Injecțiile de rapel sunt eficiente și sporesc imunitatea, arată un nou studiu

©

Autor:

Injecțiile de rapel sunt eficiente și sporesc imunitatea, arată un nou studiu
Vaccinarea cu o doză de rapel împotriva COVID-19, indiferent de vaccinul utilizat, stimulează răspunsurile anticorpilor și răspunsurile de neutralizare a virusului, constată un nou studiu. Riscurile de reacții adverse în urma vaccinării cu a treia doză sunt unele reduse.
Cele mai multe dintre vaccinurile disponibile în prezent împotriva COVID-19 sunt considerate sigure și eficiente, chiar dacă mai multe dintre variantele noi ale virusului responsabil de apariția bolii prezintă caracteristici de evadare imunitară parțială. Cu toate acestea, se sugerează că gradul de imunitate protectoare va scădea în timp, ceea ce a încurajat administrarea de doze de rapel după șase luni.

Un nou studiu, publicat în Lancet, investighează eficacitatea dozelor de rapel, prin utilizarea a șapte vaccinuri diferite COVID-19 ca a treia doză pentru a stimula imunitatea la pacienții vulnerabili și, astfel, a reduce impactul virusului asupra asistenței medicale și a economiei. Studiul actual sugerează că scăderea dozei pentru vaccinul rapel ar putea asigura reducerea la minimum a ratelor miocarditei, o complicație raportată în special la tineri și asociată cu vaccinarea cu vaccinuri de tip ARN mesager.

În studiu au fost incluși peste 2.800 de participanți cu vârsta de minimum 30 de ani, vaccinați complet cu 70 de zile înainte de vaccinarea cu a treia doză de Oxford–AstraZeneca sau cu 84 de zile înainte de administrarea dozei a treia de vaccin Pfizer–BioNTech. A treia doză de rapel, indiferent de vaccinul utilizat, a arătat rezultate similare la toți participanții. Conform cercetătorilor, datele ar putea sugera că vaccinurile ARNm aprobate în prezent sunt formulate în doze peste minimul necesar pentru o a treia doză (de rapel).

Administrarea unei doze de rapel nu a crescut frecvența unor reacții adverse grave. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost oboseala și durerea, apărută preponderent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-12-2021 | creare: 08-12-2021 | Vizite: 325
Bibliografie
Study shows COVID booster shots work, link: https://www.news-medical.net/news/20211206/Study-shows-COVID-booster-shots-work.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •