Importanța spălatului pe mâini pentru a preveni infecția cu coronavirus

©

Autor:

Importanța spălatului pe mâini pentru a preveni infecția cu coronavirus

Spălatul pe mâini este cea mai importantă recomandare pe care ne-o dau experții în sănătate pentru a preveni infecția COVID-19, acționând în două feluri. În primul rând, spălatul mâinilor îndepărtează fizic germenii de pe suprafața mâinilor și, în același timp, săpunul are puterea de a distruge anumiți agenți infecțioși.

Eficiența spălatului pe mâini în prevenția infecțiilor

Coronavirusurile sunt virusuri încapsulate într-o anvelopă lipidică, iar săpunul poate distruge acest strat de grăsime, eliminând capacitatea de infecție a virusului. Mai mult, săpunul poate îndepărta virusul de pe piele.

Un studiu din 2013 care a inclus 3.700 de persoane ce au fost urmărite când se spălau pe mâini a observat că doar 5% dintre ele se spălau corect. Rezultatele au arătat că, după folosirea toaletei, una din 4 persoane se spăla doar cu apă iar una din 10 persoane nu se spăla deloc. De asemenea, doar 5% petreceau mai mult de 15 secunde pentru a se spăla. Cercetătorii avertizează că dacă vrem să ne protejăm de infecție, nu este de ajuns să ne spălăm doar cu apă și nu pentru perioade mai mici de 15 secunde.

Cum să te speli corect pe mâini

Cercetătorii au ajuns la concluzia că temperatura apei nu are importanță în ceea ce privește eficiența spălatului. De asemenea, susțin că este important să spălăm mâinile prin frecare, până la apariția spumei, deoarece acest lucru ajută la îndepărtarea mai bună a germenilor de pe mâini. Mai mult, recomandă utilizarea de săpun lichid sau gel, care sunt mai eficiente decât săpunurile spumante, potrivit unui studiu din 2017. Argumentul ar fi că persoanele tind să se spele un interval de timp mai scurt când folosesc săpun spumant.

În ceea ce privește săpunul solid, mai multe studii au arătat că germenii pot rămâne pe săpunul care este umed în urma utilizărilor frecvente. Totuși, alte studii au observat că bacteriile nu se transferă la următoarea persoană care folosește săpunul. Potrivit recomandărilor, dacă săpunul rămâne lipicios după spălarea pe mâini, este bine să îl clătim sub apă iar apoi să îl uscăm, menținându-l uscat între două spălări.

Un studiu din 2011 a arătat că spălatul pe mâini doar cu apă reduce bacteriile cu un sfert din cantitatea de bacterii de dinainte de clătit. De aceea, când ne aflăm într-o toaletă publică fără săpun, este utilă chiar și frecarea mâinilor sub apă, întrucât poate avea un beneficiu.

Cât despre intervalul de timp pe care să îl acordăm spalatului pe mâini, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) susține că acesta ar trebui să fie de cel puțin 20 de secunde, cât durează repetarea de 2 ori a cântecului „Happy birthday to you”.

De asemenea, atunci când ne spălăm, este importantă acoperirea tututor zonelor mâinii, având in vedere că, de obicei, oamenii nu acordă importanță feței dorsale a mâinii și zonei distale (unghiile).
Mai mult, rezultatele studiului arată că intenția contează și că efortul oamenilor de a se spăla cât mai corect poate scădea riscul de contaminare.

La final, se recomandă uscarea mâinilor cu prosoape de hârtie, întrucât acestea pot îndepărta o cantitate suplimentară de germeni, in comparație cu simplul spălat pe mâini. De asemenea, riscul de răspândire a infecției scade cu cât mâinile sunt mai uscate.

Când să ne spălăm pe mâini

CDC recomandă să ne spălăm pe mâini în următoarele situații:

  • După ce mergem la toaletă
  • Înainte și după ce îngrijim o persoană bolnavă
  • Înainte și după ce tratăm o tăietură sau o altă rană
  • Înainte de a mânca
  • Înainte, în timpul și după ce pregătim mâncarea
  • După ce ne suflăm nasul, tușim sau strănutăm
  • După ce atingem un animal, mâncarea acestuia sau după ce curățăm după el
  • După ce schimbăm un scutec sau mergem la baie cu copilul
  • După ce atingem gunoiul


Dacă nu reușim să ne spălăm cu apă și săpun, atunci este utilă folosirea unui dezinfectant pentru mâini, deoarece virusurile încapsulate în membrane lipidice precum coronavirusul, sunt distruse de dezinfectantele pe bază de alcool (cu cel puțin 62% alcool). Când ne curățăm cu dezinfectant, trebuie să acoperim întreaga suprafață a mâinilor și să ne spălăm până când s-au uscat mâinile, ceea ce durează aproximativ 20 secunde.

Menținerea curată a mâinilor se poate realiza prin evitarea suprafețelor contaminate, utilizarea unui prosop de hârtie curat pentru deschiderea ușilor la toaletă și dezinfectarea cât mai frecventă a ecranului telefoanelor și a tastaturii de la calculator.

sursa: Medscape


Data actualizare: 10-03-2020 | creare: 10-03-2020 | Vizite: 1052
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum