Plasture inteligent ce eliberează anticoagulant atunci când este necesar

©

Autor:

Plasture inteligent ce eliberează anticoagulant atunci când este necesar
A fost creat un tip de plasture inteligent ce monitorizează sângele pacientului și eliberează medicament anticoagulant doar atunci când este necesar, pentru a preveni coagularea periculoasă a sângelui - o afecțiune numită tromboză. Pe animale, plasturele s-a dovedit a fi mai eficient decât administrarea tradițională a medicamentelor anticoagulante.

Plasturele inteligent a fost creat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord.

Tromboza apare atunci când cheagurile de sânge întrerup circulația normală a sângelui și pot apărea probleme grave de sănătate, ca embolismul pulmonar, atacul de cord sau accidentul vascular. Tratamentul disponibil în prezent constă în administrarea anticoagulantelor, cum este heparina. O doză prea mare poate produce hemoragii, în timp ce o doză prea mică poate fi ineficientă în prevenirea trombozei, motiv pentru care pacientul trebuie să-și testeze sângele în mod regulat.

Plasturele incorporează micro-ace realizate dintr-un polimer ce constă din acid hialuronic și heparină. Polimerul este modificat pentru a răspunde la trombină, o enzimă care inițiază coagularea sângelui. Atunci când un nivel ridicat de trombină intră în contact cu micro-acele, enzimele desfac lanțurile de amino-acizi specifice care leagă heparina de acidul hialuronic, eliberând heparina în fluxul sanguin. Cu cât este mai multă trombină în sânge, cu atât plasturele eliberează mai multă heparină. Plasturele poate fi înlocuit zilnic, sau ori de câte ori este nevoie.

Deocamdată, cercetătorii au dovedit eficiența și au testat plasturele inteligent doar pe șoareci.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-12-2019 | creare: 02-12-2016 | Vizite: 5205
Bibliografie
Smart patch releases blood thinners as needed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161128153531.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Tromboza și călătoriile cu avionul
  • Tromboza - explicații
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum