Imunoterapia este un tratament puternic pentru bolile autoimune
Autor: Zamfir Andreea
De la introducerea sa în 2017, tratamentul împotriva cancerului cunoscut sub numele de CAR-T a transformat modul în care sunt tratate unele tumori maligne ale sângelui. În cadrul terapiei sunt utilizate celule imunitare care au fost modificate genetic pentru a ținti și distruge celulele canceroase.
Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au demonstrat acum că aceeași metodă poate fi folosită pentru a eradica celulele nedorite care provoacă autoimunitate, analizând șoareci cu o boală autoimună comparabilă cu scleroza multiplă (SM).
Celulele T, componente esențiale ale sistemului imunitar și ale mecanismului de apărare al organismului, se află în centrul terapiei CAR-T. Celulele T coordonează un atac imunitar și ucid organismele străine, precum și celulele infectate sau maligne, ca răspuns la amenințări, inclusiv bacterii, viruși și celule canceroase.
Dar, ocazional, celulele T identifică greșit celulele sănătoase ca fiind agenți patogeni și lansează un atac asupra propriilor celule și țesuturi ale organismului, ceea ce duce la o boală autoimună.
Medicamentele imunosupresoare pot împiedica celulele T renegate să se deterioreze, dar ele suprimă și celulele T sănătoase, crescând riscul de infecții grave.
În cadrul terapiei împotriva cancerului CAR-T, medicii iau propriile celule T ale unui pacient, le modifică pentru a recunoaște și ataca agresiv cancerul specific acelui pacient și apoi le reintroduc în organism cu misiunea de a-l găsi și elimina. Inspirați de această strategie, cercetătorii și-au propus să dezvolte celule CAR-T capabile să localizeze și să elimine celulele T renegate responsabile de SM.
Cercetătorii au creat mai întâi o momeală prin combinarea unei bucăți dintr-o proteină care se găsește în mielină cu o proteină care stimulează celulele T. Numai celulele T care țintesc mielina ar reacționa la această această moleculă hibridă. Apoi, au atașat molecula momeală la celulele T ucigașe, un subgrup de celule T. Celulele T ucigașe ar fi eradicat orice celulă T nepotrivită care a cedat la momeală.
Prin administrarea celulelor CAR-T modificate la șoareci, boala a fost evitată la cei care nu aveau încă simptome, în timp ce simptomele bolii au fost diminuate la cei care suferiseră anterior leziuni neurologice.
Eficiența strategiei CAR-T constă în faptul că diferite celule imunitare necorespunzătoare pot fi țintite de celulele T ucigașe pentru a trata diferite boli prin schimbarea fragmentului de proteină din molecula momeală.
sursa: News Medical
foto: Washington University School of Medicine in St. Louis. Getty Images
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O bază de date ADN poate ajuta la identificarea mutațiilor genelor asociate cu boala
- Pacienții cu fasciită plantară ar putea beneficia de un tratament eficient și sigur
- Bărbații de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare de deces în urma unei operații chirurgicale, comparativ cu femeile
- Mai puține hemoculturi cu risc mai scăzut de infecții, o nouă recomandare a oamenilor de știință
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni