coronavirus.
Unul dintre cele mai importante roluri pe care le pot juca aceste leduri sunt în dezinfectarea echipamentului de protecție, a suprafețelor, podelelor, dispozitivelor de încălzire, ventilare și aer condiționat. Oamenii de știință lucrau la această tehnologie UV-C chiar de dinainte ca pandemia COVID-19 să ia amploare.

Noile leduri cu lumina UV par să arate rezultate promițătoare în oprirea răspândirii noului coronavirus, cercetătorii raportând un grad de sterilizare de 99,9% a SARS-CoV-2 în 30 de secunde.

Trebuie ținut cont de faptul că nu toate tipurile de lumină ultravioletă sunt la fel: UV-A și UV-B, care provin de la soare, au o utilitate importantă, în timp ce UV-C sunt mai rare și sunt de obicei destinate purificării aerului, apei și inactivării microbilor. UV-C pot fi generate doar de către om, prin intermediul tehnologiei.

Lumina UV-C care variază între 260 și 285 nanometri și care este utilizată actual pentru dezinfectare este dăunătoare pielii umane iar din acest motiv, este utilizată în medii în care nu există oameni la momentul dezinfectarii. Chiar OMS avertizează împotriva dezinfecției cu lumină UV a mâinilor sau a altor zone ale pielii, întrucât chiar și o expunere pe termen scurt la lumina UV-C poate determina arsuri sau leziuni oculare.

Lumina UV-C este cel mai frecvent generată de lămpi cu vapori de mercur. Totuși, oamenii de știință au dorit să abordeze o metodă mult mai elegantă de a fabrica ledurile cu UV-C și anume prin depozitarea unui film al nitrurii de galiu-aluminiu pe un substrat de silicon-carbid. Potrivit cercetătorilor, cu cât substratul și filmul sunt mai asemănătoare din punct de vedere structural, cu atât este mai ușor să se obțină un material de cea mai înaltă calitate. Iar cu cât este mai de calitate materialul, cu atât eficiența și performanța ledurilor UV va fi mai mare.

Atunci când dezvoltau tehnologia ledurilor UV-C, cercetătorii aveau în plan creerea unui dispozitiv portabil care să dezinfecteze rapid apa. Durabilitatea, fiabilitatea și dimensiunea mică a diodelor ar aduce avantaje mai ales în țările mai puțin dezvoltate, fără apă potabilă.

Pe lângă dezinfectarea apei, lumina UV-C ar putea fi integrată și în sisteme care se aprind atunci când nu este nimeni prezent, ceea ce ar reprezenta o metodă ieftină, naturală și convenientă de a dezinfecta spațiile publice, personale, spațiile de vânzare și din spitale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2020 | creare: 27-04-2020 | Vizite: 812
Bibliografie
Ultraviolet LEDs prove effective in eliminating coronavirus from surfaces and, potentially, air and water: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200414173251.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •