Prevalența singurătății în lume: România, a doua cea mai mare prevalență a singurătății în rândul tinerilor din Europa (dintre statele analizate)

Prevalența singurătății în lume: România, a doua cea mai mare prevalență a singurătății în rândul tinerilor din Europa (dintre statele analizate)

©

Autor:

Prevalența singurătății în lume: România, a doua cea mai mare prevalență a singurătății în rândul tinerilor din Europa (dintre statele analizate)
Singurătatea reprezintă o problemă accentuată în ultimii ani, tot mai răspândită la nivel global, asociată cu numeroase probleme de sănătate psihică È™i fizică, cât È™i cu moartea prematură. O estimare recentă a cercetătorilor americani sugerează faptul că o treime din populaÈ›ia din țările industrializate se confruntă cu singurătatea, iar una din 12 persoane se confruntă cu singurătatea la un nivel care poate duce la probleme grave de sănătate. O analiză a dovezilor din 113 țări È™i teritorii globale, publicată în jurnalul The BMJ, arată că prevalenÈ›a singurătății este una crescută în majoritatea statelor de pe glob.
În studiul actual, cercetătorii È™i-au propus să sintetizeze prevalenÈ›a singurătății la nivel global, pentru a ajuta factorii de decizie să evalueze amploarea È™i gravitatea problemei. Cercetătorii au căutat în bazele de date È™i au identificat 57 de studii observaÈ›ionale care raportau estimări naÈ›ionale ale singurătății din 113 țări sau teritorii în perioada 2000-2019. Datele au fost disponibile pentru adolescenÈ›ii (12-17 ani) din 77 de țări sau teritorii, adulÈ›ii tineri (18-29 de ani) din 30 de țări, adulÈ›ii de vârstă mijlocie (30-59 de ani) din 32 de țări È™i adulÈ›ii mai în vârstă (60 de ani sau mai mult) din 40 de ţări. Acoperirea datelor a fost considerabil mai mare în țările cu venituri mari (în special în Europa) în comparaÈ›ie cu țările cu venituri mici È™i medii.

În general, 212 estimări pentru 106 țări din 24 de studii au fost incluse în meta-analiză. Pentru adolescenÈ›i, prevalenÈ›a comună a singurătății a variat de la 9,2% în Asia de Sud-Est la 14,4% în regiunea Mediteraneană de Est. Pentru adulÈ›i, meta-analiză a fost efectuată numai pentru regiunea europeană È™i a fost găsit un model geografic consistent pentru toate grupele de vârstă. De exemplu, cea mai scăzută prevalență a singurătății a fost observată în mod constant în țările din nordul Europei (2,9% pentru adulÈ›ii tineri, 2,7% pentru adulÈ›ii de vârstă mijlocie È™i 5,2%, pentru adulÈ›ii în vârstă) È™i cea mai mare în țările din estul Europei (7,5% pentru adulÈ›ii tineri, 9,6% pentru adulÈ›ii de vârstă mijlocie È™i 21,3% pentru adulÈ›ii în vârstă).

Datele au fost insuficiente pentru a trage concluzii despre tendinÈ›ele de singurătate la scară globală, dar cercetătorii subliniază că, chiar dacă problema singurătății nu s-ar fi agravat în perioada de căutare (2000-2019), COVID-19 ar fi putut avea un impact profund asupra sentimentului de singurătate. În acest context, ei spun că „evaluarea oferă un punct de referință important înainte de pandemie pentru supravegherea viitoare”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 488
Bibliografie
Analysis reveals the prevalence of loneliness at a problematic level in 113 countries, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Analysis-reveals-the-prevalence-of-loneliness-at-a-problematic-level-in-113-countries.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate creÈ™te riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea creÈ™te riscul de tulburări mentale
  • TendinÈ›a spre singurătate – moÈ™tenită genetic?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum