Hărți spațiale ale melanoamelor
![Hărți spațiale ale melanoamelor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41762.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Domeniile asupra cărora s-au concentrat cercetările melanoamelor sunt reprezentate de secvențierea ADN-ului probelor tumorale la debutul formării acestora și de cea a ARN-ului întâlnit în cadrul structurilor din vecinătatea zonelor afectate de cancer, cu scopul profilării celulelor întâlnite la acest nivel. Prin intermediul imunofluorescenței, o tehnologie apărută relativ recent, în lipsa căreia a fost imposibilă profilarea celulelor tumorale anterior apariției acestui studiu, cercetătorii au reușit să realizeze o rezoluție spațială a interacțiunii dintre celulele imune ale organismului și cele tumorale.
Echipa a observat că o proteină ce are efect supresiv asupra sistemului imunitar a fost exprimată în celulele imune din zonele adiacente tumorii, denumite celule mieloide, însă nu a fost surprinsă în interiorul celulelor tumorale. De asemenea, intensitatea interacțiunilor dintre proteinele PD-L1 și limfocitele T, a căror rol este de a ucide celulele tumorale, a crescut odată cu dezvoltarea tumorii, ceea ce ar putea însemna faptul că tumorile înlesnesc legăturile dintre celulele imune pentru a le slăbi pe cele dintre acestea și celulele canceroase, astfel încât tumora să progreseze.
De asemenea, a fost evidențiat faptul că, în cadrul melanomului avansat, starea celulelor tumorale a fost diferită în funcție de localizarea lor. Astfel, celulele întâlnite în zonele centrale ale tumorii au prezentat structuri și funcții distincte de celulele care se localizau la periferia tumorii, în zona acesteia care are contact cu structurile adiacente și, în consecință, cu celulele sistemului imunitar. Această heterogenitate tumorală, după cum o numește doctorul Ajit Nirmal, poate fi datorată modificărilor epigenetice apărute în țesuturi odată cu inițierea dezvoltării tumorii, iar aceasta este esențială pentru înțelegerea motivului pentru care anumite zone tumorale supraviețuiesc în urma tratamentului împotriva acesteia.
sursa: Science Daily
foto: Celule melanom invazive (roșii) înconjurate de două tipuri de celule imunitare: celule mieloide (verzi) și celule T (albastre). În acest caz, celulele imune nu sunt capabile să se infiltreze în tumoră și să omoare celulele canceroase. Image: Ajit Johnson Nirmal, Zoltan Maliga, and Connor Jacobson
Data actualizare: 20-04-2022 | creare: 20-04-2022 | Vizite: 464
Bibliografie
Spatial maps of melanoma, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414125132.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Grefă de piele cu derm și anexe generate in vivo prin competiție celulară
- Melanomul se poate prezenta diferit pe tonurile mai închise ale pielii
- Genele de risc pentru acnee: 29 de regiuni nou identificate ale genomului pot influența condiția
- Nivelurile de vitamina D influențează supraviețuirea pacienților cu melanom
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Melanom malign
- Rezultat biopsie melanom
- Operatie melanom
- MELANOM MALIGN
- Melanom malign gradul 4 dupa extirparea chirurgicala a unei alunite
- Melanom granulat
- Ajutor!!! melanom malign
- Interpretare examen histopatologic