Băile în ape termale au un efect benefic asupra sănătății intestinale

©

Autor:

Băile în ape termale au un efect benefic asupra sănătății intestinale
Balneoterapia, sau tratamentul prin băi în ape minerale sau izvoare termale, este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, inclusiv îmbunătățirea calității vieții, a somnului, reducerea hipertensiunii, stresului, îmbunătățirea simptomelor cardiovasculare, osteoartritei, fibromialgiei și ale unor afecțiuni ginecologice, reumatologice și dermatologice.
Studiul publicat în Scientific Reports explorează efectele băilor în izvoarele termale japoneze asupra microbiotei intestinale la persoane sănătoase. În Japonia, izvoarele termale sunt clasificate în zece categorii, în funcție de compoziția lor chimică, dar diferențele dintre acestea în ceea ce privește beneficiile terapeutice nu au fost studiate în detaliu, mai ales în rândul persoanelor sănătoase.

Pentru acest studiu, participanții sănătoși au fost rugați să facă băi zilnice de 20 de minute în aceste izvoare timp de șapte zile consecutive. Probele de fecale colectate înainte și după experiment au fost analizate pentru a identifica microbiota intestinală. Rezultatele au arătat creșteri semnificative ale anumitor bacterii după baia în izvoarele termale, cu variații în funcție de tipul de izvor. De exemplu, băile în izvoarele bicarbonatate au fost asociate cu o creștere semnificativă a bacteriei Bifidobacterium bifidum, cunoscută pentru beneficiile sale asupra toleranței la glucoză, ameliorarea constipației și întărirea imunității intestinale.

Studiul sugerează că proprietățile minerale unice ale diferitelor tipuri de izvoare termale pot modifica distinct microbiota intestinală, crescând concentrațiile anumitor bacterii. Aceste descoperiri deschid calea pentru cercetări suplimentare care să stabilească cum aceste profiluri chimice unice pot fi utilizate pentru a ținti răspunsuri specifice ale microbilor, oferind terapii îmbunătățite pentru persoanele cu diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, studiul are limitarea de a nu include un grup de control și se bazează pe comparații înainte și după baie, sugerând necesitatea unor studii viitoare care să abordeze această problemă și să includă participanți din alte comunități pentru a asigura generalizabilitatea rezultatelor.

sursa: News Medical
foto: PR Image Factory / Shutterstock

Data actualizare: 31-01-2024 | creare: 31-01-2024 | Vizite: 439
Bibliografie
Hot spring baths shown to boost gut health, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240130/Hot-spring-baths-shown-to-boost-gut-health-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: