Fibrele de bergamotă pot ajuta în afecțiunile neurogenerative

©

Autor:

Fibrele de bergamotă pot ajuta în afecțiunile neurogenerative
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Magna Græcia din Cantazaro arată că fibrele de beragmotă, rezultate prin procesarea citricelor, au proprietăți antioxidante și oferă protecție organismului împotriva neurotoxicității induse de proteinele beta amilioidiene ce cauzează boala Alzheimer. Conform oamenilor de știință, aceste informații sunt în concordanță cu lucrări recente în nutriție, potrivită cărora consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a afecțiunilor cronice, însă în urma acestuia rezultă o cantitate mare de deșeuri.
Autorii explică faptul că fibrele de bergamotă fac parte din categoria produșilor secundari, concept apărut în urma instaurării noilor directive referitoare la deșeurile alimentare, ce sunt obținute în urma procesării altor alimente. Aceștia atrag atenția că, la nivel global, în fiecare an rezultă din industria de prelucrare a citricelor aproximativ 15 milioane de tone de deșeuri, motivând astfel necesitatea utilizării acestora într-un fel practic înainte să ajungă în acest stadiu.

În cadrul lucrării, specialiștii au procesat bergamotele, fructe ce se găsesc în țări precum Italia sau Grecia, și au obținut din acestea ulei și suc de bergamotă, precum și resturi pe care le-au numit „pastazzo”, care în mod normal s-ar fi transformat în deșeuri. În schimb, echipa a procesat în continuare aceste resturi prin măcinare, spălare și centrifugare care, după uscare, a devenit o pudră fibroasă asupra căreia a fost efectuată o cromatografie lichidă în vederea determinării compoziției bioactive a acesteia.

Astfel, autorii au observat că pudra prezintă o capacitate crescută de absorbție a radicalilor liberi de oxigen, având astfel un puternic efect antioxidant, datorat cantității mari de polifenoli și flavonoizi pe care îl conținea. De asemenea, a fost determinat și faptul că o concentrație de 10 micrograme pe mililitru de pudră cu fibre de bergamotă a redus semnificant numărul de celule cu depozite de amiloid beta.

Mai mult, compoziția acesteia de melitidină, brutieridină, neoeriocitrină, naringină și neohesperidină, precum și a altor polifenoli, a fost asociată cu o îmbunătățire globală a funcționalității creierului și o protecție crescută împotriva modificărilor patologice aferente bolii Alzheimer.

Autorii concluzionează evidențiind faptul că beneficiile pe care pudra din fibre de bergamotă le are asupra organismului trebuie studiat suplimentar, pentru a se identifica toate beneficiile potențiale ale acesteia și oportunitățile terapeutice pe care le-ar putea oferi.

sursa: News Medical
foto: THALERNGSAK MONGKOLSIN / Shutterstock.com

Data actualizare: 15-06-2023 | creare: 15-06-2023 | Vizite: 346
Bibliografie
Bergamot fiber shows promise in battling neurodegenerative disorders, link: https://www.news-medical.net/news/20230613/Bergamot-fiber-shows-promise-in-battling-neurodegenerative-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: