Importanța controlului glicemiei (la diabetici) pentru scăderea riscului de demență

©

Autor:

Importanța controlului glicemiei (la diabetici) pentru scăderea riscului de demență
Un studiu cohortă recent din China, publicat în JAMA Network Open, a investigat efectul unui program multidisciplinar de management al diabetului asupra riscului de demență la pacienții cu diabet de tip 2 (DT2). Cercetarea a constatat că controlul glicemic ar putea fi legat de incidența demenței și că un program de management al diabetului ar putea fi benefic pentru pacienții cu DT2 în prevenirea demenței și a subtipurilor sale.
În Hong Kong, majoritatea pacienților cu DT2 sunt tratați în sistemul public de sănătate prin intermediul programului multidisciplinar Risk Assessment and Management Program-Diabetes Mellitus (RAMP-DM), început din 2009. Acest studiu retrospectiv a utilizat înregistrările electronice de sănătate pentru a analiza asocierea dintre serviciile RAMP-DM, controlul glicemic și riscul de incidență a demenței de toate cauzele la pacienții adulți diagnosticați cu DT2 în 2011, excluzându-i pe cei cu diabet de tip 1, diabet gestațional sau demență preexistentă.

Studiul a inclus 55.618 pacienți, urmăriți pe o perioadă medie de 8,4 ani până la apariția evenimentelor de interes, deces sau sfârșitul studiului în decembrie 2019. Rezultatele au indicat că grupul RAMP-DM a prezentat o rată mai scăzută de incidență a demenței (6,97%) comparativ cu grupul de îngrijire obișnuită (9,81%), demonstrând o reducere semnificativă a riscului pentru demența de toate cauzele, boala Alzheimer (BA), demența vasculară (DV) și alte forme de demență.

Analiza a arătat că nivelurile de HbA1C erau mai scăzute în grupul RAMP-DM, iar pacienții RAMP-DM prezentau un risc cu 28% mai scăzut pentru demența de toate cauzele, 39% mai scăzut pentru DV, 15% mai scăzut pentru BA și 29% mai scăzut pentru alte demențe comparativ cu îngrijirea obișnuită. Analiza sensibilității a indicat rezultate similare, iar analiza subgrupurilor a demonstrat o reducere a riscului asociată cu RAMP-DM în diverse subgrupuri, efectul fiind mai pronunțat la pacienții cu HbA1C ≤7,5% și la cei cu hipertensiune.

Nivelurile de HbA1C în timpul urmăririi au fost asociate cu riscul de demență, pacienții cu niveluri între 7,5% și 8,5% și peste 8,5% având un risc mai mare, în timp ce nivelurile mai scăzute de HbA1C (<6% și 6%-6,5%) au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de demență.

Limitările studiului includ designul observațional, potențialul bias de selecție, caracteristicile de bază nemăsurate care influențează incidența demenței și biasurile de informare. Aceste descoperiri subliniază importanța controlului glicemic în managementul pacienților cu DT2 pentru prevenirea demenței și sugerează că programele multidisciplinare de management al diabetului pot oferi beneficii semnificative în acest context.

sursa: News Medical
foto: Africa Studio / Shutterstock

Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 344
Bibliografie
Diabetes management program cuts dementia risk in type 2 patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Diabetes-management-program-cuts-dementia-risk-in-type-2-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: