Dieta ca potențială terapie împotriva bolii Alzheimer
©
Autor: Airinei Camelia

Un studiu publicat în revista Nutrients de către o echipă de cercetători din Australia a evaluat diversitatea la nivel de specie a microbiomului intestinal și rolul acestuia în patologia bolii Alzheimer, explorând influența factorilor de confuzie precum prebioticele, probioticele și dieta asupra diferitelor stadii ale bolii.
Recenzia discută incidența globală și în Australia a bolii Alzheimer, precum și costurile anuale asociate cu îngrijirea acesteia, care depășesc 600 de miliarde de dolari americani în SUA. Sunt explorate ipotezele care explică mecanismele prin care peptidele beta-amiloid și încurcăturile neurofibrilare tau contribuie la neurodegenerare, inclusiv disfuncția mitocondrială, stresul oxidativ și neuroinflamația.
Legătura dintre microbiomul intestinal și boala Alzheimer a fost investigată, arătând o asociere între anumite microbi și nivelurile biomarkerilor bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian, precum și între compoziția microbiomului și nivelurile de peptide amiloide în creier. S-a discutat în detaliu despre asocierea dintre microbi specifici și aspectele patologice ale bolii Alzheimer.
Dietele și componentele lor, cum ar fi proteinele, fibrele, grăsimile și polifenolii, influențează semnificativ compoziția și diversitatea microbiomului intestinal. Dieta mediteraneană, dieta ketogenică și dietele orientate spre hipertensiune și neurodegenerare au arătat îmbunătățiri în funcția cognitivă a pacienților cu Alzheimer. Deși cercetările privind utilizarea suplimentelor de pre și probiotice ca opțiuni terapeutice sunt încă limitate, studiile sugerează că acestea pot modifica progresia bolii Alzheimer și neuropatologia asociată.
În concluzie, recenzia subliniază că disbioza intestinală este strâns legată de progresia patologiei bolii Alzheimer și reprezintă o cale potențială pentru terapii neinvazive și modificarea riscului bolii.
sursa: News Medical
foto: Design_Cells / Shutterstock
Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 425
Bibliografie
Gut health linked to Alzheimer's progression, study suggests diet as potential therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20240203/Gut-health-linked-to-Alzheimers-progression-study-suggests-diet-as-potential-therapy.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Regiunile din creier care ar putea controla gradul de oboseală
- Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi
- O ședință de 20 de minute de exerciții fizice „repornește” creierul după o noapte nedormită
- Funcțiile implantul cohlear ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul optogeneticii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum