Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
Cercetătorii de la Institutul Karoliska din Suedia au analizat, într-un nou studiu, felul în care utilizarea de suplimente alimentare cu vitamina K poate influența în mod pozitiv procesul de îmbătrânire a organismului. Potrivit oamenilor de știință, vitamina K modulează dinamica dintre dietă, microbiom și starea de sănătate, astfel că eforturile actuale în domeniul biomedical se concentrează asupra identificării mecanismelor prin care compoziția bacteriană a microbiomului intestinal și metabolismul se influențează reciproc.
Autorii explică faptul că, la nivel global, populația cu vârste de peste 60 de ani a depășit numeric cea a copiilor de până în cinci ani, iar estimările sugerează că acest grup populațional va înregistra 2,1 milioane de oameni până în anul 2050. Prin urmare, aceștia apreciază că este necesară identificarea unor metode de prevenire a afecțiunilor cronice și a impactului acestora din punct de vedere fiziologic.
Potrivit studiului GBD din 2019, o dietă de calitate slabă se plasează, în topul factorilor de risc ai mortalității, pe locul 2 la persoanele de sex feminin și pe locul 3 la cele de sex masculin, reprezentând, procentual, 13,5% și 14,6%, respectiv, din cauzele de deces la nivel mondial. Mai mult, Comisia EAT afirmă că, dacă oamenii ar renunța la o dietă industrializată și ar adopta una pe bază de plante, 11 milioane de decese ar putea fi evitate anual.
Vitamina K se găsește preponderent în legumele verzi, însă un aport redus al acesteia se obține și în urma consumului alimentelor pe care le mâncăm de zi cu zi, precum burgeri, pizza sau cartofi prăjiți, deoarece aceasta este una dintre componentele uleiurilor vegetale folosite în cadrul procesului de preparare a mâncării. Cu toate acestea, o formă a vitaminei K, anume K2, este un produs secundar de biosinteză a bacteriilor din microbiomul intestinal, însă se poate procura și din brânzeturi. Autorii au descoperit, în decursul studiului, că vitamina K este stocată în cantitate mică în organism, prin urmare rezervele se epuizează rapid și este necesar aportul acesteia prin dietă.
Proteinele dependente de vitamina K sunt implicate în numeroase procese fiziologice. Spre exemplu, protrombina este una dintre proteinele responsabile de coagulare, iar proteinele Gla extrahepatice joacă un rol important în integritatea structurilor osoase și vasculare. Mai mult, vitaminele K1 și K2 provenite din dietă pot influența procesul de apariție a bolii Alzheimer, în sensul protejării creierului de depozitele de amiloid caracteristice afecțiunii.
sursa: News Medical
foto: ratmaner/Shutterstock.com
Autorii explică faptul că, la nivel global, populația cu vârste de peste 60 de ani a depășit numeric cea a copiilor de până în cinci ani, iar estimările sugerează că acest grup populațional va înregistra 2,1 milioane de oameni până în anul 2050. Prin urmare, aceștia apreciază că este necesară identificarea unor metode de prevenire a afecțiunilor cronice și a impactului acestora din punct de vedere fiziologic.
Potrivit studiului GBD din 2019, o dietă de calitate slabă se plasează, în topul factorilor de risc ai mortalității, pe locul 2 la persoanele de sex feminin și pe locul 3 la cele de sex masculin, reprezentând, procentual, 13,5% și 14,6%, respectiv, din cauzele de deces la nivel mondial. Mai mult, Comisia EAT afirmă că, dacă oamenii ar renunța la o dietă industrializată și ar adopta una pe bază de plante, 11 milioane de decese ar putea fi evitate anual.
Vitamina K se găsește preponderent în legumele verzi, însă un aport redus al acesteia se obține și în urma consumului alimentelor pe care le mâncăm de zi cu zi, precum burgeri, pizza sau cartofi prăjiți, deoarece aceasta este una dintre componentele uleiurilor vegetale folosite în cadrul procesului de preparare a mâncării. Cu toate acestea, o formă a vitaminei K, anume K2, este un produs secundar de biosinteză a bacteriilor din microbiomul intestinal, însă se poate procura și din brânzeturi. Autorii au descoperit, în decursul studiului, că vitamina K este stocată în cantitate mică în organism, prin urmare rezervele se epuizează rapid și este necesar aportul acesteia prin dietă.
Proteinele dependente de vitamina K sunt implicate în numeroase procese fiziologice. Spre exemplu, protrombina este una dintre proteinele responsabile de coagulare, iar proteinele Gla extrahepatice joacă un rol important în integritatea structurilor osoase și vasculare. Mai mult, vitaminele K1 și K2 provenite din dietă pot influența procesul de apariție a bolii Alzheimer, în sensul protejării creierului de depozitele de amiloid caracteristice afecțiunii.
sursa: News Medical
foto: ratmaner/Shutterstock.com
Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 372
Bibliografie
Unlocking the key to healthy aging: the influence of vitamin K on the diet-microbiome-health axis, link: https://www.news-medical.net/news/20230614/Unlocking-the-key-to-healthy-aging-the-influence-of-vitamin-K-on-the-diet-microbiome-health-axis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Amanare menstruatie
- Vitamina K ajuta la intarzierea ciclului?
- Alimentele cu vitamina K sunt de evitat daca am mutatii heterozigote MTHFR si PAI???
- Vitamina K pentru oprirea menstruatiei...
- Menstruatie prelungita
- Vitamina k si sarcina
- Vitamina k ajuta la amanarea mentruatiei?
- Menstruația și vitamina k