Infecția cu Coronavirus
Coronavirusurile (CoV), descoperite pentru prima oară în anii 1960, reprezintă o familie largă de virusuri care pot infecta atât specia umană cât È™i animalele, spre exemplu cămilele, liliecii, bovinele. În prezent se cunosc 7 tulpini de coronavirusuri: HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43, HCoV-HKU1, SARS-CoV, MERS-CoV, SARS-CoV-2 (2019-nCoV). (1, 2, 3, 4)
La oameni, coronavirusurile determină infecÈ›ii respiratorii care variază de la răceala comună până la patologii severe, precum Sindromul Respirator al Estului Mijlociu (MERS) È™i Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Coronavirusul responsabil de MERS s-a numit MERS-CoV iar cel răspunzător de SARS, SARS-CoV-1. (1, 2)
Despre Coronavirusul 2019-nCoV
Acum, cel mai recent descoperit coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), iar boala a primit denumirea de COVID-19 (Coronavirus Disease 2019). El a fost detectat pentru prima oară în Wuhang, China, în decembrie 2019, fiind asemănător din punct de vedere genetic cu virusul SARS-CoV-1 (SARS a izbucnit la sfârÈ™itul anului 2002 în China, infectând peste 8. 000 de persoane din 33 de țări pe o durată de 8 luni; una din 10 persoane au decedat în timpul acestei epidemii). Boala se consideră a fi izbucnit într-o piață cu animale sălbatice È™i fructe de mare din China. Ce se cunoaÈ™te în prezent este că virusul SARS-CoV-2 este un betacoronavirus, ca È™i MERS-CoV È™i SARS-CoV, toate având ca È™i punct de origine liliacul. (5, 6)
În prima lună de la detectarea virusului (ianuarie 2020), s-au raportat aproximativ 7.000 de cazuri de COVID-19. În cea de-a doua lună (februarie 2020), numărul de cazuri a crescut până la 87.000, dintre care 3.000 de decese. Date preliminare arată că rata de mortalitate este de 20-30 de cazuri la 1.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19, mult mai joasă decât în epidemia de SARS. (5, 6)
Problema îngrijorătoare despre COVID-19 este faptul că, spre deosebire de gripă, nu există încă un vaccin È™i un tratament specific pentru boală. Mai mult, infecÈ›ia cu noul coronavirus pare a fi mai contagioasă decât cea de gripă. În plus, deoarece este un virus nou apărut, organismul uman nu È™i-a format încă imunitatea împotriva infecÈ›iei, ceea ce înseamnă că întreaga populaÈ›ie a globului este potenÈ›ial susceptibilă la COVID-19. (5, 6)
Pe data de 12 martie 2020, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie COVID-19, fiind pentru prima oară după infecÈ›ia cu virusul H1N1 (gripa porcină) din 2009 când OMS anunță o pandemie. Potrivit OMS, la data la care s-a declarat pandemia, infecÈ›ia cu virusul SARS-CoV-2 se raspândise cel puÈ›in în 114 țări, determinând peste 4.000 de decese. Țările în care s-au înregistrat peste 90% din cazurile de infecÈ›ie sunt China, Italia, Iran È™i Coreea de Sud. Aceasta este prima pandemie cauzată de coronavirusuri. (7)
Modul de acÈ›iune al Coronavirusului în organismul uman
Noul coronavirus este un beta coronavirus ce deÈ›ine anvelopă, având informaÈ›ia genetică stocată sub formă de ARN. Virusul conÈ›ine atât proteine structurale (cea mai importantă fiind proteina S), cât È™i proteine non-structurale. (8)
Oamenii de È™tiință au arătat că noul coronavirus intră în celulele umane prin intermediul glicoproteinei S de la nivelul membranei virale. Virusul se leagă cu ajutorul glicoproteinei S de enzima de conversie a angiotensinogenului 2 (ACE2) , care are rol de receptor pentru virusurile SARS-CoV-2 È™i SARS. Prin urmare, infectarea la om se produce prin legarea glicoproteinei S virale de ACE2. În timpul infecÈ›iei, proteina S este clivată în 2 subunități, S1 È™i S2. PorÈ›iunea S1 permite coronavirusului să se lege direct la domeniul cu activitate peptidazică (PD) al ACE2. PorÈ›iunea S2 joacă un rol important în fuziunea membranară. (8)
Potrivit studiului publicat în Science, pentru a deveni activă, ACE2 trebuie să dimerizeze, dimerul care rezultă având 2 domenii cu activitate peptidazică, capabile să lege simultan 2 trimeri de proteină S a COVID-19. Alte rezultatele susÈ›in că unele modificări la nivelul COVID-19 ar putea face legăturile mai puternice. (9)
Transmiterea și contagiozitatea coronavirusului - cum se răspandește
1. Transmitere de la o persoană la alta:
- Între persoane ce stau una în apropierea celeilalte (la o distanță de maxim 1,5 m)
- Prin particule respiratorii provenite de la tuse sau strănut (particulele pot ajunge în cavitatea bucală sau nazală a persoanelor din imediata apropiere, putând fi inhalate până în plămâni) (1)
Momentul de maximă contagiozitate este atunci când individul este cel mai simptomatic. TotuÈ™i, au fost raportate cazuri în care transmiterea a fost posibilă È™i de la o persoană asimptomatică, dar aceasta nu este principala cale prin care virusul se răspândeÈ™te. (1)
2. Transmiterea prin contactul cu o suprafață sau obiect contaminat
Transmiterea virusului se poate face prin atingerea unei suprafeÈ›e sau obiect contaminat È™i apoi ducerea mâinii la gură sau la nas. DeÈ™i nu este una din căile principale de transmitere, contaminarea este posibilă È™i prin ducerea mâinii la ochi. Nu se cunoaÈ™te foarte bine perioada de timp cât supravieÈ›uieÈ™te noul coronavirus pe suprafeÈ›e dar pare să aibă un comportament asemănător cu alte coronavirusuri. Studiile efectuate până în prezent sugerează persistenÈ›a coronavirusurilor (inclusiv date preliminare despre COVID-19) pe suprafeÈ›e de la câteva ore până la câteva zile. Intervalul de timp variază în funcÈ›ie de tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului. În acest caz, se recomandă curățarea suprafeÈ›elor infectate cu un dezinfectant simplu, apoi spălarea pe mâini cu apă È™i săpun sau dezinfectant, cu evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor. (1)
Cercetătorii susÈ›in că este sigur să primim pachete din zone unde s-au raportat cazuri de COVID-19 întrucât probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze produsele comerciale este foarte mică. Mai mult, riscul de a lua virusul de pe un pachet care a călătorit, fiind expus la numeroase condiÈ›ii de mediu È™i temperaturi este scăzut. (1)
Gradul de transmitere a virusurilor de la o persoană la alta variază. În timp ce unele virusuri precum virusul rujeolic sunt foarte contagioase, alte virusuri nu se transmit uÈ™or. Virusul SARS-CoV-2 pare să fie foarte contagios, transmiÈ›ându-se extrem de rapid la nivelul comunităților din toate zonele geografice. (10)
Perioada de incubaÈ›ie, adică intervalul de timp de la expunerea la virus până la debutul simptomelor, variază între 2 È™i 14 zile. (2)
S-a observat că anumite persoane prezintă un risc mai crescut de infecÈ›ie È™i anume vârstnici È™i pacienÈ›ii cu boală cardiacă, diabet È™i boală pulmonară. (2)
Primele simptome ale infecției cu coronavirus
Simptomatologia în infecÈ›ia cu noul coronavirus poate debuta cu febră, urmată de tuse seacă. După o săptămână, poate apărea dispnee, aproximativ 20% dintre pacienÈ›i necesitând tratament în spital. Simptome precum rinoreea (curgerea nasului), strănutatul sau durerea de gât sunt mai rar întâlnite în COVID-19, ele fiind cel mai frecvent semnele unei răceli comune. (11)
Simptome posibile ale infecției cu coronavirus
Potrivit unui raport recent al OMS în ceea ce priveÈ™te cazurile din China, cel mai frecvent întâlnite simptome ale COVID-19 sunt:
- febră (88% din cazuri)
- tuse seacă (68%)
- fatigabilitate (38%)
- producție de spută (33%)
- dispnee (20%)
- durere în gât sau cefalee (13%)
- mialgii sau artralgii (14,8%)
- frison (11,4%)
- greață sau varsatură (5%)
- congestie nazală (4,8%)
- diaree (3,7%)
- hemoptizie (0,9%)
- congestie conjunctivală (ochi roșu) (0,8%) (7, 12)
De regulă, simptomatologia este nespecifică, fiind asemănătoare cu cea a unei gripe obiÈ™nuite. Există È™i cazuri asimptomatice. Formele mai severe, înregistrate mai ales la bătrâni È™i la persoanele cu comorbidități (boală cardiovasculară, diabet, boală respiratorie cronică, hipertensiune arterială) pot determina pneumonie, sindrom de detresă respiratorie, sepsis, È™oc septic È™i deces. (2, 11)
Simptomele apar de obicei la un interval mediu de timp de 5-6 zile după infecÈ›ie. Astfel, perioada medie de incubaÈ›ie este de 5-6 zile, ea variind între 2 È™i 14 zile. (12)
Următoarele criterii de evaluare necesită imediata contactare a unui cadru medical:
- Apariția febrei
- Apariția semnelor sau simptomelor de boală respiratorie, precum tuse sau dispnee
- Călătorii anterioare (în ultimele 14 zile) în țările în care s-au raportat cazuri de infecÈ›ie cu coronavirus
- Contact apropiat cu persoane care prezintă semne sau simptome de boală respiratorie, precum tuse sau dispnee È™i care au călătorit recent în țări unde s-au raportat cazuri de infecÈ›ie cu coronavirus
Cei care îndeplinesc criteriile ar trebui să primească imediat o mască chirurgicală pe care să o poarte, să fie supuÈ™i unui triaj iar apoi, să fie separaÈ›i de restul, la o distanță de cel puÈ›in 2 metri, de preferință într-o cameră de izolare. Personalul medical sau persoanele care intră în contact cu pacienÈ›ii infectaÈ›i ar trebui să utilizeze metode de precauÈ›ie standard, ca pentru o infecÈ›ie respiratorie. (13)
Pentru stabilirea diagnosticului de COVID-19, CDC recomandă recoltarea de probe de la nivelul tractului respirator superior, mai exact din nazofaringe È™i orofaringe. De asemenea, dacă există posibilitatea, CDC recomandă colectarea de probe È™i din tractul respirator inferior. Dacă pacientul are tuse productivă, atunci ar trebui efectuat examen de spută pentru COVID-19. Nu se recomandă stimularea secretiei de spută. Dacă pacientul primeÈ™te ventilaÈ›ie mecanică invazivă, ar trebui efectuat aspirat bronÈ™ic sau lavaj bronhoalveolar, cu testare pentru COVID-19. Se recomandă ca probele să fie recoltate într-un interval cât mai scurt de timp de la identificarea persoanei suspecte, indiferent de momentul la care au debutat simptomele. (14)
Infecția asimptomatică cu coronavirus
S-au raportat È™i cazuri de infecÈ›ie asimptomatică cu COVID-19, dar acestea sunt relativ rare. Majoritatea pacienÈ›ilor care au fost asimptomatici la momentul identificării lor în populaÈ›ie sau la momentul publicării raportului au ajuns în cele din urmă să dezvolte boala. (12)
Cum sunt afectați copii de către coronavirus
La momentul actual nu există informații despre susceptibilitatea femeilor insarcinate la COVID-19. Sarcina presupune modificări imunologice și fiziologice care ar putea să crească susceptibilitatea la infecții respiratorii virale, inclusiv COVID-19. (15, 16)
În ceea ce priveÈ™te copiii, nu există nicio dovadă cum că aceÈ™tia sunt mai susceptibili la COVID-19. De fapt, majoritatea cazurilor confirmate de infecÈ›ie cu SARS-CoV-2 în China s-au înregistrat la adulÈ›i. InformaÈ›iile actuale în legătură cu cei sub vârsta de 18 ani sugerează că rata de infecÈ›ie la aceÈ™tia a fost mică, de 2,4% din toate cazurile raportate. (12)
Un alt studiu recent publicat în Journal of the American Medical Association arată că doar 1% dintre cei infectaÈ›i COVID-19 aveau vârste sub 10 ani. La polul opus, majoritatea (90%) dintre bolnavi aveau vârste cuprinse între 30 È™i 79 de ani. (17)
Potrivit informaÈ›iilor publicate în trecut în legătură cu ultimele 2 epidemii cu coronavirus (SARS È™i MERS), infecÈ›ia la copiii erau un lucru relativ rar. (15, 16)
Copiii trebuie instruiÈ›i să ia următoarele măsuri preventive împotriva infecÈ›iei cu coronavirus:
- Să se spele cât mai des pe mâini cu apă È™i săpun sau cu dezinfectante de mâini pe bază de alcool
- Să evite contactul cu persoanele bolnave
- Să efectueze toate vaccinurile, inclusiv vaccinul antigripal (15, 16)
Rapoarte limitate despre COVID-19 la copiii din China arată că simptomatologia la aceÈ™tia se aseamănă cu cea dintr-o răceală obiÈ™nuită: febră, secreÈ›ii nazale È™i tuse. De asemenea, cel puÈ›in un copil cu COVID-19 a prezentat simptome gastrointestinale de tip vărsătură È™i diaree. În general, copiii au simptome uÈ™oare. Au fost raportate È™i complicaÈ›ii severe precum sindrom de detresă respiratorie sau È™oc septic dar acesta nu erau un lucru obiÈ™nuit la copii. TotuÈ™i, ca È™i în cazul altor boli respiratorii, anumite grupuri de copii ar putea avea un risc mai crescut de infecÈ›ie dacă prezintă patologie subiacentă. (15, 16)
Cum sunt afectaÈ›i bătrânii de către coronavirus
Datele preliminarii arată că persoanele în vârstă sunt de 2 ori mai predispuse să dezvolte forme severe ale COVID-19. ExplicaÈ›ia pentru acest lucru este faptul că sistemul lor imun este mai slăbit, având mai puÈ›ine resurse să facă față unei infecÈ›ii. De asemenea, bătrânii sunt mai predispuÈ™i să aibă comorbidități precum hipertensiune arterială, diabet, boli pulmonare cronice sau neoplazii, care îngreunează recuperarea. (18)
Pentru a reduce expunerea la COVID-19, se recomandă ca persoanele în vârstă, ca È™i restul populaÈ›iei de altfel, să evite locurile publice, să evite contactul cu indivizii bolnavi, să se spele pe mâini cu apă È™i săpun, să evite atingerea feÈ›ei È™i să dezinfecteze frecvent suprafeÈ›ele cu care intră în contact. (17)
Complicațiile infecției cu coronavirus
Printre complicațiile COVID-19 se numără:
1. Pneumonie
Tabloul clinic poate fi de febră asociată cu dispnee, insuficiență respiratorie, tahipnee (peste 30 respiraÈ›ii/minut) È™i hipoxie (SpO2 < 90% în aerul atmosferic). Copiii pot prezenta cianoză.
2. Sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS)
Diagnosticul de sindrom de detresă respiratorie se pune pe criterii clinice È™i în funcÈ›ie de necesitatea suportului ventilator. Sindromul sugerează insuficiență respiratorie acută sau evoluÈ›ia nefavorabilă a unei boli respiratorii. Pe baza gradului de hipoxie, se diferenÈ›iază forme uÈ™oare (200 mmHg<PaO2/FiO2≤ 300 mmHg), moderate (100 mmHg<PaO2/FiO2≤ 200 mmHg) È™i severe (PaO2/FiO2≤ 100 mmHg). Explorările imagistice (radiografia, CT, ecografia pleurală) în ARDS arată opacități bilaterale (infiltrate pulmonare>50%). (19)
3. Insuficiență multiplă de organ (insuficiență cardiacă, insuficiență renală)
4. Aritmii (20, 21)
5. Sepsis
Sepsisul reprezintă o patologie amenințătoare de viață determinată de un răspuns anormal al gazdei la o infecÈ›ie suspectată sau dovedită, cu disfuncÈ›ie de organ. Tabloul clinic al pacienÈ›ilor cu COVID-19 È™i sepsis este o condiÈ›ie extrem de severă, cu o serie de semne È™i simptome care includ: dispnee severă, hipoxemie, insuficiență renală cu oligurie, tahicardie, status mental alterat, hiperbilirubinemie, acidoză, creÈ™terea lactatului, coagulopatie È™i trombocitopenie. Scorul cel mai frecvent folosit pentru evaluarea disfuncÈ›iei multiple de organ È™i prognosticul pacientului este scorul SOFA (Sequential Organ Failure Assessment – Scorul de evaluare a insuficienÈ›ei de organ legate de sepsis), care utilizează date clinice È™i de laborator. (19)
6. Șoc septic
Șocul septic se corelează cu tulburări de circulaÈ›ie È™i metabolice (lactat >2 mmol/L), având o rată de mortalitate foarte mare. Bolnavii prezintă adesea hipotensiune persistentă în ciuda administrării de fluide, necesitând medicaÈ›ie vasopresoare pentru a menÈ›ine o tensiune arterială medie de peste 65 mmHg. (19)
7. Deces (22, 23, 2)
Mortalitatea infecției cu coronavirus
La nivel global, potrivit OMS, până la data de 3 martie 2020, rata de mortalitate a COVID-19 era de 3,4%, în condiÈ›iile în care, iniÈ›ial, rata de mortalitate raportată a fost de 2% (la data de 29 ianuarie 2020 iar apoi pe 10 februarie 2020). (24)
În China, conform unui raport al WHO-China Joint Mission publicat pe data de 28 februarie, până la data de 20 februarie au decedat 3,8% dintre bolnavii cu COVID-19. Rata de mortalitate a variat în funcÈ›ie de zonă È™i de rata de transmitere, astfel că s-au înregistrat 5,8% decese în Wuhan È™i 0,7% în alte locaÈ›ii din China. În China, rata de mortalitate a fost mai mare în primele faze ale pandemiei (17,3%), scăzând pe parcurs până la 0,7%. (24)
Momentan, potrivit OMS, Italia este È›ara cu cel mai mare număr de decese, raportând o rată de mortalitate de 5%, peste cea globală de 3,4%. Acest lucru ar putea fi explicat de vârstele înaintate ale populaÈ›iei italiene. Conform The New York Times, È›ara are cea mai în vârstă populaÈ›ie din Europa, aproximativ 23% dintre italieni având peste 65 de ani, cu o vârstă medie de 47,3 ani (față de 38,3 ani în America). Rezultatele publicate în The Local arată că multe dintre decesele din Italia în timpul pandemiei cu coronavirus s-au înregistrat la persoanele cu vârste peste 80 de ani, care sunt mai predispuse la complicaÈ›ii severe. O dată cu înaintarea în vârstă, cresc È™ansele de apariÈ›ie a unor boli ce slăbesc sistemul imun, precum cancerul sau diabetul iar acest lucru favorizează apariÈ›ia complicaÈ›iilor. (25)
Mortalitate creÈ™te o dată cu vârsta, cel mai mare procent de decese la nivel global înregistrându-se la vârstnicii peste 80 de ani (21, 9%). Rata de mortalitate este mai mare la bărbaÈ›i (4,7%) comparativ cu femeile (2,8%). Din punct de vedere al profesiei, indivizii care au raportat că sunt pensionari aveau cea mai mare rată a mortalității (8,9%). Rata mortalității la persoanele fără comorbidități era mai mică (1,4%) decât cea a pacienÈ›ilor cu comorbidități (13,2% pentru cei cu boală cardiovasculară, 9,2% pentru cei cu diabet, 8,4% pentru cei cu hipertensiune arterială, 8% pentru cei cu boală respiratorie cronică, 7,6% pentru cei cu cancer). (12)
Tratamentul infecției cu coronavirus
La momentul actual, nu există vaccinuri sau medicamente antivirale specifice care să prevină sau să trateze COVID-19. Tratamentul în infecÈ›ia cu noul coronavirus este simptomatic, majoritatea bolnavilor recuperându-se cu tratament suportiv. TotuÈ™i, există pacienÈ›i care fac forme severe ale infecÈ›iei È™i care necesită spitalizare.
În prezent, tratamentele specifice împotriva COVID-19 sunt în faza de testare. Există o serie de molecule care È™i-ar putea dovedi eficienÈ›a împotriva COVID-19, existând peste 150 de studii clinice în desfășurare. Acestea pot fi găsite în baza de date Chinese Clinical Trial Registry. Dintre toate, medicamentul cu rezultatele cele mai promițătoare pare să fie remdesivir, datorită spectrului antiviral larg, eficienÈ›ei dovedite asupra coronavirusurilor atât în vitro cât È™i în vivo, profilului bun de siguranță (dovedit în studiile clinice asupra virusului Ebola) È™i eficienÈ›ei superioare față de combinaÈ›ia Lopinavir/Ritonavir cu Interferon Beta (în studiile pe cobai). Remdesivir este un analog nucleotidic care inhibă ARN-polimeraza de la nivelul SARS-CoV-2. (27)
O a doua variantă terapeutică ar fi lopinavir/ritonavir, singur sau în combinaÈ›ie cu Interferon Beta. Lopinavir/Ritonavir este un medicament antiretroviral utilizat în tratamentul infecÈ›iei cu HIV. CombinaÈ›ia de lopinavir/ritonavir È™i Interferon Beta este studiată în prezent în studiul clinic MIRACLE pentru tratamentul infecÈ›iei cu MERS-CoV. Datele actuale despre experienÈ›a preclinică È™i clinică cu acest tratament în infecÈ›ia cu MERS-CoV sugerează că medicamentul ar putea oferi un beneficiu È™i împotriva COVID-19, fiind utilă studierea lui în infecÈ›ia cu SARS-CoV-2, mai ales în cazurile severe. De fapt, China deja studiază monoterapia cu lopinavir/ritonavir împotriva infecÈ›iei cu noul coronavirus, rezultatele studiului urmând să fie transmise în scurt timp. (27)
Potrivit datelor actuale, printre medicamentele care nu merită a fi luate în considerare în studiile ce vizează infecÈ›ia cu noul coronavirus se numără ribavirina, imunosupresoarele È™i imunostimulatoarele. Administrarea ribavirinei în timpul infecÈ›iei cu SARS din Canada în anul 2003 a determinat o rată de mortalitate mai mare decât în alte țări. Ca È™i efect advers, ribavirina reduce concentraÈ›ia de hemoglobină, ceea ce este de nedorit la pacienÈ›ii cu boli respiratorii. Imunosupresoarele È™i imunostimulantele (spre exemplu, corticosteroizii) sunt eficiente în cazurile severe de infecÈ›ie, existând dovezi în acest sens. TotuÈ™i, în formele uÈ™oare de boală, ar putea dauna È™i din această cauză, cercetătorii subliniază importanÈ›a diferenÈ›ierii între formele grave È™i formele blânde de boală. În general, pacienÈ›ii cu forme uÈ™oare de boală au un risc scăzut de deces, fiind izolaÈ›i de restul populaÈ›iei È™i primind tratament în ambulator sau într-un salon de spital. La aceÈ™tia, tratamentul vizează ameliorarea simptomatologiei È™i reducerea contagiozitatii. Bolnavii cu un risc mai crescut de deces vor fi internaÈ›i cel mai probabil într-o secÈ›ie de terapie intensivă, unde vor fi monitorizaÈ›i. La ei, riscul de deces nu este dat doar de multiplicarea virală, ci È™i de disfuncÈ›ia de organ care poate apărea datorită răspunsului la infecÈ›ie. (27)
Pe lângă medicamentele antivirale menÈ›ionate, ar putea fi luate în considerare câteva alte tratamente: statinele, heparina È™i vitamina C în doză mare. Studiul CITRUS ALI a arătat că vitamina C în doză mare (50 mg/kg/6 ore) poate preveni mortalitatea determinată de leziunile pulmonare acute, în comparaÈ›ie cu placebo. Prin urmare, eficienÈ›a ei ar trebui evaluată È™i în infecÈ›ia cu noul coronavirus. (27)
Antibioticele nu sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19 deoarece acestea nu acÈ›ionează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor. Prin urmare, nu se recomandă utilizarea lor în prevenÈ›ia sau tratamentul infecÈ›iei cu coronavirusul. Antibioticele ar trebui administrate la indicaÈ›ia medicului pentru tratamentul infecÈ›iilor bacteriene. (27)
Cele mai eficiente metode pentru protecÈ›ia noastră È™i a celor din jur împotriva infecÈ›iei cu coronavirus sunt:
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave și menținerea unei distanțe de cel puțin 1,5 m
- Acoperirea gurii È™i a nasului cu un È™erveÈ›el când tuÈ™im sau strănutam (sau cu interiorul cotului), aruncarea È™erveÈ›elului la gunoi È™i imediata spălare pe mâini cu apă È™i săpun sau dezinfectant de mâini
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă È™i săpun, pentru cel puÈ›in 20 de secunde, mai ales după tuse, strănut, suflat nasul sau după mersul într-un spaÈ›iu public
- Curățarea mâinilor cu un dezinfectant de mâini cu cel puÈ›in 60% alcool, dacă apa È™i săpunul nu sunt disponibile
- Evitarea contactului cu suprafeÈ›ele des utilizate din spaÈ›iile publice, precum butoane de la lift, balustrade, clanÈ›e (dacă este necesară atingerea unuia din aceste locuri, se recomandă utilizarea unui È™erveÈ›el sau a mânecii de la haină pentru acoperirea mâinii sau a degetelor)
- Spălarea mânilor după atingerea suprafeÈ›elor din spaÈ›iile publice
- Evitarea atingerii fetei, nasului, ochilor înainte de spălarea mâinilor
- Evitarea mulÈ›imilor, mai ales în spaÈ›iile slab ventilate
- Evitarea tuturor călătoriilor care nu prezintă o urgență, inclusiv zborurile cu avionul sau călătoriile cu vaporul
- Curățarea È™i dezinfectarea casei, în special a suprafeÈ›elor care sunt utilizate frecvent precum mese, birouri, toalete, clanÈ›e, interupătoare, robinete, chiuvete, telefoane mobile
- Autoizolarea la domiciliu
- Purtarea unei măști de protecÈ›ie de către persoanele bolnave care tuÈ™esc sau strănută sau de către indivizii sănătoÈ™i ce îngrijesc o persoană bolnavă (28, 1)
Evoluția infecției cu coronavirus la om
Un studiu publicat pe 17 februarie 2020 în Chinese Journal of Epidemiology, care a inclus 72.314 de cazuri de COVID-19, arată că:
- 80,9% dintre cazuri sunt uÈ™oare, având o simptomatologie asemănătoare gripei
- 13,8% sunt cazuri severe, cu pneumonie și dispnee
- 4,7% sunt cazuri critice, cu insuficiență respiratorie, șoc septic și sindrom de disfuncție multiplă de organe (MODS)
- 2% dintre cazuri au decedat (11)
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat pe 28 februarie și care a analizat 55.924 de cazuri confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2, arată că:
- Cazurile uÈ™oare se vindecă în aproximativ 2 săptămâni de la debutul simptomelor
- Cazurile severe sau critice se vindecă în aproximativ 3-6 săptămâni de la debutul simptomelor
- Intervalul de timp de la debutul simptomelor până la dezvoltarea formele severe de boală, inclusiv hipoxie, este de 1 săptămână
- La pacienÈ›ii decedaÈ›i, intervalul de timp de la debutul simptomelor până la momentul decesului variază între 2 È™i 8 săptămâni (11)
Datorita faptului că rata de răspândire a COVID-19 este mult mai mare decât a pandemiilor anterioare, sistemele de sănătate se pregătesc pentru toate scenariile posibile. COVID-19 are potenÈ›ialul de a face ca un număr extrem de ridicat de victime să necesite spitalizare È™i în particular, internare în secÈ›iile de terapie intensivă. Capacitățile spitalelor vor fi puse la încercare într-un mod fără precedent. De aceea, este esenÈ›ială construirea de locuri unde persoanele potenÈ›ial infectate să fie evaluate È™i testate. Mai mult, efectuarea testelor în aceste locuri, care sunt la distanță de spital, ar putea să reducă riscul de transmitere al infecÈ›iei. (29)
În concluzie, virusul 2019-nCoV este un patogen nou apărut, cu o contagiozitate È™i o răspândire extrem de mare, având un impact atât în domeniul sănătății cât È™i la nivel economic È™i social. (12)
Alte informații despre infecția cu noul coronavirus:
- 1. Virusul SARS-CoV-2 se poate transmite în zonele cu temperaturi È™i umiditate crescută
Noul coronavirus se poate transmite în toate zonele de pe glob, inclusiv în cele cu temperaturi È™i umiditate crescută. - 2. Temperaturile scăzute È™i zăpadă nu pot ucide noul coronavirus
Nu există niciun motiv să credem că temperaturile scăzute pot ucide noul coronavirus sau alÈ›i germeni. Indiferent de temperatura sau vremea de afară, organismul uman menÈ›ine o temperatură constantă de 36,5-37 de grade Celsius iar cea mai bună metodă de protecÈ›ie împotriva virusului este spălarea frecventă a mâinilor cu apă È™i săpun. - 3. Băile fierbinÈ›i nu previn infecÈ›ia cu noul coronavirus
O baie fierbinte nu previne infecÈ›ia cu SARS-CoV-2 întrucât temperatura normală a organismului rămâne între 36,5-37 grade Celsius, indiferent de temperatura din cadă sau de la duÈ™. Dimpotrivă, o baie fierbinte ar putea determina arsuri. - 4. Coronavirusul nu se poate transmite prin muÈ™cătura de È›ânÈ›ar
Până la momentul actual, nu s-a demonstrat că noul coronavirus ar putea fi transmis prin È›ânÈ›ari. Calea principală de transmitere a SARS-CoV-2, care este un virus respirator, este prin picături de secreÈ›ii respiratorii eliminate prin tuse sau strănut de o persoană infectată. O altă modalitate de transmitere este prin picături de salivă sau secreÈ›ii nazale. - 5. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în distrugerea noului coronavirus
Metoda cea mai bună de protecÈ›ie în față coronavirusului este spălarea frecventă a mâinilor cu apă È™i săpun, urmată de uscarea lor cu ajutorul unui prosop de hârtie sau a unui uscător cu aer cald. - 6. Lămpile UV (cu ultraviolete) nu ar trebui utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, din cauza faptului că pot determina iritaÈ›ii
- 7. Scannerele termice nu pot detecta persoanele infectate cu coronavirus decât dacă prezintă febră
Scannerele termice sunt eficiente doar în detectarea persoanelor care au făcut febră în urma infecÈ›iei cu noul coronavirus. TotuÈ™i, durează între 2-10 zile până când persoanele infectate să facă boala È™i să dezvolte febra. - 8. Pulverizatul de alcool sau clor pe întreaga suprafață corpului nu poate ucide noul coronavirus
Pulverizatul de alcool sau clor pe suprafaÈ›a corpului nu poate ucide virusurile care deja au intrat în organism. Aceste substanÈ›e pot fi chiar dăunătoare pentru haine È™i mucoase, spre exemplu mucoasa cavității bucale. - 9. Animalele de companie precum câinii È™i pisicile nu se pot infecta cu noul coronavirus, potrivit datelor actuale
În prezent, nu există nicio dovadă care să susÈ›ină că animalele de companie ar putea fi infectate cu noul coronavirus. TotuÈ™i, după contactul cu acestea se recomandă spălarea mâinilor cu apă È™i săpun, pentru protejarea împotriva bacteriilor precum E. Coli È™i Samonella. - 10. Vaccinurile împotriva pneumoniei nu protejează împotriva noului coronavirus
Vaccinurile împotriva pneumoniei, precum vaccinul antipneumococic È™i vaccinul împotriva Haemophilus influenzae de tip B, nu oferă protecÈ›ie în față noului coronavirus. Acest nou coronavirus SARS-CoV-2 este diferit față de virusurile de până acum, de aceea necesită dezvoltarea unui vaccin special împotriva acestuia. În prezent, cercetătorii È™i OMS lucrează la dezvotarea unui vaccin împotriva 2019-nCoV. - 11. Clătirea cavități nazale cu soluÈ›ii saline nu previne infecÈ›ia cu noul coronavirus
Nu există dovezi care să arate că soluÈ›iile saline utilizate în clătirea nasului protejează împotriva infecÈ›iei cu coronavirus. Există anumite studii care sugerează că soluÈ›iile saline ar ajuta la recuperarea mai rapidă după o răceală banală dar nu s-a demonstrat că aceasta previne infecÈ›iile respiratorii. - 12. Consumul de usturoi nu protejează împotriva noului coronavirus
- 13. Antibioticele nu au efect împotriva noului coronavirus, ci numai împotriva bacteriilor. (30)
2. Q and A on COVID-19: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
3. Coronaviruses: https://reference.medscape.com/slideshow/2019-novel-coronavirus-6012559#2
4. Coronavirus Disease 2019: https://reference.medscape.com/slideshow/2019-novel-coronavirus-6012559#3
5. Coronavirus disease 2019: https://reference.medscape.com/slideshow/2019-novel-coronavirus-6012559
6.Coronavirus disease 2019: https://reference.medscape.com/slideshow/2019-novel-coronavirus-6012559#4
7. Coronavirus: COVID-19 Is Now Officially A Pandemic, WHO Says
https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/11/814474930/coronavirus-covid-19-is-now-officially-a-pandemic-who-says?t=1583963947396
8. Tratament pentru infectia coronavirus: https://raportuldegarda.ro/articol/studii-clinice-tratament-infectie-sars-cov-2-covid-19/
9. Scientists demonstrate how COVID-19 infects human cells: https://www.drugtargetreview.com/news/56895/scientists-demonstrate-how-covid-19-infects-human-cells/
10. How COVID-19 spreads: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html
11. Coronavirus Symptoms: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-symptoms/
12. Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
13.Coronavirus Disease 2019: https://reference.medscape.com/slideshow/2019-novel-coronavirus-6012559#10
14. Criteria to guide evaluation and laboratory testing for COVID-19: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-criteria.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fhcp%2Fidentify-assess-flowchart.html
15. Information on COVID-19 and pregnant women and children: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnant-women-and-children.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fpregnant-women.html
16. Coronavirus Disease – children: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/children-faq.html
17. Here’s what older at-risk people should know about the coronavirus: https://www.healthline.com/health-news/what-older-people-with-chronic-conditions-need-to-know-about-covid-19#How-to-lower-risk-of-COVID-19-
18. What do older adults and people with disabilities need to know?: https://acl.gov/COVID-19
19. Features, evaluation and treatment coronavirus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/
20. Comorbidities and multi-organ injuries in the treatment of COVID-19: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30558-4/fulltext
21. Coronavirus disease 2019: https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_disease_2019
22. Everything you should know about the 2019 coronavirus and COVID-19: https://www.healthline.com/health/coronavirus-covid-19
23. Wuhan Coronavirus: https://www.medicinenet.com/wuhan_coronavirus_2019-ncov/article.htm
24. Coronavirus mortality rate: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#who-03-03-20
25. Why deaths from coronavirus are so high in Italy: https://www.scientificamerican.com/article/why-deaths-from-coronavirus-are-so-high-in-italy/
26. Chinese clinical trial registry: https://www.chictr.org.cn/searchprojen.aspx?title=covid&officialname=&subjectid=&secondaryid=&applier=&studyleader=ðicalcommitteesanction=1&sponsor=&studyailment=&studyailmentcode=&studytype=1&studystage=0&studydesign=0&minstudyexecutetime=&maxstudyexecutetime=&recruitmentstatus=0&gender=0&agreetosign=1&secsponsor=®no=®status=0&country=&province=&city=&institution=&institutionlevel=&measure=&intercode=&sourceofspends=&createyear=2020&isuploadrf=&whetherpublic=&btngo=btn&verifycode=&page=1
27. Informal consultation on prioritization of candidate therapeutic agents for use in novel coronavirus 2019 infection: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/330680/WHO-HEO-RDBlueprint%28nCoV%29-2020.1-eng.pdf
28. Coronavirus disease 2019 - If you are at high risk: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/high-risk-complications.html
29. COVID-19: Planning for clinical care scenarios: https://health.oliverwyman.com/2020/03/covid-19-executive-playbook0.html
30. Coronavirus disease advice for the public - Myth busters: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum să ai grijă de sănătatea mentală în perioada de carantină
- Tratament coronavirus cu: Chloroquine (Plaquenil), Tamiflu, Kaletra și Remdesivir (studii și experiență clinică)
- Efectele adverse ale vaccinării anti-COVID - conform studiilor pe populația vaccinată
- 4 modalități de a-i ține pe copii mulțumiți acasă
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Covid-19 si sinuzita