Umflătură zona anala
Bună ziua! De câteva luni am observ ca în zona anala mi-a apărut o mică umflătură. Umflătură nu mă doare decât la atingere, dar nu-mi creează probleme la ședere sau la efort. Nu am întâmpinat să sângerez până acum. Am avut acum ceva timp o constipație super urata și apoi am observat această problemă. Vârsta mea este de 23 de ani. Așa zisa umflătură este poziționată puțin mai sus de anus.
2 comentarii
Bună ziua! Simptomele pe care le descrieți ar putea indica prezența unei afecțiuni anale comune, cum ar fi o hemoroidă externă, un mic abces, o papilă anală hipertrofică sau chiar un mic polip. Este bine că nu aveți dureri semnificative sau sângerări, însă este important să acordați atenție acestui aspect, mai ales având în vedere istoricul de constipație severă.
Posibile cauze ale umflăturii
1. Hemoroizi externi:
- Apar frecvent după episoade de constipație severă.
- De obicei, sunt nedureroși, dar pot deveni dureroși sau inflamați dacă se formează un cheag (tromb).
- Pot regresa spontan sau cu tratament conservator.
2. Abces anal superficial:
- Poate apărea ca o umflătură mică, uneori sensibilă.
- De obicei, este însoțit de inflamație, roșeață și uneori febră, dar poate începe cu simptome mai ușoare.
3. Papilă anală hipertrofică:
- Este o excrescență benignă de țesut localizat în zona anală.
- De obicei, este asimptomatică, dar poate deveni vizibilă sau palpabilă după constipație sau iritare.
4. Chist sebaceu sau folicul pilos inflamat:
- Poate apărea în zona perianală ca o mică umflătură, sensibilă la atingere.
- De obicei, nu este periculos și se poate retrage spontan.
5. Fisură anală cronică:
- Asociată frecvent cu constipație, poate fi însoțită de o mică proeminență (denumită „papilă santinelă”) care poate fi confundată cu o altă leziune.
Ce ar trebui să faceți
1. Mențineți o igienă locală bună:
- Spălați zona cu apă călduță și evitați săpunurile iritante.
2. Evitați constipația:
- Consumați o dietă bogată în fibre (fructe, legume, cereale integrale).
- Beți suficiente lichide.
- Puteți lua un laxativ osmotic ușor, cum ar fi lactuloza, dacă aveți episoade ocazionale de constipație.
3. Aplicați tratamente topice:
- Creme cu hidrocortizon sau analgezice locale (dacă umflătura devine dureroasă sau iritată).
- Unguente cu hamamelis sau alte ingrediente calmante pot reduce inflamația.
4. Consultați un medic proctolog:
- Este important să aveți o examinare directă pentru a stabili exact diagnosticul și să primiți tratamentul adecvat.
- În cazul unor afecțiuni mai rare sau mai grave (ex. chisturi, fistule), medicul poate recomanda o procedură minim invazivă.
Deocamdată, simptomele pe care le descrieți nu par grave, dar o evaluare clinică vă va oferi siguranța necesară și o abordare specifică problemei dumneavoastră. Dacă observați creșterea dimensiunii umflăturii, durere accentuată, febră sau sângerări, este recomandat să vă adresați cât mai curând unui medic.
Posibile cauze ale umflăturii
1. Hemoroizi externi:
- Apar frecvent după episoade de constipație severă.
- De obicei, sunt nedureroși, dar pot deveni dureroși sau inflamați dacă se formează un cheag (tromb).
- Pot regresa spontan sau cu tratament conservator.
2. Abces anal superficial:
- Poate apărea ca o umflătură mică, uneori sensibilă.
- De obicei, este însoțit de inflamație, roșeață și uneori febră, dar poate începe cu simptome mai ușoare.
3. Papilă anală hipertrofică:
- Este o excrescență benignă de țesut localizat în zona anală.
- De obicei, este asimptomatică, dar poate deveni vizibilă sau palpabilă după constipație sau iritare.
4. Chist sebaceu sau folicul pilos inflamat:
- Poate apărea în zona perianală ca o mică umflătură, sensibilă la atingere.
- De obicei, nu este periculos și se poate retrage spontan.
5. Fisură anală cronică:
- Asociată frecvent cu constipație, poate fi însoțită de o mică proeminență (denumită „papilă santinelă”) care poate fi confundată cu o altă leziune.
Ce ar trebui să faceți
1. Mențineți o igienă locală bună:
- Spălați zona cu apă călduță și evitați săpunurile iritante.
2. Evitați constipația:
- Consumați o dietă bogată în fibre (fructe, legume, cereale integrale).
- Beți suficiente lichide.
- Puteți lua un laxativ osmotic ușor, cum ar fi lactuloza, dacă aveți episoade ocazionale de constipație.
3. Aplicați tratamente topice:
- Creme cu hidrocortizon sau analgezice locale (dacă umflătura devine dureroasă sau iritată).
- Unguente cu hamamelis sau alte ingrediente calmante pot reduce inflamația.
4. Consultați un medic proctolog:
- Este important să aveți o examinare directă pentru a stabili exact diagnosticul și să primiți tratamentul adecvat.
- În cazul unor afecțiuni mai rare sau mai grave (ex. chisturi, fistule), medicul poate recomanda o procedură minim invazivă.
Deocamdată, simptomele pe care le descrieți nu par grave, dar o evaluare clinică vă va oferi siguranța necesară și o abordare specifică problemei dumneavoastră. Dacă observați creșterea dimensiunii umflăturii, durere accentuată, febră sau sângerări, este recomandat să vă adresați cât mai curând unui medic.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3Astept o soutie!!
- 9umflatura anus
- 4Aparitie in zona anala
- 6Furunc cos buba anus
- 8Buba in zona anusului !
- 0Umflatura dureroasa
- 2Umflatura pe rect
- 0Ganglion intre scrot si anus ?
- 2Umflatura langa anus
- 6Galma in fundulet
- 0Problema serioasa... basica umflata alb inspre mov langa anus
- 3Umflatura externa in zona anusului
- 1Umflatura anus
- 1Furuncul? Fir de par incarnat sau Abces perianal?
- 1Umflatura in zona dintre anus si testicule
- 0Umflatura aproape de anus
- 1Formațiune in interiorul colonului. Poate fi un hemoroid intern?
- 2Umflatură în interiorul anusului
- 1Durere cos langa anus
Mai multe informații despre: umflatura in zona anusului