Dieta ca potențială terapie împotriva bolii Alzheimer

©

Autor:

Dieta ca potențială terapie împotriva bolii Alzheimer
Boala Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin deteriorarea progresivă a funcțiilor cognitive, afectează capacități precum luarea deciziilor, memoria și gândirea. Declinul cognitiv este asociat cu formarea plăcilor de amiloid-beta și hiperfosforilarea încurcăturilor neurofibrilare tau, care duc și la inflamație. Recent, s-a descoperit că axa microbiom intestinal-creier joacă un rol crucial în influențarea riscului de afecțiuni mintale și boli neurodegenerative, inclusiv Boala Alzheimer. S-a observat că persoanele cu deficiențe cognitive ușoare și boala Alzheimer prezintă un indice de diversitate mai scăzut al microbiotei intestinale comparativ cu persoanele sănătoase.
Un studiu publicat în revista Nutrients de către o echipă de cercetători din Australia a evaluat diversitatea la nivel de specie a microbiomului intestinal și rolul acestuia în patologia bolii Alzheimer, explorând influența factorilor de confuzie precum prebioticele, probioticele și dieta asupra diferitelor stadii ale bolii.

Recenzia discută incidența globală și în Australia a bolii Alzheimer, precum și costurile anuale asociate cu îngrijirea acesteia, care depășesc 600 de miliarde de dolari americani în SUA. Sunt explorate ipotezele care explică mecanismele prin care peptidele beta-amiloid și încurcăturile neurofibrilare tau contribuie la neurodegenerare, inclusiv disfuncția mitocondrială, stresul oxidativ și neuroinflamația.

Legătura dintre microbiomul intestinal și boala Alzheimer a fost investigată, arătând o asociere între anumite microbi și nivelurile biomarkerilor bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian, precum și între compoziția microbiomului și nivelurile de peptide amiloide în creier. S-a discutat în detaliu despre asocierea dintre microbi specifici și aspectele patologice ale bolii Alzheimer.

Dietele și componentele lor, cum ar fi proteinele, fibrele, grăsimile și polifenolii, influențează semnificativ compoziția și diversitatea microbiomului intestinal. Dieta mediteraneană, dieta ketogenică și dietele orientate spre hipertensiune și neurodegenerare au arătat îmbunătățiri în funcția cognitivă a pacienților cu Alzheimer. Deși cercetările privind utilizarea suplimentelor de pre și probiotice ca opțiuni terapeutice sunt încă limitate, studiile sugerează că acestea pot modifica progresia bolii Alzheimer și neuropatologia asociată.

În concluzie, recenzia subliniază că disbioza intestinală este strâns legată de progresia patologiei bolii Alzheimer și reprezintă o cale potențială pentru terapii neinvazive și modificarea riscului bolii.

sursa: News Medical
foto: Design_Cells / Shutterstock

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 425
Bibliografie
Gut health linked to Alzheimer's progression, study suggests diet as potential therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20240203/Gut-health-linked-to-Alzheimers-progression-study-suggests-diet-as-potential-therapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia cu ultrasunete focalizate, potențial de tratare a bolii Alzheimer
  • Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
  • Terapia genetică în boala Alzheimer menține capacitatea de învățare și memoria
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum