Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm

©

Autor:

Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
Cercetătorii din cadrul Universității din Carolina de Nord au dezvoltat un sistem integrat, atașabil, care monitorizează anumiți parametri ai organismului, putând astfel preîntâmpina crizele de astm ale pacienților afectați de această boală.

Sistemul poartă numele de Health and Environmental Tracker (HET), fiind alcătuit dintr-o suită de senzori care identifică valorile unor parametri interni ai pacientului, dar și externi (din mediu) definitorii pentru crizele de astm. Astfel, când dispozitivul identifică un risc de apariție a crizelor, utilizatorul este atenționat, putând interveni prompt sau schimbându-și activitatea și mediul respectiv.

Întregul sistem HET cuprinde senzori de ultimă generație încorporați într-o brațară pentru încheietura mâinii și un dispozitiv aplicat în zona pieptului, dar și o componentă neatașabilă, un spirometru.

Dispozitivul pentru zona pieptului are forma unui plasture și include senzori care identifică mișcările pacientului, ritmul cardiac, rata respiratorie, saturația oxigenului în sânge, impedanța pielii și wheezing-ul sau șuieratul din timpul respirației cauzat de afectarea sau îngustarea căilor respiratorii.

Brățara se axează pe monitorizarea factorilor de mediu, măsurând compușii organici volatili și nivelul de ozon din aer, precum și umiditatea și temperatura mediului ambiental. De asemenea, cuprinde și senzori pentru monitorizarea mișcării, ritmului cardiac și cantității de oxigen din sânge.

Cu ajutorul spirometrului pacientul își va testa funcția pulmonară de mai multe ori pe zi. Acesta preia informațiile cu precizie și transmite datele la un program care colectează și înregistrează informațiile de la toate cele trei componente, analizându-le și având capacitatea de a trimite alerte în cazul riscului de apariție a crizelor de astm și indicații medicale. Aplicația urmează a fi implementată și pentru utilizarea pe smartphone.

Sistemul se distinge de altele prin consumul redus de energie, componentele fiind dotate cu acumulatori cu durată lungă de viață și cu senzori de calitate. În perioada următoare se pregătesc o serie de studii clinice pentru a i se dovedi întregului sistem eficiența și fiabilitatea.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-03-2019 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 3138
Bibliografie
New devices, wearable system aim to predict, prevent asthma attacks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160601111407.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Astmul
  • Cum ne monitorizǎm sǎnǎtatea?
  • Inhalatorul inteligent pentru astmatici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum