George Haber, la Conferinţa SSIMA de la Oradea: Este o chestiune esenţială să digitizăm tot

Data publicării: 08-09-2022

George Haber, la Conferinţa SSIMA de la Oradea: Este o chestiune esenţială să digitizăm tot Antreprenorul orădean din Silicon Valley George Haber a transmis miercuri, în sesiunea extraordinară a Conferinţei SSIMA, că inteligenţa artificială trebuie aplicată pe scară largă, în toate domeniile, digitizarea fiind esenţială, mai ales în situaţii de criză.

"Este o chestiune esenţială să digitizăm tot. Recomand României, şi Moldovei, la fel, ca şi întregii Europe şi întregii lumi, digitizarea şi aplicarea de inteligenţă artificială ca să poţi să intervii cât mai repede, în crize, mai ales. Trăim într-o lume în care se călătoreşte, se comunică, suntem un mare sat mondial, până la urmă. Iar în sănătate, este cu atât mai important, fiind vorba de viaţa omului," a declarat, pentru AGERPRES, George Haber, coordonatorul sesiunii intitulate "Investind în digitalizarea sistemului de sănătate".

Recunoscut pe plan mondial pentru invenţiile sale, George Haber afirmă că invenţiile actuale ale tehnologiei digitale ajută omenirea să se conecteze, în sisteme bine construite, cu protecţie a datelor personale, însă trebuie depăşite teama şi reţinerea multora în a le oferi.

"Eu cred că toată povestea asta de privacy, ca să ne păstrăm secrete datele, este un bullshit, iertaţi-mă, nu fiindcă nu este important, căci este superimportant, dar, dacă nu digitizăm din cauza fricii, o să ne coste de o mie de ori mai mult decât orice problemă pe care am avea-o dacă s-ar fura datele de la un milion de oameni. Trebuie să ne gândim la cost versus beneficiu. Exemplul cel mai bun este, în opinia mea, cel al Chinei, unde tot este digitizat; un om care se îmbolnăveşte are informaţia lui pe telefon. Trebuie să avem grijă de informaţiile personale, mai ales în spitale, dar în acelaşi timp trebuie să fie accesibile unui doctor sau personal de urgenţă care trebuie să intervină. Şi să îi pedepsim mult mai tare pe cei care fură informaţia. Dacă sistemul din sănătate este digitizat, se vede automat dacă apare un bolnav cu monkeypox (variola maimuţei - n.red.) în Constanţa şi unul în celălalt capăt de ţară," a spus omul de afaceri.

Programul de după-amiază al Conferinţei SSIMA a cuprins această sesiune la care au participat opt speakeri invitaţi: viceprim-ministrul pentru Digitalizare al Republicii Moldova - Iurie Ţurcanu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Sebastian Burduja, alături de personalităţi active în domeniul investiţiilor: Dudi Klein, Moshe Dunie, Richard Passov, dr. Irit Idan, Vlad Mixich şi George Haber.

"Scopul unei adunări de genul acesta este ca oamenii să se inspire. Nu este să se rezolve probleme, ci este să se inspire şi să înţeleagă care sunt problemele şi să se creeze o amiciţie între oameni. Este ca o sămânţă care se pune în pământ. Eu cred că, din punctul acesta de vedere, scopul nostru a fost atins, ba chiar depăşit. Foarte mulţi au pus întrebări pe care nu le-au pus încă. Cel mai bun exemplu a fost domnul ministru din Moldova, care sunt convins că va ajuta Republica Moldova să crească exponenţial în tehnologie. Este un avantaj imens să fii dezavantajat. Uitaţi-vă în Africa. Au făcut un salt imens! Ei nu au avut telefonie cu fir şi au trecut direct la telefonie mobilă, au adaptat plăţi, tot ce era legat de tehnologie nouă, mult mai repede decât oricine altcineva," a mai precizat, pentru AGERPRES, George Haber.

Timp de o săptămână, până pe 10 septembrie, are loc la Primăria Oradea Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA, organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI).
Sursa: Agerpres, 08-09-2022, Vizualizari 190
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.