Cercetătorii au identificat celule care sunt posibil ținta noului coronavirus
Cercetătorii au identificat tipurile de celule care par să fie țintele noului coronavirus. Se pare că celulele de la nivelul plămânilor, căilor nazale și intestinului ar fi mai susceptibile la infecția cu noul coronavirus. Rezultatele ar putea să ajute la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva COVID-19 sau la investigarea unor medicamente deja existente și care ar putea să funcționeze împotriva noului coronavirus.
Utilizând date existente despre ARN-ul diferitelor tipuri de celule, oamenii de știință au putut să caute celulele care exprimau 2 proteine ce facilitau intrarea noului coronavirus în organism. Ei au descoperit că celulele din plămâni, căile nazale și intestin exprimau ARN pentru ambele proteine în cantitate mult mai mare decât pentru alte celule.
Studiile anterioare au arătat că SARS-CoV-2 intră în organism prin intermediul unei proteine „spike” virale, care se atașează la un receptor de pe celulele umane denumit ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2 – enzima de conversie a angiotensinei 2). În tot acest mecanism mai este implicată și o altă enzima umană denumită TMPRSS2, care facilitează activarea proteinei virale și intrarea virusului în celula gazdă.
În ceea ce privește căile nazale, cercetătorii au descoperit că celulele secretorii goblet, răspunzătoare de producția de mucus, ar exprimă ARN pentru ambele proteine utilizate de SARS-CoV-2. La nivelul plămânilor, ARN-ul pentru cele două proteine se găsea cu precădere în pneumocitele de tip II, care tapetează alveolele. La nivel intestinal, enterocitele erau celulele implicate.
De asemenea, cercetătorii au mai observat că exprimarea genei ACE2 părea să se coreleze cu activarea genelor care sunt de obicei activate de interferon, o proteină din organism produsă ca și răspuns la o infecție virală. Pentru a afla mai multe, ei au început să trateze celulele care tapetează căile respiratorii cu interferon, observând că terapia într-adevăr a activat gena ACE2.
Rolul interferonului este de a lupta împotriva infecțiilor prin inhibarea replicării virale și activarea celulelor imune dar el poate și să activeze un anume set de gene implicat în combaterea infecțiilor. Studiile anterioare au sugerat că ACE2 ar putea să ajute plămânii să facă față mai bine leziunilor. Totuși, aceasta este pentru prima oară când s-a observat că ACE2 are o legătură cu răspunsul la interferon. În prezent este dificil de menționat rolul interferonului împotriva noului coronavirus.
Potrivit rezultatelor, coronavirusurile ar fi putut evolua astfel încât să poată profita de mecanismele naturale de apărare ale celulelor umane.
În continuare, cercetătorii speră să creeze modele tisulare care să încorporeze celulele identificate în prezentul studiu. Aceste modele ar putea fi folosite pentru testarea medicamentelor antivirale existente.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita