Tratamentul laser care schimbă culoarea ochilor

©

Autor:

Tratamentul laser care schimbă culoarea ochilor

O clinică din California (Strōma Medical Corporation) doreşte să implementeze o procedură laser prin intermediul căreia să fie eliminat pigmentul de la nivelul irisului şi, astfel, ochii căprui sau negri să devină albaştri.

Irisul ochilor căprui/negri prezintă în porţiunea anterioară, în stroma irisului, concentraţii crescute de melanină. Stroma irisurilor cu nuanţe deschise (verzi, albaştri) conţine o cantitate mai mică de melanină sau nu conţine deloc melanină, cum este cazul ochilor albaştri, culoarea datorându-se efectului fizic Tyndall de dispersie a razelor de lumină (efect similar cu cel care conferă tenta senină a cerului).

Tehnica pe care o foloseşte procedura laser implică distrugerea melaninei. Pe parcursul intervenţiei, capul va fi sprijinit, iar pacientul va trebui sa privească o animaţie care se va afla la 3 cm în faţa sa. Procesul durează în medie 30 de secunde pentru fiecare ochi. Prin stimularea laser, corpul este determinat să înceapă procesul natural de eliminare a pigmentului, rezultatele fiind vizibile după câteva săptămâni de la intervenţia propriu-zisă.

Până acum, tehnica nu a fost introdusă în practică medicală. Pe pagina de internet a companiei se afirmă că au fost parcurse etapele preliminare pentru începerea studiilor clinice.

Iniţial, grupul ţintă se dorea a fi compus din 20 de pacienţi pentru ca, ulterior, acesta să se lărgească şi să ajungă la 100 de pacienţi din ţări diferite. Întrucât FDA (Food and Drug Administration) este destul de reticent în aprobarea unor metode noi de tratare a bolilor, procedura va fi implementată în afara SUA. Preţul intervenţiei se ridică la aproximativ 5. 000 de dolari americani.

Au existat voci care au atras atenţia că, în cazul lezării porţiunii posterioare a irisului (stratul epitelial) fragmente tisulare ar putea ajunge în camera anterioară a ochiului, dezvoltându-se astfel o presiune intraoculară importantă care, în timp, să ducă la apariţia glaucomului. Însă producătorii au afirmat că aceasta a fost prima problemă pe care au rezolvat-o încă din stadiul de studii preclinice. Intervenţia propriu-zisă nu interesează decât stroma irisului, unde sunt localizate depozitele de melanină.

O altă problemă ridicată este reprezentată de siguranţa tipului de laser utilizat. Apoi, în literatura de specialitate se afirmă că în cazul persoanelor cu ochi albaştri, din pricina absenţei pigmentului, prevalenţa degenerescenţei maculare (scăderea acuităţii vizuale) asociată cu vârsta este mai ridicată.  


La ora actuală, compania producătoare caută persoane interesate de această intervenţie în: Costa Rica, Mexic, Filipine, Paris, Toronto, Argentina.

Sursa: CNET


Data actualizare: 25-03-2015 | creare: 25-03-2015 | Vizite: 16837
Bibliografie
Laser treatment claims to turn brown eyes blue, link: https://www.cnet.com/news/laser-treatment-claims-to-turn-brown-eyes-blue/#ftag=CAD590a51e
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: