Fumatul sporește riscul de pierderi de memorie și declin cognitiv la vârsta mijlocie
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Fumatul sporește riscul de pierderi de memorie și declin cognitiv la vârsta mijlocie](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43358.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetarea actuală a examinat relația dintre fumat și declinul cognitiv folosind o singură întrebare de autoevaluare, la care participanții au fost rugați să răspundă. Răspunsul la întrebare a permis oamenilor de știință să compare măsurile subiective de declin cognitiv pentru fumătorii actuali, foștii fumători care au renunțat recent la fumat și cei care au renunțat cu ani în urmă. Studiul a inclus peste 136. 000 de persoane cu vârsta de minimum 45 de ani.
Ipoteza cercetătorilor a fost aceea că fumatul poate crește riscul de demență și alte probleme neurologice. Rezultatele au arătat că fumatul sporește riscul de declin cognitiv și că fumătorii sunt mai predispuși să uite lucruri, ceea ce indică faptul că fumatul ar putea fi un indicator important al demenței și al altor afecțiuni neurodegenerative.
Asocierea dintre fumat și pierderile de memorie a fost mai evidentă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani, ceea ce sugerează că renunțarea la tutun în această etapă a vieții poate aduce importante beneficii pentru sănătatea cognitivă. Studiul actual demonstrează că renunțarea la fumat este benefică nu doar pentru sănătate cardiovasculară și pulmonară, ci și pentru menținerea unei bune sănătăți mintale.
Data actualizare: 27-12-2022 | creare: 27-12-2022 | Vizite: 420
Bibliografie
Smoking increases chances of mid-life memory loss, confusion, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221221121301.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Diagramele creierului ilustrează creșterea rapidă și declinul lent al creierului uman de-a lungul vieții noastre
- Boala Alzheimer: somnul excesiv din timpul zilei, posibil simptom timpuriu al bolii
- Un nou model integrat accelerează descoperirea de medicamente pentru boala Alzheimer
- Activitatea fizică ar putea reduce activarea celulelor imune pentru a ameliora sănătatea creierului în boala Alzheimer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Problema respiratorie
- Sinus deschis?
- Betaserc+pramistar
- Cum scap de depresie?
- Raceala, tuse seaca, fumat...
- Operatie apendicita si fumatul
- Problema psihica: ipohondru?
- Pierdere memorie
- Copil 12 ani, crize de -absenta- cu pierderea memoriei
- Oare din cauza stresului sau din cauza tigarilor??motiv d ingrijorare...