Furuncul - aspect, cauze, diagnostic și tratamentul corect

©

Autor:

Furuncul - aspect, cauze, diagnostic și tratamentul corect

Furunculul este o tumefiere ce se formează sub piele din cauza unei infecții bacteriene provocate la nivelul unui folicul de păr. Aceasta este de obicei o umflătură durereoasă care poate conține puroi. (1)

Furuncul apare inițial ca fiind o tumefiere la nivelul pielii, roșie, caldă, ce crește rapid în dimensiuni devenind astfel dureroasă. Dacă furunculul se sparge, se va scurge puroiul existent. (1)

Un cărbuncul reprezintă o aglomerare de furuncule care formează o zonă conectată de infecție sub piele. (1)

Spre deosebire de furunculul unic, cărbunculul poate provoca o infecție mult mai profundă și mult mai severă, având în vedere că sunt implicați mai mulți foliculi de păr.

Cărbuncul este o infecție ce poate lăsa o cicatrice post vindecare. De obicei, aceste persoane pot avea o stare generală proastă, însoțită de febră și frisoane. (1)

Cauzele apariției furunculului:

Cele mai multe furuncule sunt provocate de o infecție bacteriană, precum infecția cu Staphylococcus aureus, ce poate pătrunde în piele prin intermediul unor leziuni cutanate sau tăieturi prezente. (2)

Există o serie de patologii care pot face ca unii oameni să fie mai predispuși la infecții ale pielii (cutanate), precum:

  • Diabetul zaharat
  • Afecțiuni ale sistemului imunitar
  • Alimentația săracă
  • Igiena precară
  • Expuneera la anumite substanțe care pot irita pielea (2)


Simptomatologia unui furuncul

Un furuncul poate să apară oriunde la nivelul pielii, dar cu toate acestea există anumite zone mai predispuse pentru acest tip de infecție, precum:

  • Fața
  • Partea din spate a gâtului
  • Axila
  • Coapsele
  • Fesele (1)


Furunculul este mai predispus să apară în zonele cu păr de la nivel cutanat sau zonele în care transpirați mai mult, de obicei. (1)

Simptomele prezente pot fi:

  • O umflătură roșie, dureroasă care crește treptat în dimensiuni și care poate depăși 5 cm
  • Piele eritematoasă (roșie), în jurul umflăturii
  • Se observă creșterea furunculului pe măsură ce se umple cu puroi
  • Prezența unui vârf de culoare galbenă-albă care va dispărea în momentul ruperii furunculului și scurgerii de puroi (1)
  • Poate prezenta cruste la suprafață (2)


Atunci când puroiul se acumulează în vârful furunculului, iar pielea devine fierbinte și roșie în jur, poate semnala o infecție la acel nivel (infecție locală). (3)

Se pot forma mai mulți furunculi în jurul celui inițial apărut, alături de febră și adenopatii (umflarea ganglionilor limfatici adiacenți). (3)

Comparativ cu furuncului, cărbunculul provoacă mult mai repede o infecție și de obicei este una mai severă și profundă.

Cărbunculul poate avea aceleași simptome precum furuncului, cu excepția faptului că:

  • Poate fi însoțit de febră și frisoane
  • Se vindecă mai greu
  • Poate lăsa o cicatrice după vindecare (4)


Factori de risc

Cu toate că absolut orice persoană sănătoasă poate dezvolta acest furuncul, mai ales atunci când există leziuni cutanate, există o serie de factori care pot crește acest risc:

  • Contactul cu cineva care are furuncul: germenii care favorizează apariția acestei infecții se pot răspândi prin atingere sau obiecte contaminate.
  • Diabetul: această patologie poate face mai dificilă tratarea și vindecarea acestei infecții.
  • Alte condiții ale pielii preexistente: dacă deja aveți bariera epitelială de protecție afectată din cauza unor altor patologii cutanate, precum eczemele sau acneea, puteți fi mai predispuși să dezvoltați un furuncul sau cărbuncul.
  • Imunitatea compromisă: dacă sistemul imunitar este slăbit din orice motiv, sunteți mai susceptibil, de obicei, la mai multe boli sau infecții, inclusiv furuncul. Organismul nu se mai poate apăra corespunzător în fața unor noi germeni. (1)


Complicații

De obicei, acest tip de infecție se tratează în urma unei vizite la medic. Rareori, această infecție poate disemina la nivel sanguin, determinând astfel o infecție sistemică (sepsis). (1, 2)

Respectând măsurile de igienă personală și tratarea la timp și corectă a furunculului, evitați orice posibilă complicație sau infecție recurentă.

Este furunculul contagios?

Furunculul nu poate fi considerat cu exactitate o boală contagioasă, chiar dacă la etiologia sa contribuie o bacterie.

Cu toate acestea, germenii care provoacă această infecție a foliculului de păr, pot fi răspândiți cu ușurință prin contactul cu pielea și prin obiectele contaminate. (2)

Această bacterie nu poate face nici un rău dacă pielea este intactă.

Sufăr de un furuncul obișnuit sau un furuncul MRSA rezistent?

MRSA rezistent face referire la Stafilococul Auriu meticilino-rezistent. Acest tip de bacterie a devenit rezistentă la diverse antibiotice, iar tratarea infecției devine mult mai dificilă. (2)

Furunculul provocat de infecția cu Stafilococul Auriu meticilino-rezistent poate să fie una cu aspect obișnuit, precum:

  • Tumefiere
  • Piele eritematoasă (roșie)
  • Conținut purulent
  • Fraged (2)


Dacă infecția se răspândește sau nu există o îmbunătătțire vizibilă după după 2-3 zile de tratament, medicul poate suspecta o infecție cu o bacterie rezistentă la antibiotice. (2)

Tratamentul corect dat cu promptitudine este important pentru tratarea unei astfel de infecții, în caz contrar poate deveni una complicată și periculoasă. (2)

Cine este la risc de a dezvolta o infecție cu Stafilococul Auriu meticilino-rezistent?

Oricine poate dezvolta o astfel de infecție rezistentă la antibiotice, dar de obicei, sunt mai predispuse persoanele care au activități în locuri aglomerate ce implică contactul cu pielea sau folosirea unor echipamente comune. (5)

Atunci când pielea nu este intactă, adică prezintă anumite tăieturi sau leziuni, riscul crește și mai mult.

Sportivii, elevii sau personalul militar care primește îngrijiri medicale sau au suferit intervenții chirurgicale, prezintă risc mai mare de a dezvolta o infecție rezistentă la antibiotice. (5)

Cum se pune diagnosticul unui furuncul?

Medicul poate pune acest diagnostic printr-un examen fizic, ce include analizarea pielii și a tumefierii respective.

Se poare recolta puroi de la nivelul furunculului și trimise probe către laborator. Acest lucru poate fi util atunci când aveți infecții recurente sau o infecție care nu a răspuns la tratamentul standard. (1)

Având în vedere faptul că multe bacterii au devenit treptat rezistente la anumite tipuri de antibiotice, testarea probelor la laborator poate fi utilă pentru a ști ce antibiotic poate fi bun. (1)

Care este tratamentul unui furuncul?

În funcție de evoluția furunculului, se poate trata atât acasă dacă este într-o formă ușoară sau va necesita o vizită la medic. (1, 2)

Pentru tratamentul acasă, puteți aplica comprese umede de mai multe ori pe zi, pentru a ajuta furunculul să se deschidă și astfel să se scurgă puroiul. Acest lucru este util pentru ameliorarea durerii și promovarea drenajului natural. (1, 2)

Folosiți comprese noi și curate de fiecare dată și evitați pe cât posibil tentația de a stoarce furunculul, deoarece acest lucru poate agrava infecția. Schimbați bandajul des pentru a-l menține curat. (2)

În caz de furunculi mai mari, va necesita asistență medicală. Astfel, se poate realiza o incizie, urmată de drenaj. Medicul poate prescrie antibiotice în funcție de severitatea infecției și de timpul de vindecare. (1, 2, 3)

În cazul în care vă confruntați frecvent cu acești furunculi, este posibil să aveți o infecție recurentă pentru care este cel mai bine să apelați la un medic.

În cazul infecției recurente, tratamentul poate să constea în:

  • aplicarea cutanată a unei soluții antiseptice speciale
  • utilizarea unui unguent antibiotic
  • medicație cu antibiotice pentru 1-2 luni (2)


Metode de prevenție

Având în vedere faptul că Stafilococul Auriu se poate găsi oriunde în mediul înconjurător și pe pielea multor oameni, cele mai bune soluții de prevenție pot fi:

  • Spălarea mâinilor sau utilizarea dezinfectantului pentru mâini pe bază de alcool.
  • Dezinfectarea și curățarea atentă a leziunilor sau tăieturilor pe care le aveți pe suprafața pielii.
  • Încercați să aveți fie bandajate tăieturile de dimensiuni mari sau aplicarea unui plasturi pentru cele mici.
  • Nu împărtășiți prosoape, cearșafuri, aparate de ras, haine sau echipamente cu altcineva care poate să aibă furuncul
  • Spălați prosoapele, cearșafurile și orice altceva în contact cu o zonă infectată în apă foarte fierbinte (1, 2)


Recomandări

Furunculul este o infecție cutanată la nivelul foliculilor de păr care poate să apară frecvent atunci când există leziuni cutanate prezente.

Se poate transmite prin contactul cu pielea, motiv pentru care este bine să evitați zonele aglomerate și mai ales, evitați să împrumutați obiecte de uz personal, precum aparat de ras, prosoape, haine sau echipament sportiv altor persoane.

Nu este recomandat să luați antibiotice fără prescripția unui medic, deoarece puteți favoriza dezvoltarea unei infecții rezistente la antibiotice standard care este mult mai greu de tratat.

Este recomandat să aplicați comprese umede care vor promova drenajul și eliminarea puroiului de la sine, și nu stoarcerea furunculului. Stoarcerea poate întârzia vindecarea și chiar agravarea infecției.


Data actualizare: 13-09-2021 | creare: 13-09-2021 | Vizite: 6571
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Furuncul genital (în zona genitală) - aspect (diagnostic), cauze, tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum