Interacțiunile dintre factorii de risc genetic și stilul de viață cu privire la debutul și tipurile de boli cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia
![Interacțiunile dintre factorii de risc genetic și stilul de viață cu privire la debutul și tipurile de boli cardiovasculare](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47571.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a utilizat date din Biobanca Kadoorie din China, implicând 100.639 de participanți, excluzându-i pe cei cu antecedente de atac de cord sau accident vascular cerebral și rezultând 96.400 de participanți pentru analiză. Prin sondaje și examene fizice, s-au colectat informații despre stilul de viață al participanților, inclusiv educație, statut marital, obiceiuri de fumat, dietă, activitate fizică, indicele de masă corporală și circumferința taliei. Aceștia au fost categorisiți în grupuri bazate pe sănătatea stilului de viață: favorabil, intermediar și nefavorabil.
Scorurile de risc genetic au fost create folosind date din alte studii și modele statistice, clasificând participanții în grupuri de risc genetic scăzut, intermediar și ridicat. Metode statistice diverse au fost utilizate pentru a evalua relația dintre risc genetic, factori de stil de viață și debutul bolilor cardiovasculare. Analizele de sensibilitate au fost efectuate pentru a asigura robustețea descoperirilor.
Rezultatele studiului au indicat că indivizii cu stiluri de viață nefavorabile și risc genetic ridicat dezvoltă hemoragie intracerebrală, boli coronariene și AVC ischemic mai devreme decât cei cu stiluri de viață favorabile și risc genetic scăzut. Specific, indivizii cu risc ridicat au experimentat aceste condiții cu 1,6, 3,4, respectiv 6,0 ani mai devreme. Schimbarea de la un stil de viață nefavorabil la unul favorabil a condus la o reducere mult mai mare a incidenței bolilor cardiovasculare cu debut timpuriu pentru indivizii cu risc ridicat comparativ cu cei cu risc scăzut, și beneficii similare au fost observate pentru AVC ischemic și bolilor cardiovasculare cu debut tardiv.
Concluziile studiului subliniază importanța testării genetice și a modificărilor stilului de viață, în special pentru adulții tineri cu risc genetic ridicat, ca strategie de prevenție precisă a bolilor cardiovasculare. Această cercetare accentuează rolul crucial al unui stil de viață sănătos în ameliorarea riscului de boli cardiovasculare, chiar și în prezența unui risc genetic semnificativ.
sursa: News Medical
Data actualizare: 16-07-2024 | creare: 16-07-2024 | Vizite: 199
Bibliografie
Lifestyle changes can greatly reduce heart disease risk in people with high genetic risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240714/Lifestyle-changes-can-greatly-reduce-heart-disease-risk-in-people-with-high-genetic-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Legătura dintre căldura pe timpul nopții și riscul de accident vascular cerebral
- Consumul de pește și riscul de boli cardiovasculare (meta-analiză)
- Tensiunea mai mică de 12 este mai eficientă în prevenția evenimentelor cardiovasculare decât tensiunea mai mică de 14
- Risc redus de sângerare cu ticagrelor în monoterapie după intervenția coronariană percutanată
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?