Afinele, benefice pentru funcțiile cognitive la vârstnici
Autor: Costin Oana
![Afinele, benefice pentru funcțiile cognitive la vârstnici](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34668.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, consumul de suc concentrat de afine poate îmbunătăți funcÈ›ionarea cognitivă la vârstnici, datorită conÈ›inutului lor bogat în flavonoizi, cu proprietăți antioxidante È™i antiinflamatoare.
Pe măsură ce îmbătrânim, funcÈ›iile cognitive tind să se deterioreze, iar studiile anterioare sugerează că acest declin este mai puÈ›in pronunÈ›at în cazul persoanelor sănătoase, care au o alimentaÈ›ie bogată în fructe È™i legume.
Cei 26 de participanÈ›i la studiul celor de la Universitatea din Exeter, persoane cu vârste cuprinse între 65 È™i 77 de ani, cu o stare generală de sănătate bună, au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri:
- 12 participanÈ›i au consumat în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, o porÈ›ie de 30 ml de suc concentrat de afine, echivalentul a 230 grame de afine;
- ceilalți 14 au primit o băutură placebo.
Rezultatele celor care au consumat mai mult de cinci porÈ›ii de fructe È™i legume pe zi au fost excluse din analiză, participanÈ›ii fiind încurajaÈ›i să-È™i urmeze alimentaÈ›ia obiÈ™nuită.
Înainte È™i după cele 12 săptămâni, participanÈ›ilor li s-au testat abilitățile cognitive È™i li s-au măsurat activitatea cerebrală È™i fluxul sanguin la nivelul creierului prin scanari MRI. Comparând rezultatele participanÈ›ilor care au consumat sucul de afine cu ale celor din grupul placebo s-a observat că primii prezentau o activitate cerebrală mai intensă în zonele ale căror funcÈ›ii au fost evaluate prin teste.
Se presupune că flavonoizii din afine ar fi explicația pentru o mai bună prezervare a funcțiilor cognitive.
Studiul a fost publicat în jurnalul Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de fructe și legume poate reduce nivelul de stres la femei
- Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
- Semaglutida, sigură pentru sănătatea psihică (studiu)
- Eficacitatea și siguranța antidepresivelor la persoanele cu depresie asociată cu alte afecțiuni (meta-analize)
intră pe forum