Infecțiile urinare recurente ar putea fi tratate cu un medicament antiseptic, în locul antibioticelor utilizate în prezent
Autor: Domșa Dariana
Metanamin, un medicament bacteriostatic folosit împotriva infecțiilor urinare, prezintă o eficacitate similară cu cea a antibioticelor în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar la femei, arată un studiu publicat în revista BMJ. Medicamentul ar putea deveni o alternativă la antibiotice, sugerează autorii, contribuind astfel la reducerea rezistenței globale la antibiotice.
Infecțiile tractului urinar (ITU), apărute ca urmare a răspândirii bacteriilor în tractul urinar, reprezintă o problemă comună în rândul femeilor, fiind facilitată de structura anatomica a uretrei. Infecțiile recurente, datorate unei persistenţei bacteriene sau a unei reinfecţii, sunt depistate la aproape un sfert dintre femeile care au un episod de ITU. La momentul actual, infecțiile recurente sunt prevenite cu ajutorul antibioticelor, administrate în doze mici. În timp, însă, administrarea repetată a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au căutat tratamente alternative eficiente împotriva ITU recurente. Studii anterioare au demonstrat că metanamina, un medicament utilizat în prezent în asociere cu antibioticele pentru tratarea infecțiilor urinare, poate preveni infecțiile urinare recurente, însă rezultatele au fost unele neconcludente. Studiul actual, în care au fost recrutate 240 de femei cu infecții recurente ale tractului urinar care necesitau tratament profilactic, reprezintă o completare a studiilor precedente.
Pe parcursul perioadei de tratament de 12 luni, rata ITU a fost redusă de la 6 episoade anuale în medie la mai puțin de un episod în grupul femeilor tratate cu antibiotice și la 1,38 episoade în grupul femeilor tratate cu metanamină. Diferența a fost una nesemnificativă clinic, mai mică decât pragul predefinit de un episod UTI pe an. În plus, administrarea metaminei a fost asociată cu niveluri similare de reacții adverse ca în cazul antibioticelor, și cu un grad similar de satisfacție în rândul pacientelor.
Informațiile furnizate de studiul actual „ar putea încuraja pacienții și clinicienii să ia în considerare hipuratul de methenamină ca un tratament de primă linie pentru prevenirea ITU la femei”, declară autorii.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii au dovedit eficacitatea medicamentelor împotriva teniei
- 99% dintre microbii din organism nu sunt identificați științific
- Microplasticele ca purtători de patogeni în apă - riscuri pentru sănătatea publică și mediu
- Cipul care poate detecta bacteria Legionella din apă în doar câteva minute
- Infecție urinară frecventă
- Infectie urinara recidivanta
- Răspundeți - infecții urinare
- Infectie urinara cu Klebsiella
- Pot fi insarcinata daca nu am simțit ejacularea partenerului prin prezervativ?
- Infecții urinare repetate cu durere de ovar in partea dreapta
- Sarcina si infecția urinară. Prezintă un risc? Se poate trata?
- Infectii urinare