Inteligența artificială poate prezice modul în care vor rezista pacienții cu COVID-19 sau cu alte infecții virale

Inteligența artificială poate prezice modul în care vor rezista pacienții cu COVID-19 sau cu alte infecții virale

©

Autor:

Inteligența artificială poate prezice modul în care vor rezista pacienții cu COVID-19 sau cu alte infecții virale
Definirea răspunsurilor imune ale pacienților cu infecții virale, măsurarea severității bolii, prezicerea rezultatelor și testarea terapiilor pentru pandemiile actuale și viitoare, ar putea fi facilitată de inteligența artificială.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego au folosit un algoritm de inteligență artificială (AI) pentru a căuta modele comune de expresii genice la pacienții cu infecții virale pandemice din trecut, inclusiv SARS, MERS și gripa porcină.

Publicat în revista eBiomedicine, studiul dezvăluie, prin intermediul a două seturi de gene, modul în care sistemul imunitar uman răspunde la infecÈ›iile virale È™i poate prezice severitatea bolii unui pacient. De exemplu, necesitatea spitalizării sau a utilizării unui ventilator mecanic. Utilitatea algoritmului a fost validată folosind È›esuturi pulmonare colectate la autopsii de la pacienÈ›ii decedaÈ›i cu COVID-19 È™i modele animale ale infecÈ›iei. „Aceste semnături asociate pandemiei virale ne indică modul în care sistemul imunitar al unei persoane răspunde la o infecÈ›ie virală È™i cât de severă ar putea deveni, iar asta ne oferă o hartă pentru viitoarele pandemii”, a spus autorul studiului, Pradipta Ghosh, MD, profesor de medicină moleculară la Facultatea de Medicină din San Diego.

În timpul unei infecÈ›ii virale, sistemul imunitar eliberează în sânge proteine ​​mici numite citokine. Aceste proteine ​​ghidează celulele imune la locul infecÈ›iei pentru a ajuta la scăderea infecÈ›iei. Uneori, totuÈ™i, corpul eliberează prea multe citokine, creând un sistem imunitar fugar care îÈ™i atacă propriul È›esut sănătos. Acest accident, cunoscut sub numele de furtună de citokine, este considerat a fi unul dintre motivele pentru care unii pacienÈ›i infectaÈ›i viral, inclusiv unii cu gripă comună, cedează infecÈ›iei, în timp ce alÈ›ii nu. Dar natura, amploarea È™i sursa furtunilor fatale de citokine, care prezintă cel mai mare risc È™i modul în care ar putea fi tratată cel mai bine, au fost pentru mult timp neclare.

Datele utilizate pentru testarea È™i antrenarea algoritmului au provenit din surse disponibile public privind expresia genelor pacienÈ›ilor. De fiecare dată când un nou set de date de la pacienÈ›ii cu COVID-19 a devenit disponibil, echipa le-a testat în modelul lor. Au văzut de fiecare dată aceleaÈ™i tipare de expresie a genelor. Prin examinarea sursei È™i funcÈ›iei acestor gene din primul set de gene semnate, studiul a dezvăluit È™i sursa furtunilor de citokine: celulele care căptuÈ™esc căile respiratorii pulmonare È™i celulele albe din sânge cunoscute sub numele de macrofage È™i celule T. În plus, rezultatele au evidenÈ›iat consecinÈ›ele furtunii: deteriorarea aceloraÈ™i celule ale căilor respiratorii pulmonare È™i a celulelor ucigaÈ™e naturale, o celulă imunitară specializată care ucide celulele infectate cu virus.

sursa: Science Daily
foto: UC San Diego News Center

Data actualizare: 17-06-2021 | creare: 17-06-2021 | Vizite: 584
Bibliografie
AI predicts how patients with viral infections, including COVID-19, will fare, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210611110804.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susÈ›inute de inteligenÈ›a artificială
  • Google È™i DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici È™i asistente bazat pe inteligență artificială
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum