Genetica fericirii - este fericirea noastră condiționată genetic?

©

Autor:

Genetica fericirii - este fericirea noastră condiționată genetic?
În contextul dezvoltării neîntrerupte a cercetărilor privind sănătatea mentală și binstarea psihologică, un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat corelațiile genetice ale fericirii și modul în care acestea influențează starea generală de bine și structurile cerebrale majore. Acest studiu se bazează pe cea mai mare cercetare de asociere la nivel genomic (GWAS) realizată până acum, United Kingdom Biobank, care a inclus peste 222.000 de indivizi, alături de alte două grupuri de cohortă: Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) și National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health (Add Health).
Studiul a utilizat un scor poligenic inovator numit LDpred-inf pentru a măsura nivelul general de fericire. Pe parcursul a cinci ani, participanții la studiu au fost întrebați de două ori cât de fericiți se simt în general, iar răspunsurile lor au fost combinate cu analizele GWAS pentru a dezvolta scoruri poligenice ale fericirii.

O descoperire esențială a fost consistența genetică a fericirii pe durata întregii vieți, de la vârsta de 12 ani până la 73 de ani, efect care a fost constant peste diferitele fonduri ancestrale, cu excepția celor de origine non-albă în cohorta Add Health. Rezultatele indică faptul că predispoziția genetică față de fericire este strâns legată de binstarea unei persoane, manifestat prin încredere, calm, concentrare și energie. Această încărcătură genetică a fericirii influențează, de asemenea, structurile cerebrale asociate cu sănătatea psihologică și cognitivă.

În ceea ce privește imaginile prin rezonanță magnetică (MRI) ale creierului, s-au observat corelații între predispoziția genetică pentru fericire și anumite regiuni cerebrale implicate în circuitul hedonic al creierului, inclusiv nucleus accumbens și ventral pallidum. Aceste zone sunt puternic asociate cu reglarea plăcerii și fericirii.

Studiul a confirmat, de asemenea, descoperirile anterioare conform cărora anumite structuri cerebrale, precum putamenul, nucleul caudat și nucleul accumbens, sunt legate de experimentarea plăcerii. În plus, s-a constatat că volumul semnificativ al lobilor frontali este asociat cu emoțiile hedonice.

În concluzie, studiul demonstrează că baza genetică a nivelurilor de fericire are un efect consistent asupra măsurilor de fericire și bine pe tot parcursul vieții, indiferent de fondul ancestral. Această cercetare reprezintă un pas semnificativ în înțelegerea complexității fericirii și a modului în care aceasta se manifestă la nivel biologic și psihologic.

sursa: News Medical
foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Data actualizare: 16-10-2023 | creare: 16-10-2023 | Vizite: 294
Bibliografie
Is your happiness hardwired? New study dives into the genetics of joy, link: https://www.news-medical.net/news/20231015/Is-your-happiness-hardwired-New-study-dives-into-the-genetics-of-joy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum