Mai puține hemoculturi cu risc mai scăzut de infecții, o nouă recomandare a oamenilor de știință

©

Autor:

Mai puține hemoculturi cu risc mai scăzut de infecții, o nouă recomandare a oamenilor de știință
Un studiu publicat recent în JAMA Pediatrics aduce noi recomandări referitor la frecvența recoltărilor de sânge în unitățile de terapie intensivă pediatrice și rezistența la antibiotice asociată. Echipa de cercetători susține efectuarea mai rară a hemoculturilor ca modalitate de abordare a pacienților.
Prelevările numeroase de sânge, mai ales prin catetere venoase, alături de utilizarea empirică a antibioticelor în timp ce sunt așteptate rezultatele culturilor, sunt alegeri ce prelungesc ulterior durata de spitalizare a copiilor, conform studiului. Potrivit datelor, 30% dintre antibioticele prescrise în spitale sunt inutil sau incorect alese.

Echipa de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins consideră că un număr redus de prelevări de sânge în unitățile de terapie intensivă poate reduce prescripția eronată de antibiotice, însă fără a crește riscul sepsisului.

În urma colaborării naționale dintre 14 instituții, au fost analizate informații despre impactul prelevărilor de sânge, a utilizării empirice a antibioterapiei și rezultatele pacienților cu suspiciune de sepsis, din dorința de a crea noi algoritmi de diagnostic și terapie.

Timp de 24 de luni, implementând un nou protocol spitalicesc, au fost efectuate 41.731 de culturi de sânge în cele 14 instituții, comparativ cu 22.408 culturi prelevate în 18 luni post-implementare. Echipa de cercetători a observat cum recoltarea mai scăzută de hemoculturi cu 34% a fost asociată unei prescripții de antibiotice mai reduse cu 13%, dar și cu infecții sanguine asociate cateterului venos scăzute cu până la 36%.

Colectarea hemoculturilor și evitarea efectuării testelor inutile aduce beneficii pacienților. Cercetătorii încearcă să implementeze această abordare la toate spitalele din țară și să extindă conceptul și pentru unitățile de terapie intensivă ale adulților.

sursa: News Science
foto: Getty Images

Data actualizare: 06-05-2022 | creare: 06-05-2022 | Vizite: 437
Bibliografie
A “less is more” method may prevent antibiotic overuse in pediatric intensive care unit patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220502/A-e2809cless-is-moree2809d-method-may-prevent-antibiotic-overuse-in-pediatric-intensive-care-unit-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Administrarea antibioticelor la bebeluși influențează negativ microbiomul intestinal al acestora
  • Copiii tratați cu antibiotice prezintă un microbiom intestinal predominant fungic
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum