Cum evită imunitatea variantele de coronavirus din UK și Africa de Sud

©

Autor:

Cum evită imunitatea variantele de coronavirus din UK și Africa de Sud
SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, suferă mutații în timp ce se multiplică și se răspândește, la fel ca toate virusurile. Actual sunt peste 4.000 de variante de COVID-19, care deja a omorât mai mult de 2,7 milioane de oameni pe parcursul pandemiei.
Varianta din UK, cunoscută ca B.1.1.7, a fost identificată inițial în septembrie 2020 și este responsabilă de 98% din totalul cazurilor de COVID-19 din Regatul Unit. În plus, în ultimele luni s-a răspândit în alte 100 de țări, precum Franța, Danemarca și Statele Unite, iar Organizația Mondială a Sănătății afirmă că face parte din variantele îngrijorătoare, alături de cele din Africa de Sud și Brazilia. Acestea sunt mai contagioase și evită imunitatea mai ușor decât varianta originală a virusului. Toate cele 3 variante au suferit mutații la nivelul proteinei spike, componenta virală care se atașează la receptorii ACE2 ai celulelor umane, determinând legarea mai puternică a virusului la celulele gazdei.

Cercetătorul Victor Padilla-Sanchez de la Universitatea Catolică din America a studiat motivul pentru care variantele din UK și Africa de Sud sunt mai transmisibile și a publicat rezultatele în ianuarie 2021 în jurnalul Research Ideas and Outcomes. Acesta a efectuat un studiu computațional timp de o lună prin simularea unor modele de infecție utilizând Frontera, unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, de la Centrul de Calcul Avansat din Texas (TACC).

Padilla-Sanchez a descoperit că varianta UK are multiple mutații în proteina spike, cea mai importantă fiind N501Y. Această mutație determină atașarea mult mai eficientă a proteinei spike la receptorii ACE2 ai gazdei, făcând virusul mai infecțios.

Varianta din Africa de Sud a apărut în octombrie 2020 și are mai multe mutații semnificative la nivelul porteinei spike, fiind mai periculoasă decât varianta din UK. Cea mai importantă este mutația E484K, care ajută virusul să evite imunitatea dobândită în urma vaccinării sau infecției anterioare. Prin urmare, evadând de sub supravegherea sistemului imun, organismul nu va putea distruge tulpina sud-africană, care începe să fie identificată și în Statele Unite.

Padilla-Sanchez afirmă că vaccinurile disponibile actual nu vor fi neapărat eficiente împotriva variantelor, fiecare dintre acestea necesitând propriul vaccin specific. Omul de știință va continua să studieze SARS-CoV-2, motivația acestuia fiind numărul limitat de studii computaționale aflate actual în derulare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-03-2021 | creare: 26-03-2021 | Vizite: 586
Bibliografie
How UK, South Africa coronavirus variants escape immunity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323131203.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: