Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți

©

Autor:

Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
Amprenta digitală a unei persoane se formează încă din fragedă copilărie, inițiatorii fiind chiar părinții, care postează online fotografiile propriilor copii. La Conferința Națională din San Francisco a Academiei Americane de Pediatrie de anul acesta s-au discutat tocmai riscurile nebănuite ale acestor postări.

Pediatrul Bahareh Keith și Prof. de legislație Stacey Steinberg au prezentat lucrarea „Ce ar trebui să împărtășească părinții: Intimitate acopilului în epoca comunităților sociale și rolul pediatrului”, bazată pe literatura medicală și juridică legată de aceste tematici. Autorii încurajează pediatrii să ofere părinților regulile de bază atunci când postează informații private despre proprii copii.

Potrivit cercetărilor anterioare, 92% dintre copiii din SUA cu vârsta de 12 ani au o prezență online și aproape o treime dintre aceștia își fac apariția pe internet încă din primele 24 de ore de viață. „Părinții se gândesc deseori cum să-și protejeze copiii de informațiile găsite online, însă nu se gândesc că iși pot expune ei înșiși copiii pericolelor, prin intermediul rețelelor de socializare”, spune Dr. Keith.

„Media socială este o platformă ce îi ajută pe părinți să-și împărtășească experiențele și să construiască comunități de sprijin. Totuși, ceea ce publicăm online poate afecta binestarea copilului, nu doar pe moment, ci mai ales în viitor.” Pediatrii pot trage un semnal de alarmă în privința acestor pericole, încurajându-i pe părinți să protejeze identitatea copiilor și să posteze în mod responsabil.

Informațiile postate online, pe rețelele de socializare, pot fi furate sau repostate de către alte persoane, total necunoscute părintelui, putând astfel ajunge în mâna pedofililor sau a celor care se ocupă de furtul de identitate. Pe de altă parte, odată ajuns adult, copilul ar putea să aibă alte preferințe privind dezvăluirea online a propriei identități.

Autorii propun un ghid de bune practici care să-i încurajeze pe părinți să se familiarizeze cu politicile de confidențialitate a site-urilor folosite, să posteze sub anonimat dacă împărtășesc experiențe personale despre comportamentele copilului și să-i ofere copilului drept de veto privind publicarea datelor personale (imagini, citate, realizări, provocări). De asemenea, autorii sfătuiesc părinții să nu posteze imagini cu nuditate ale copiilor sau locația în timp real.

Sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 26-07-2020 | creare: 31-10-2016 | Vizite: 2022
Bibliografie
Potential harms of parents' online posts about children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161021121933.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Imaginile postate pe internet pot dezvălui apariția depresiei
  • Tu ce tip de utilizator de Facebook ești?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum