Importanța alimentației pentru sănătatea cardiovasculară a copiilor: descoperiri noi
Un studiu recent realizat de Universitatea din Finlanda de Est a evidențiat legătura dintre o dietă sănătoasă și concentrațiile de metabolite serice, indicând o sănătate cardiovasculară mai bună la copiii de vârstă școlară. Publicat în "European Journal of Nutrition", studiul face parte din cercetarea continuă "Activitatea Fizică și Nutriția în Copii" (PANIC).
Contextul studiului
Studiile anterioare efectuate pe adulți au stabilit o legătură între concentrațiile mai mari de acizi grași saturați în sânge și un risc crescut de boli cardiovasculare. Dimensiunea particulelor de lipoproteine, cum ar fi VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută), joacă de asemenea un rol important, particulele mari de VLDL fiind asociate cu formarea particulelor mici de LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), care sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară.
Rezultatele studiului
Studiul a arătat că o calitate mai bună a dietei - în special un aport mai mare de grăsimi bazate pe plante și cereale bogate în fibre - a fost asociată cu o concentrație mai mare de acizi grași polinesaturați în ser comparativ cu acizii grași mononesaturați și saturați. Copiii care consumau mai mult pește aveau concentrații mai mari de acizi grași omega-3 în ser. În plus, o calitate mai bună a dietei, caracterizată printr-un aport mai mare de grăsimi bazate pe plante și un aport mai mic de produse zaharoase, a fost asociată cu o dimensiune mai mică a particulelor serice VLDL.
Interesant este că, pe lângă acizii grași serici, o dietă mai sănătoasă s-a reflectat și în concentrații mai scăzute de alanină, glicină și histidină în ser. Anumite studii la adulți au legat nivelurile mai ridicate de alanină serică de un risc crescut de boală coronariană.
Participanții
Studiul a implicat 403 copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, care au participat la studiul PANIC. Început în 2007, PANIC este un studiu continuu de intervenție în stilul de viață care oferă informații noi despre stilurile de viață, sănătatea și bunăstarea copiilor și adolescenților.
Consumul alimentar al participanților la studiu a fost evaluat prin înregistrări alimentare pe patru zile, iar concentrațiile de metabolite au fost măsurate din probe de sânge prin spectroscopie NMR. Calitatea dietei a fost evaluată folosind "Indicele Finlandez pentru Alimentație Sănătoasă la Copii", care ia în considerare consumul de legume, fructe de pădure, grăsimi bazate pe plante, lapte degresat, pește și produse zaharoase.
Încheierea și urmărirea studiului
Măsurătorile de urmărire pe 16 ani ale studiului PANIC vor începe în ianuarie 2024, când participanții vor fi tineri adulți. Aceste descoperiri subliniază importanța evaluărilor efectelor diferitelor băuturi care conțin zahăr și sugerează că dieta de calitate poate juca un rol în dezvoltarea bolilor încă din copilărie. Studiile viitoare ar trebui să evalueze robustețea acestor constatări, incluzând grupuri de vârste diferite.
Associations of diet quality and food consumption with serum biomarkers for lipid and amino acid metabolism in Finnish children: the PANIC study. European Journal of Nutrition.
doi.org/10.1007/s00394-023-03293-8.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Jocurile video nu afectează abilitățile cognitive ale copiilor de 10-12ani
- Împărțirea patului dintre bebeluși și mame nu duce la un atașament mai puternic sau la o legătură maternă
- Patologii cronice asociate cu expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani
- Abuzul fizic și pedepsele afectează performanța academică a copiilor
- Piramida alimentara la copil
- Legume si fructe in alimentatia copilului
- Lactatele in alimentatia copilului
- Carnea la copil
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Alimentatie copil 1-3 ani
- Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
- Meniu copii 1-3 ani
- Alimente nerecomandate copiilor mici
- Soia din comert este sanatoasa?
- Copilul (11 ani) mananca foarte putin
- Are 2 ani si inca nu vrea sa manince de buna voie, ce sa fac
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?