La nivel mondial se preconizează că numărul de cazuri de demență se va tripla până în 2050
O nouă analiză arată o scădere a prevalenței demenței datorată educației, contrabalansată însă de o creștere dată de factori de risc cardiovasculari.
Accesul la educație la nivel global este tot mai mare, ceea ce face ca estimările în prevalența demenței să arate o scădere cu 6,2 milioane de cazuri până în anul 2050. Cu toate acestea, fumatul, indexul de masă corporală și hiperglicemia sunt factori ce vor duce la creșterea prevalenței cu un număr asemănător de cazuri: 6,8 milioane.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington au raportat că numărul de persoane cu demență se va tripla la peste 152 de milioane de cazuri până în 2050. Cea mai mare creștere a prevalenței se estimează să apară în Africa subsahariană de Est, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Numărul total de cazuri este în creștere din cauza îmbătrânirii populației, în timp ce obezitatea, diabetul și sedentarismul sunt factori de risc pentru demență tot mai prezenți la persoanele tinere.
S-a descoperit că în fiecare an, aproximativ 10 din 100.000 de indivizi dezvoltă demență cu debut precoce (înainte de 65 de ani), ceea ce corespunde cu 350. 000 de cazuri noi pe an, global. Rata cea mai mare de incidență a fost pentru demența de tip Alzheimer, urmată de cea vasculară și frontotemporală.
Din 1999 până în 2019, rata mortalității în Statele Unite din cauza bolii Alzheimer a crescut semnificativ (cu 88%). Se observă o creștere mai pronunțată a mortalității în regiunile rurale ale Statelor Unite, din cauza mai multor factori precum: statusul socio-economic redus, numărul mai mare de persoane cu afecțiuni cronice, accesul limitat la internet și la serviciile de asistență primară, creșterea numărului de persoane în vârstă care trăiesc în regiunile respective.
Persoanele care trăiesc cu Alzheimer cu debut precoce întâmpină provocări unice legate de diagnosticare, familie, loc de muncă, resurse financiare, îngrijire în viitor și posibile opțiuni de tratament. Însă susținerea și informarea sunt disponibile, oferind pacientului șansa de a construi un plan și de a determina cum alege să trăiască împreună cu boala.
Este necesară așadar cercetarea țintită pe descoperirea de tratamente ce modifică evoluția bolii și pe intervenții necostisitoare pentru prevenția sau întârzierea debutului demenței.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu stiu ce sa mai fac
- Avc, dementa mixta, sindrom psiho organic
- Semn de Dementa Cumva ?
- Dementa pshioalcolica
- Probleme de sanatate
- Alzheimer?
- Psihodementa
- Bunica de 80 ani.. parca ar avea un inceput de dementa
- Dementa si crize de epilepsie