Grad redus de neutralizare al vaccinurilor anti-COVID față de varianta sud-africană

©

Autor:

Grad redus de neutralizare al vaccinurilor anti-COVID față de varianta sud-africană

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Institutul Pasteur demonstrează că varianta britanică a SARS-CoV-2 este neutralizată în același grad cu virusul de referință (D614G), în timp ce varianta sud-africană este mai puțin sensibilă la anticorpii neutralizanți.
Pentru a neutraliza varianta sud-africană, concentrațiile de anticorpi trebuie să fie de șase ori mai mari decât pentru tulpina inițială a virusului. Această diferență de sensibilitate a fost observată și la persoanele vaccinate, anticorpii din serul lor fiind eficienți împotriva variantei britanice, dar mai puțin împotriva variantei sud-africane.

Variantele B.1.1.7 și B.1.351 ale SARS-CoV-2 au fost detectate pentru prima dată în Marea Britanie și, respectiv, în Africa de Sud și, de atunci, s-au răspândit în multe alte țări. Oamenii de știință de la Institutul Pasteur și-au unit forțele cu specialiști de la cinci spitale din Franța pentru a studia sensibilitatea acestor două variante la anticorpii neutralizanți prezenți în probele de ser ale persoanelor care au fost vaccinate sau infectate anterior cu SARS-CoV-2. Ei au comparat această sensibilitate cu cea a virusului de referință (D614G), care a fost până de curând cea mai răspândită tulpină din Franța. Oamenii de știință au demonstrat că varianta britanică este neutralizată în același grad ca D614G, în timp ce varianta sud-africană este mai puțin sensibilă la anticorpii neutralizanți.


Oamenii de știință au izolat variantele SARS-CoV-2 B.1.1.7 și B.1.351 folosind probe furnizate de Institutul Pasteur. Probele de ser ale persoanelor care au fost vaccinate sau expuse anterior la SARS-CoV-2 au fost utilizate pentru a studia sensibilitatea variantelor la anticorpii prezenți în acest ser. „Anterior, eficacitatea neutralizării fusese evaluată în principal folosind teste cu pseudovirusuri. Credem că este crucial să se utilizeze tulpini de virusuri infecțioase autentice, în plus față de pseudovirusuri, pentru a evalua sensibilitatea virală la anticorpii neutralizanți”, a explicat co-autorul Olivier Schwartz, cercetător la Institutul Pasteur.

Rezultatele studiului au arătat că varianta britanică (B.1.1.7) a fost neutralizată în proporție de 95% (79 din 83) din serul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și ale căror probe au fost prelevate până la la nouă luni de la apariția simptomelor. Aceleași proporții au fost observate pentru tulpina D614G. Mai mult, nu a existat nicio diferență majoră în concentrațiile de anticorpi necesare pentru neutralizarea tulpinilor D614G sau B.1.1.7. Cu toate acestea, oamenii de știință au observat o scădere a activității de neutralizare față de varianta sud-africană la 40% din probele de ser ale indivizilor care au fost expuși la virus, pentru probele prelevate la nouă luni după infecția primară. De asemenea, au demonstrat că pentru a neutraliza varianta sud-africană (B.1.351), concentrațiile de anticorpi trebuie să fie de aproximativ șase ori mai mari decât pentru D614G.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 352
Bibliografie
COVID-19: Analysis of the sensitivity of the UK (B.1.1.7) and South African (B.1.351) variants to SARS-CoV-2 neutralizing antibodies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210329122836.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum