Managementul factorilor de risc cardiovascular în copilărie asigură protecția funcției cerebrale la maturitate

©

Autor:

Managementul factorilor de risc cardiovascular în copilărie asigură protecția funcției cerebrale la maturitate

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Circulation a concluzionat că tinerii care suferă de hipertensiune arterială, colesterol crescut și/sau obezitate până la vârsta mijlocie au un risc mai mare de probleme de memorie, învățare, atenție, timp de reacție și procesare vizuală după vârsta de 60 de ani.
Doctorii cred că încorporarea unor strategii pentru prevenirea afecțiunilor cardiace ar trebui să înceapă din copilărie și că acestea conferă și protecție creierului.

Acesta este primul studiu care a descoperit o legătură între riscurile cardiovasculare acumulate între copilărie și vârsta mijlocie și probleme cognitive după 60 de ani.

Anterior, cercetătorii au descoperit că 20% dintre adulții de peste 60 de ani se confruntă cu pierderi cognitive ușoare. Datele existente spun că există o legătură între dificultățile cognitive și factorii de risc pentru bolilele cardiovasculare. Acești factori de risc includ hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul de tip 2, fumatul, sedentarismul, dieta nesănătoasă. De asemenea, probleme cognitive la maturitate apar mai des în cazul persoanelor care se confruntă cu depresie sau au avut o educație precară.

Pentru acest studiu o echipă de cercetători a monitorizat factorii de risc cardiovasculari timp de 31 de ani, din copilărie (3-18 ani) până la maturitate (34-49 de ani). Testele realizate au măsurat învățarea asociativă, memoria pe termen scurt, timpul de reacție, atenția și viteza de procesare vizuală.

Cercetătorii au făcut mai multe descoperiri interesante:

  • Tensiunea arterială ridicată precum și un nivel ridicat al colesterolului total este asociat unor probleme de memorie și învățare la vârsta mijlocie;
  • Persoanele obeze din copilărie până la maturitatea aveau o viteză mai mică de procesare a informațiilor vizuale și de menținere a atenției;
  • Persoanele cu hipertensiune arterială, colesterol mărit și obezitate aveau probleme cu învățarea prin asociere și memoria, probleme de atenție și viteză de reacție mai mică.


Aceste rezultate sunt doar observaționale iar cercetătorii cred că este nevoie de noi studii pentru a determina la ce vârstă în copilărie ar trebui să se facă intervenții pentru a reduce riscurile cardiovasculare care ar putea afecta creierul la maturitate.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-05-2021 | creare: 18-05-2021 | Vizite: 416
Bibliografie
1. Managing children's weight, blood pressure and cholesterol protects brain function mid-life, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210510085857.htm
2. Cardiovascular Risk Factor Trajectories Since Childhood and Cognitive Performance in Midlife: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study, https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.052358
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: