Cercetătorii descifrează mecanismele prin care pielea ne protejează

©

Autor:

Cercetătorii descifrează mecanismele prin care pielea ne protejează
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Genes & Development a scos la iveală mecanismele prin care pielea ne protejează, iar rezultatele vor putea fi folosite, spun cercetătorii, pentru a trata mai ușor afecțiuni ale pielii precum eczeme sau psoriazis. (1)

Studiul realizat pe rozătoare a arătat că proteina histonă deacetilază 3 (HDAC3) este vitală pentru dezvoltarea normală a pielii și pentru ca aceasta să devină o barieră pentru organism. (2)

Echipa de cercetători a demonstrat că rozătoarele care nu aveau această proteină în epidermă, stratul extern al pielii, nu mai erau capabile să dezvoltă o barieră de protecție și mureau imediat după naștere ca urmare a deshidratării.

Proteina HDAC3 face parte din regulatorii epigenetici care ajută la controlul expresiei genice. Oamenii de știință au ajuns să studieze această proteină pentru că un medicament numit inhibitor de HDAC este folosită pentru a o formă rară de cancer de piele, limfomul cutanat cu celule T.

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 03-07-2022 | creare: 02-06-2020 | Vizite: 648
Bibliografie
1. Researchers identify mechanisms that make skin a protective barrier, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200528160538.htm
2. HDAC3 ensures stepwise epidermal stratification via NCoR/SMRT-reliant mechanisms independent of its histone deacetylase activity, https://genesdev.cshlp.org/content/early/2020/05/28/gad.333674.119
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  •