tulburare sau trauma?

24-05-2013
daniela0
Nu este medic/terapeut
daniela0
prietenul meu are varsta de 28 ani, are o tulburare daca o pot numi asa..atunci cand este foarte obosit are o stare de nervozitate, plange, rade..ar fugi, ar dormi...multe ganduri bune si rele ii vin foarte repede minte nu capteaza discutia din jurul lui si se indeparteaza de straini..ma pune sa vorbesc apoi sa tac..nu simte durerea, ultima data cand a avut o astfel de criza cum ii zic eu, l-am plimbat pe un drum cu piatra era in picioarele goale si nu simtea nimic, nu-l deranja..nici nu mai tine minte..zice ca se controleaza cu greu sa nu faca nimic lui sau mie?imi e si teama sa intreb..si el nu doarme de obicei, ar putea fi un sindrom?sau sunt sechele din copilarie?mentionez:la varsta de 6 ani ia murit fratele mai mare, apoi parintii lui sau despartit a ramas cu mama si fratele mai mic, iar tatal lor le spargea usa noaptea.faptul ca nu doarme e din copilarie a avut o medicamentatie dar nu mai tine minte ce..nu stim cum sa incepem cu psihologul sau psihiatrul?vrea sa mearga pt ca simte ca nu mai poate controla acele crize si ii e teama de ce se poate intampla, iar eu trebuie sa invat ce trebuie sa fac in timpul crizelor..
7 comentarii
0
24-05-2013, ora 20:55
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
De urgenta la psihiatru...este foarte bine ca, constientizeaza ca are o problema.
Multa bafta si ai grija si de tine, dar ajuta-l si pe el..
0
25-05-2013, ora 17:13
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună ziua,
Propun ca mai întâi să contactaţi un psiholog, online sau faţă în faţă. Este nevoie de o intervenţie cognitivă şi comportamentală + terapie interpersonală.
Este important de ştiut cât de frecvente sunt aceste episoade, de cât timp apar, prin ce anume se diferenţiază de starea normală şi în ce măsură îl deranjează. Pentru a vă putea îndruma mai bine ar fi util să comunic telefonic cu prietenul dvs. El înţelege mult mai bine prin ceea ce trece.
Medicaţia ar putea atenua aceste simptome dar printr-o intervenţie psihologică la nivel clinic, acestea pot fi înţelese, controlate şi chiar eliminate, pentru a obţine o viaţă stabilă.
În plus, dvs veţi învăţa să interacţionaţi optim cu el doar cu ajutorul unui psiholog.
0
28-05-2013, ora 00:18
daniela0
Nu este medic/terapeut
daniela0
va multumesc din suflet pt ajutor.. nu stiu daca ar vorbi despre asta la telefon, si nici locul de munca nu-l ajuta sa fie auzit...va pot ajuta eu cu cateva amanunte...apar din copilarie dupa incidentul cu fratele lui, sunt de doua sau trei ori pe an, iar ultima a fost acum doua saptamani, diferenta dintre starea normala si starea de criza...pffff...aici e greu, am sa va descriu ce vad eu si ce stiu de la el ca simte:fizic cred ca are pulsul dublu..se dilata pupila si nu simte durerea, iar psihic..multe ganduri...franturi din viata de zii cu zii, evenimente din viata noastra, a cunoscutilor, a familiei...i se amesteca...vrea sa alerge, vrea sa doarma, ma goneste, ma cheama...vrea sa-i vorbesc sa-i distrag atentia dar nu dezvolta subiectul..raspunde cu da foarte repede si sec pt ca-i zboara gandul la altceva si nu ma mai aude..aaa si raspunde greu.nu are un singur gand in minte sunt mii i se rotesc toate si nu neaparat rele sau suicid sunt lucruri reale intamplate sau din viitor propuse sa zic asa...asta mi-a zis el mie, acum daca o avea vreo jena fata de ceea ce gandeste el atunci si nu vrea sa zica va dati seama ca nu o s-o zica nici la telefon va trebuii discutat fata in fata si asta sigur este mai greu pt ca suntem din constanta, si sincer aici nu am gasit decat un medic care cand am avut programare nu a venit la cabinet :)) si din start a pierdut entuziasmul iar medicul increderea.acum daca i-as spune ca-l va suna cineva sa vorbeasca despre el va dati seama...oricum ma bucur din sufet ca m-am facut inteleasa si ca m-ati mai linistit acum altfel pot sa-l ajut stiind ca se va trata asa si nu prin medicamentatie.va mutumesc.
0
28-05-2013, ora 22:12
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Buna ziua,
Deci să înţeleg că această stare apare rareori, pe fond de oboseală. Poate fi vorba despre ceva mai mult sau mai puţin complicat, dar doar prin scris nu mă pot pronunţa. Nu am spus că ar fi o tulburare care se poate trata doar prin medicaţie, să nu interpretaţi greşit vă rog.
Dacă doreşte ajutor mă întreb de ce nu îl solicită personal. Pentru un tratament eficient, ar trebui în primul rând să recunoască boala sau problema cu care se confruntă.
0
29-05-2013, ora 14:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ daniela0

Parerea mea ca este un caz de psihiatrie care poate evolua urat in absenta tratamentului.
Pentru unii asemenea manisfestari inseamna inceput de episod psihotic care se soldeaza cu internare la psihiatrie.
Chiar daca el nu vrea, mergeti dv. singura la un psihiatru si scrieti-i pe hartie tot ce ati scris aici.
0
29-05-2013, ora 15:15
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
Daniela, asa cum ti-am spus si mai sus, asa cum spune si Clara...mergi la psihiatru..manifestarile sunt de mult timp, el recunoaste ca are o problema, de ce nu mergeti...lucrurile se pot agrava.
0
29-05-2013, ora 22:02
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Psiholog sau psihiatru nu conteaza la care mergeti prima data, important e ca problema sa fie diagnosticata pentru a se putea incepe un tratament care sa-l ajute sa depaseasca starile respective. Pare a fi o tulburare, dar e greu de zis doar din informatiile prezentate aici despre ce este vorba exact, este nevoie de prezenta lui la o evaluare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele traumei în creierul copiilor și opțiuni de înlăturare a acestora
  • Un nou studiu leagă variantele genelor circadiene de depresia de iarnă
  •