Intervenţie în premieră în România, la Spitalul Monza - Prima valvă aortică Lotus, implantată unei femei cu stenoză aortică
Data publicării: 18-04-2016
Această procedură, cunoscută sub numele TAVI (trans aortic valve implantation) sau TAVR (trans aortic valve replacement) este concepută pentru a trata stenoza aortică severă și a îmbunătăți funcția cardiacă, fără a elimina valva aortică nativă care este disfuncțională (îngustată/stenotică dn cauza depunerii de calciu pe orificiul de deschidere a acesteia).
Avantajele noii generaţii de proteze Lotus
Noutatea pe care o aduce ultima generație de proteze Lotus este aceea că începe să funcționeze imediat după ce debutează procedura de implant, astfel încât starea pacientului este stabilă pe tot pacursul intervenției. De asemenea, permite o poziționare extrem de precisă, cu un rezultat ce poate fi anticipat înainte de eliberarea finală, astfel încât complicațiile sunt extrem de reduse, iar medicul poate prezice un rezultat perfect încă de la început. Datorită designului modern, proteza se adaptează perfect la anatomia pacientului și riscul de regurgitare aortică reziduală este foarte mic. Sistemul de eliberare a valvei este simplu și intuitiv și permite un control perfect al implantului. Dacă rezultatul este mai puțin decât perfect, valva se poate repoziționa ori de câte ori este necesar.Echipa medicală
Procedura a decurs fără incidente, iar pacienta a fost detubată la 3 ore de la procedură, la 24 de ore fiind într-o stare clinică foarte bună. Echipa medicală multidisciplinară a fost coordonată de către Conf. Dr. Șerban Bălănescu (foto), medic primar cardiolog, șef secție Cardiologie și coordonator Cardiostructural Clinic, iar din echipă au mai făcut parte Dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiolog, specialist cardiologie intervențională, Dr. Călin Popa, medic primar chirurgie vasculară, Dr. Ana Fruntelată, medic primar cardiolog, Dr. Cristina Căldăraru, medic specialist cardiolog, Dr. Bogdan Vintilă, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Carmen Șteiu, medic specialist ATI.Beneficiul pe care îl oferă Spitalul Monza pacientului cardiac constă în abordarea integrată a afecțiunilor acestuia. Pacientul beneficiază de un consult multidisciplinar, indicația fiind stabilită individual în urma examenelor clinice, biologice și imagistice de către medicul cardiolog, chirurgul cardiac și medicul anestezist.
Un alt avantaj esențial în abordarea pacientului cu indicație de înlocuire a valvei aortice prin procedură intervențională este acela că, în cazul oricărei complicații apărute pe parcurs, există suportul echipei de chirurgie cardiovasculară care poate interveni atunci când situația o impune.
Despre stenoza aortică
Stenoza aortică indică faptul că valva aortică nu se poate deschide complet în momentul ejectării sângelui. Din cauza depunerilor de calciu care rigidizează valva, inima începe să lupte contra unui obstacol sever pentru a-și putea îndeplini funcția de pompă și creează un baraj care generează anumite simptome precum respirație îngreunată, amețeală, pierdere de conștiență, dureri toracice.În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare din cauza unui proces de îmbătrânire a valvei sau apare pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. O cauză mai rară este boala reumatismală valvulară.
Stenoza aortică este o boală severă și lent progresivă. De la instalarea simptomelor, fără intervenție, speranța de viață este redusă la maximum câțiva ani. Singura modalitate de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvulară. În timp ce majoritatea pacienților pot beneficia de intervenția cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat (intervenția chirurgicală clasică este însoțită de un risc crescut de complicații și mortalitate) pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter.
Sursa: Revista Politici de sanatate,
18-04-2016, Vizualizari 976