Când a apărut primul caz de COVID-19 ?
Prin metode împrumutate din ştiinţa conservării, o nouă analiză sugerează faptul că primul caz de COVID-19 a apărut între prima parte a lunii Octombrie şi mijlocul lunii Noiembrie 2019 în China, cel mai probabil data reală fiind 17 Noiembrie. Dr. David Roberts de la Universitatea din Kent, Marea Britanie a prezentat rezultatele studiului său în revista online cu acces gratuit PLOS Pathogens. Se ştie că în Decembrie 2019 a fost identificat în mod oficial primul caz, însă sunt dovezi că de fapt acesta ar fi apărut chiar mai devreme.
Pentru a clarifica cronologia evenimentelor de la debutul pandemiei, echipa doctorului Roberts a reconfigurat un model matematic pus la punct de specialişti în conservare. Acesta putea să determine data extincţiei unei specii pe baza unei serii de observaţii înregistrate cu privire la specia respectivă. Practic, ei au inversat procedura pentru a o aplica în cazul bolii COVID-19. În algoritm s-au introdus datele în care au apărut primele cazuri în 203 ţări. Aşadar, primul caz a apărut pe 17 Noiembrie 2019, iar boala s-a răspândit la nivel global în ianuarie 2020. Se demonstrează astfel că pandemia a debutat mai devreme şi s-a dezvoltat mai rapid decât s-a crezut în mod oficial. Analiza a identificat şi momentul în care COVID-19 s-a răspândit în primele 5 ţări.
Se estimează că primul caz din afara Chinei a apărut pe 3 Ianuarie 2020 în Japonia, primul caz din Europa a apărut în Spania pe 12 Ianuarie 2020, iar primul caz din America de Nord s-a înregistrat pe 16 Ianuarie 2020 în SUA. Cercetătorii susţin că metoda de calcul poate fi aplicată pentru a înţelege mai bine răspândirea altor boli infecţioase în viitor.
Totuşi încă mai este nevoie de o cunoaştere detaliată a originii COVID-19. Dr. Roberts adaugă : „ Metoda pusă la punct de mine alături de un coleg a servit iniţial pentru a detecta data de extincţie a unor specii, însă aici o folosim pentru a data originea şi răspândirea COVID-19. Această nouă aplicaţie din domeniul epidemiologiei oferă posibilitatea de a studia diverse boli, folosind doar o cantitate mică de informaţii. ”
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- COVID-19 de lungă durată poate determina mai mult de 100 de simptome, afirmă cercetătorii
- Fumătorii au un risc mai mare de infecție cu COVID-19
- Încă un pas pentru descoperirea de medicamente împotriva COVID-19: studii aprofundate ale proteinei N
- Vaccinul anti-gripal poate oferi protecție împotriva efectelor severe ale COVID-19
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Perioada „critica” covid ??
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina