Bubițe la căldură - remedii, tratament

©

Autor:

Bubițe la căldură - remedii, tratament

Bubițele la căldură, cunoscute și sub denumirea de miliaria, reprezintă o problemă comună a pielii, care apare în timpul verii sau în zonele calde și umede ale corpului. Bubițele apar atunci când porii pielii se blochează, ceea ce duce la formarea unor bubițe mici, roșii și pruriginoase. Bubițele la căldură apar cel mai frecvent la copii și bebeluși, deoarece la aceștia glandele sudoripare nu sunt încă complet dezvoltate și pot fi mai ușor blocate. (1, 2)

În general, bubițele la căldură sunt inofensive și se vindecă de la sine în câteva zile sau săptămâni. Pentru a preveni apariția lor, este important să se evite supraîncălzirea corpului și hainele strâmte pe corp. De asemenea, este recomandat ca pielea să fie menținută curată și uscată și să se evite utilizarea cremelor grase și a loțiunilor. În cazuri rare, bubițele la căldură pot fi asociate cu infecții ale pielii sau alte afecțiuni, așa că, dacă acestea persistă sau se înrăutățesc, este important să se consulte un medic sau un dermatolog pentru a determina cauza și a primi tratamentul adecvat. (1, 2, 3)

Remedii

Bubițele care apar pe piele în urma expunerii la căldură sunt de obicei cauzate de transpirația excesivă și de blocarea porilor, ceea ce duce la inflamație. În general, sunt numite "erupții cutanate de căldură" și pot fi tratate prin următoarele remedii:

  • hidratarea adecvată (presupune consumul unei cantități suficiente de apă și evitarea băuturilor care pot provoca uscăciunea pielii);
  • evitarea hainelor strâmte pe corp (pot irita pielea, ceea ce duce la inflamații);
  • utilizarea unei pudre pentru bebeluși (poate ajuta la absorbția excesului de transpirație și la prevenirea blocării porilor);
  • evitarea expunerii prelungite la căldură, în special în timpul zilei, când soarele este cel mai puternic;
  • utilizarea unor loțiuni sau creme pentru erupții cutanate (există o gamă largă de loțiuni și creme disponibile în farmacii, care pot ajuta la calmarea și vindecarea erupțiilor cutanate din cauza căldurii). (1, 3, 4)


Când trebuie să mergem la medic?

În general, bubițele sau erupțiile cutanate provocate de căldură se pot trata acasă, iar simptomele ar trebui să se amelioreze în câteva zile. Cu toate acestea, există situații în care este necesar să consultați un medic:

  • simptome severe (dacă aveți bubițe mari, dureroase, care se rup sau se infectează, sau dacă aveți febră, ar trebui să solicitați ajutor medical de urgență);
  • istoric de alergii sau afecțiuni cutanate (dacă aveți antecedente de alergii sau de afecțiuni cutanate, ar trebui să consultați un medic pentru a exclude o altă afecțiune și pentru a primi un tratament adecvat);
  • simptome persistente (dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile sau se înrăutățesc);
  • tratamente anterioare ineficiente (în cazul în care ați încercat să tratați bubițele sau erupțiile cutanate acasă și simptomele nu s-au ameliorat, este posibil să aveți nevoie de tratament medical). (1, 2, 3)

Data actualizare: 25-04-2023 | creare: 25-04-2023 | Vizite: 6259
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum