Expunerea la fluor în copilărie nu influențează dezvoltarea pe termen lung a copiilor
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Expunerea la fluor în copilărie nu influențează dezvoltarea pe termen lung a copiilor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42989.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Publicat în Journal of Dental Research, studiul a examinat efectul pe care expunerea la fluor în primii cinci ani de viață o are asupra măsurilor de funcÈ›ionare executivă la vârsta È™colară È™i asupra dezvoltării emoÈ›ionale È™i comportamentale. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele colectate iniÈ›ial de la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 È™i 10 ani, care au fost examinaÈ›i din nou la un interval de 7-8 ani de la momentul iniÈ›ial.
Studiul a concluzionat că expunerea la apă fluorurată în primii cinci ani de viață nu a fost asociată cu modificări ale comportamentului sau ale dezvoltării emoÈ›ionale. De asemenea, abilitățile de funcÈ›ionare executivă nu au fost afectate. Astfel, copiii expuÈ™i la apă cu fluor întreaga lor copilărie, începând de la vârsta de 5 ani, au avut măsuri de dezvoltare emoÈ›ională, comportamentală È™i funcÈ›ionare executivă cel puÈ›in la fel de bune cu cele ale copiilor care nu au fost expuÈ™i la apa cu fluor.
„Apa cu fluor este eficientă în prevenirea cariilor dentare, iar studiul actual aduce dovezi suplimentare cu privire la siguranÈ›a utilizării apei cu fluor inclusiv de către copii”, a declarat preÈ™edintele AsociaÈ›iei InternaÈ›ionale pentru Cercetarea Stomatologică, Brian O‘Connell, decanul Facultății de ȘtiinÈ›e ale Sănătății din cadrul ColegiuluiTrinity din Dublin, Irlanda.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 13-10-2022 | creare: 13-10-2022 | Vizite: 354
Bibliografie
No adverse effects of early fluoride exposure found on childhood development, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221011120109.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Creșterea IMC în timpul pubertății constituie un factor de risc pentru mortalitatea de cauză cardiovasculară
- Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
- Copiii care sar peste micul dejun și nu dorm suficient sunt în pericol de a deveni obezi
- Legătura dintre timpul petrecut în fața ecranului și comportamentele senzoriale atipice la copii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum