În lipsa unor măsuri drastice, încălzirea globală va avea consecințe fatale în Europa

©

Autor:

În lipsa unor măsuri drastice, încălzirea globală va avea consecințe fatale în Europa

Încălzirea globală reprezintă un pericol pentru fiecare dintre noi, afectând întregul echilibru al naturii. Printre modificările tulburătoare determinate de acest fenomen, numeroase studii au arătat cum rata de mortalitate atribuită temperaturilor scăzute se va diminua, crescând, în schimb, numărul deceselor atribuite temperaturilor ridicate, extreme. Această schimbare climatică a fost analizată recent într-un nou studiu, realizat de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).


Studiul, publicat în jurnalul The Lancet Planetary Health, a investigat modificările de temperatură determinate de poluarea accentuată de către om a mediului înconjurător și a concluzionat cu faptul că, dacă măsurile de atenuare a poluării nu sunt puse în aplicare imediat, mortalitatea globală legată de temperatură în Europa va crește drastic în următoarele decenii.


După analizarea datelor înregistrate în 16 țări europene între anii 1998 și 2012, oamenii de știință au descoperit cum peste 7% din totalul deceselor înregistrate în această perioadă au fost atribuite temperaturilor extreme. Cu toate acestea, în acele vremuri, temperaturile reci au avut un impact mai mare asupra mortalității decât temperaturile calde. În continuare, cercetătorii au dorit să observe efectul acestor schimbări climatice pentru viitor, realizând proiecții bazate pe modelarea epidemiologică, cu patru modele climatice în trei scenarii diferite de emisii de gaze cu efect de seră. Acestea au arătat faptul că tendință mortalității din cauza temperaturilor extreme se va inversa la mijlocul acestui secol, ducând la o creștere accentuată a mortalității atribuite căldurii excesive.


„Toate modelele arată o creștere progresivă a temperaturilor și, în consecință, o scădere a mortalității atribuite frigului, cu o creștere a deceselor atribuite căldurii”, a explicat cercetătorul Èrica Martínez, autorul principal al studiului și membru ISGlobal. „Diferența dintre scenariile utilizate constă în rata cu care cresc decesele cauzate de căldură. Datele sugerează că numărul total de decese atribuite temperaturii, atât calde, cât și reci, se va stabiliza și chiar va scădea în următorii ani, dar că aceasta va fi urmată de un nivel foarte accentuat de creștere din cauza temperaturilor ridicate, care ar putea avea loc cândva între mijlocul și sfârșitul secolului, în funcție de emisiile de gaze cu efect de seră. "


Cercetătorul Marcos Quijal, co-autor al studiului, a adăugat: „În ultimele decenii, încălzirea globală s-a accentuat într-un ritm mai rapid în Europa, mai rapid decât pe orice alt continent. Incidența acestui fenomen este inegală, țările mediteraneene fiind mai vulnerabile decât restul zonelor europene. Modelele noastre proiectează, de asemenea, o creștere disproporționată a mortalității atribuite căldurii în țările mediteraneene, datorită creșterii semnificative a temperaturilor pe timp de vară. "


„Constatările noastre subliniază urgența adoptării măsurilor globale de atenuare a încălzirii mediului înconjurător, deoarece acestea nu vor fi eficiente dacă vor fi adoptate doar în anumite țări sau regiuni", a afirmat cercetătorul Joan Ballester, ultimul autor al studiului și membru ISGlobal. „Mai mult decât atât, un factor decisiv care nu este inclus în modelele noastre este capacitatea noastră de a ne adapta la noi scenarii, ceea ce ar putea contribui în timp la reducerea vulnerabilității noastre la temperaturile extreme, găsind noi soluții de proteja mediul. ”


Data actualizare: 13-07-2021 | creare: 13-07-2021 | Vizite: 393
Bibliografie
Without strong mitigation measures, climate change will increase temperature-attributable mortality in Europe, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210707185327.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum vor afecta schimbările climatice activitățile în aer liber
  •