Gândirea negativă persistentă poate duce la demență

©

Autor:

Gândirea negativă persistentă poate duce la demență
Un studiu publicat în jurnalul științific Alzheimer‘s & Dementia a concluzionat că gândirea negativă poate crește riscul de Alzheimer.
Într-un studiu realizat pe voluntari de peste 55 ani, cercetătorii de la University College London au descoperit că gândirea negativă repetitivă duce la un declin cognitiv mai pronunțat precum la creșterea depozitelor de proteine „negative” la nivelul creierului, fenomen legat de apariția Alzheimer.

Cercetătorii mai spun că depresia și anxietatea reprezintă deja factori de risc pentru demență și bolile asociate, deci faptul că gândirea negativă are un efect (negativ) asupra creierului nu reprezintă o descoperire revoluționară, ci doar o completare.

Merită totuși menționat un posibil impediment în a ne mulțumi doar cu rezultatele acestui studiu. Cei 292 de participanți la experiment aveau peste 55 ani, unul dintre riscurile majore pentru declin cognitiv, și făceau parte dintr-un program numit PREVENT-AD (Pre-symptomatic Evaluation of Experimental or Novel Treatments for Alzheimer Disease). Așa cum spun datele oficiale, aceste persoane aveau deja un risc major de a dezvolta Alzheimer. Cu alte cuvinte, studiul nu a fost realizat pe un grup de voluntari ales aleator ci pe persoane care avea deja un risc de îmbolnăvire.

În cadrul experimentului și pentru a ajunge la rezultate participanții au trebui să completeze regulat chestionare legate de cât de des se gândesc la experiențe negative, dacă își fac griji cu privire la trecut sau viitor, etc. De asemenea, voluntarii au completat chestionare referitoare la simptomele specifice anxietății sau depresiei. Unii participanți au fost expuși la teste PET pentru a măsura depozitele de proteine care se crede că duc la apariția Alzheimer.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele cu o gândire negativă aveau un declin cognitiv mai mare pe o perioadă de patru ani, precum și un declin în memorie prin comparație cu restul participanților la studiu.

Oamenii de știință doresc ca pe viitor să vadă dacă reducerea gândirii negative prin terapie sau meditație poate reduce riscul de demență.

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 15-06-2020 | creare: 15-06-2020 | Vizite: 1088
Bibliografie
1. Repetitive negative thinking linked to dementia risk, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200607195008.htm
2. Repetitive negative thinking is associated with amyloid, tau, and cognitive decline, https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/alz.12116
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum