Vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât consumatorii de carne

Vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât consumatorii de carne

©

Autor:

Vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât consumatorii de carne
Persoanele vegetariene par să aibă un profil al biomarkerilor mai sănătos decât consumatorii de carne È™i acest lucru se aplică adulÈ›ilor de orice vârstă È™i greutate È™i nu este afectat de factori precum fumatul sau consumul de alcool, potrivit unui nou studiu.
Biomarkerii pot avea efecte negative asupra sănătății, favorizând sau prevenind cancerul, bolile cardiovasculare, afecÈ›iunile legate de vârstă È™i alte boli cronice. Biomarkerii au fost folosiÈ›i pe scară largă pentru a evalua efectul dietelor asupra sănătății. Cu toate acestea, nu sunt clare dovezile beneficiilor metabolice asociate cu vegetarianism. Pentru a înÈ›elege dacă alegerea dietetică poate face diferenÈ›a față de nivelurile markerilor de boală din sânge È™i urină, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au făcut un studiu transversal analizând datele de la peste 175.000 de participanÈ›i sănătoÈ™i (cu vârste cuprinse între 37 È™i 73 de ani), care nu au raportat modificări majore ale dietei în ultimii cinci ani.

ParticipanÈ›ii au fost clasificaÈ›i fie vegetarieni (4.111 participanÈ›i) fie consumatori de carne (166.516 participanÈ›i) în funcÈ›ie de dieta lor auto-raportată. Cercetătorii au examinat asocierea dietei cu 19 biomarkeri din sânge È™i urină, asociaÈ›i cu diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, sănătatea ficatului, oaselor È™i articulaÈ›iilor È™i a funcÈ›iei renale. Chiar È™i după ce a luat în considerare factorii potenÈ›ial influenÈ›i, inclusiv vârsta, sexul, educaÈ›ia, etnia, obezitatea, fumatul È™i consumul de alcool, analiza a constatat că, comparativ cu consumatorii de carne, vegetarienii au avut niveluri semnificativ mai scăzute pentru 13 biomarker asociaÈ›i cu afecÈ›iuni cardiovasculare, renale sau metabolice.

Cu toate acestea, vegetarienii au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de biomarkeri benefici, inclusiv colesterolul „bun” (HDL) al lipoproteinelor cu densitate ridicată, precum È™i vitamina D È™i calciu (legate de sănătatea oaselor È™i a articulaÈ›iilor). În plus, au avut un nivel semnificativ mai ridicat de grăsimi (trigliceride) în sânge È™i cistatină-C (sugerând o afecÈ›iune renală mai slabă). Autorii subliniază faptul că studiul are o serie de limitări, inclusiv faptul că au fost testate probe de biomarkeri o singură dată pentru fiecare participant È™i este posibil ca biomarkerii să fluctueze în funcÈ›ie de factori care nu au legătură cu dieta, cum ar fi bolile existente È™i factorii de stil de viață nemăsuraÈ›i.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 594
Bibliografie
Vegetarians have healthier levels of disease markers than meat-eaters, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210509153814.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală È™i risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie È™i avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum