tratament cancer colon...tratament, posibilitati, opinii

227 comentarii 1 2 345 ..... 7 8 Înainte ›
0
29-10-2011, ora 20:13
Ramona2211
Nu este medic/terapeut
Ramona2211
Da aloe vera este o planta iar aceasta firma prelucreaza frunzele de aloe si extrage gelul dintr-o anume specie de aloe si anume aloe vera barbadensis miller.Acest gel are peste 200 de compusi vitamine, minerale, antioxidanti tot ce are nevoie corpul nostru si pe langa acest gel si alte suplimente.
Ai spus ca suntem pe un forum de cancer eu iti pot da un exemplu de o persoana care avea cancer la prostata peste 60% din suprafata si era programat pentru operatie.A inceput un tratament cu anumite produse iar pana la operatie cand si-a facut iar analizele cancerul daduse inapoi si i l-a stopat.Este un lucru destul de interesant nu?
Iar acum am sa scriu ce anume face GELUL DE ALOE VERA:
Conţine gel stabilizat 100%.
Efectele gelului de Aloe Vera:
- Imuno modulator
- Detoxifiant
- Reglează metabolismul inclusiv al grasimilor
- Stimulează regenerarea ţesuturilor
- Îmbunătăţeşte starea fizică şi psihică
- Antiinflamator, antibacterian, antiviral
- Grăbeşte epitelizarea
- Astringent, analgezic, antitusiv
- Germicid, fungistatic, antihelmintic
Utilizare:
- Ca tonic general
- Reechilibrează depresiile nervoase, astenia fizică şi convulsiile
- Stări de imunodeficienţă
- Profilaxia îmbolnăvirilor
- Stări alergice, bronşite, astm
- Diabet zaharat
- Ateroscleroză
- Hepatită şi pancreatită cronică
- Infecţii urinare
- Îmbunătăţirea digestiei
- Constipaţie
- Colite acute şi cronice, ulcer gastroduodenal şi arsuri gastrice
- Boli dermatologice - psoriazis, eczemă, ulcer crural, herpes, seboree, prurit
- Varice, hemoroizi
- Osteoporoză, osteodistrofii, fracturi necomplicate, artrite
0
29-10-2011, ora 20:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asta nu e altceva decat o lista de minciuni si gogomanii. cum am spus, poti sa spui oricand exact acelasi lucru despre apa chioara.
pune-ti lucrurile in ordine intai in cap si dupa aia pe forumuri, daca poti, inainte sa vorbesti, te rog!
proprietatile miraculoase ale ALOE nu sunt altceva decat un mit si o sursa de bani pentru oamenii imorali.
ia orice prostie din aceea din lista. de exemplu, cum ai scris tu insati, convulsiile. stii macar ce sunt alea ? adica vrei sa-mi spui ca un om cu convulsii, de diferite cauze, daca ia ALOE, nu o sa mai faca asemenea convulsii ? sau macar o sa scada frecventa si intensitatea lor ? ai dovezi pentru asta ? uite, eu stiu un medicament des folosit pentru asa ceva care chiar functioneaza. nu e mai putin natural ca orice substanta se poate gasi in aloe, da, nu creste pe camp, trebuie muncit ca sa il obtii, dar functioneaza. se numeste CARBAMAZEPINA. ai da unui om cu convulsii (sa zicem mama ta, daca ar avea metastaze cerebrale) carbamazepina sau aloe ? ce parere ai ?

P.S.: 60% din suprafata cui era ocupat de cancerul de prostata ? ineptie sau scapare ?
0
29-10-2011, ora 20:55
Ramona2211
Nu este medic/terapeut
Ramona2211
De ce esti asa de sigura cu afirmatiile cand nici nu ma cunosti, de ce ma intrebi daca stiu macar ce sunt acele convulsii.Aceste produse cu aloe au zeci de ani de cercetare in spate si sunt printre primele produse cu certificatul IASC si daca vorbesc pe forumuri vorbesc pentru ca am dovezi, din rezultatele analizelor oamenilor care au incredere in aceste produse si au incercat cu asa ceva nu vorbesc sa ma aflu in treaba
Sudiaza mai bine planta
0
29-10-2011, ora 23:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
aloe nu are nici o legatura cu convulsiile iar dovezi pentru asta nu exista. de asemenea nu exista oameni care "cred" in aceste produse, ci exista doar creduli pe de o parte si oameni care vor a faca bani de pe urma credulitatii celorlalti, pe de alta parte. cine si ce cercetare a facut ?
toate lucrurile astea sunt numai minciuni sau cel mult vise copilaresti.
uita-te si tu ce tampenii ai dat cu copy paste acolo: hepatita ? stii ce e aia ? fracturi necomplicate ? si cum ajuta aloe la fracturi necomplicate ?

nu mi-ai raspuns: daca mama ta ar avea convulsii si ai avea de ales intre carbamazepina si aloe, ce i-ai da ?
0
30-10-2011, ora 00:34
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Niste observatii empirice, din experienta personala nu sunt egale cu studiile stiintifice. Daca ar exista semnul de egalitate intre ele ar fi un dezastru in medicina, harababura.
De exemplu, o persoana cu un comportament obsesiv-compulsiv si-a tras un glont in cap. Persoana aia a supravietuit incercarii de suicid si, mai mult, n-a mai prezentat tulburari de personalitate. S-a vindecat. Daca ne luam dupa acest caz inseamna ca toate persoanele cu un comportament obsesiv-compulsiv trebuie sa-si traga cate un glont in cap si vor fi vindecati. E clar ca nu poate fi adevarat, 99% vor muri pe loc. De aceea este nevoie de studii cuprinzatoare pentru a se observa ce a ajutat cu adevarat.
Daca iei o buruiana de la marginea drumului si i-o dai unui bolnav de cancer iar acesta supravietuieste o perioada de timp nu inseamna ca acea buruiana l-a ajutat. Adevaratele rezultate se vad cand iei 300 de oameni si le dai din buruiana aia si ii compari cu alti 300 de oameni cu acelasi tip de cancer care au primit tratament oncologic standard pentru respectivul cancer. Evident ca media supravietuirii va fi mult mai mica in cazul celor tratati cu buruieni.
Am citit intr-un mesaj ca o persoana a refuzat operatia la prostata si s-a tratat cu ozon, sau asa ceva. Pai bietul om a refuzat la sansa vindecarii si a ramas cu tumora in prostata. Tumorile maligne de prostata nu sunt printre cele mai agresive cancere. Multi oameni supravietuiesc chiar si zeci de ani dupa operatie si tratament corespunzator. Relatarea acestui caz poate doar sa ma intristeze. Omul a refuzat, de frica operatiei sau din alte motive, la ani buni din viata.
Iar despre aloe ce sa zic. Am o asemenea planta. Este o planta decorativa frumoasa.
0
23-11-2011, ora 05:06
anca.c.
Nu este medic/terapeut
anca.c.
Buna RAULDUKE, se pare ca totull merge rau.Medicul oncolog nu poate face chimio din cauza faptului ca are trombocite mici, 57000.S-a administrat masa trombocitara iar trombocitele sunt 53000.Un rinichi e in staza, se presupune ca adenopatiile apasa ureterul si azi se incearca punerea unui stent.dar nu sunt siguri ca vor reusi.Sa inteleg ca nu se mai poate face nimic ?
0
23-11-2011, ora 09:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
imi pare rau sa aud vestile rele, dar nu te panica, te rog!
trombocitele la aceste valori sunt cel mai probabil o reactie la chimioterapie, e posibil sa nu poata fi continuat, cel putin cu acelasi regim ca pana acum. insa o valoare de peste 50 000 nu pune, in mod normal, pacientul la risc de sangerare. nici macar nu e nevoie de masa trombocitara, de cele mai multe ori. banuiesc ca nu sangereaza, din moment ce nu ai mentionat asta, nu ?
daca rinichiul nu poate evacua urina prin ureter, da, trebuie facut ceva. urologii vor gasi metoda, fie ca e o sonda cook (prin ureter), fie un drenaj percutan. personal am cativa pacienti la care a fost nevoie de asta, si, desi neplacut ca idee, se simt destul de in regula astfel.
despre continuarea chimioterapiei, asta va stabili oncologul ulterior. asteptam vesti !
0
06-12-2011, ora 12:07
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
buna ziua din nou si la multi ani tuturor ce isi serbeaza ziua numelui astazi
revin si eu dupa ce am terminat cele 6 serii de citostatice, mai bine zis 5 pentru ca pe ultima nu am mai suportat-o, simteam ca ma sufoc. acum am o nelamurire: am facut colonoscopia si a fost totul in regula dar am facut si CT si aici, ca si concluzie mi s-a scris -zona hipodensa, hepatica, omogena, cu diametrul 1, 2 cm adiacenta ligamentului falciform cu aspect pseudonodular- de urmarit in evolutie. mentionez ca la CT dinaintea operatiei nu a iesit nimic la ficat.astazi am recoltat si marcarii CEA si CE19-9, astept rezultatele.
0
06-12-2011, ora 21:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asteptam si noi. dar poate cu prima ocazie nu strica sa ne improspatezi memoria legat de urmatoarele: ce varsta ai, ce diagnostic, ce stadiu, ce si de care tratamente ai urmat, cum aratau markerii si eventual CT-ul sau o ecografie de ficat INAINTE de tratament, in comparatie cu ACUM. si, ca o curiozitate personala, unde anume te-ai tratat ?
0
07-12-2011, ora 11:15
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
toate informatiile necesare se gasesc pe pg 1 si 2 dar sa recapitulam:am 38 de ani, neoplasm sigmoidian hemoragic pentru care s-a practicat colectomie stanga intermediara radicala cu CCa T-T manuala; rezultat HTP: adenocarcinom tubulo-papilar bine diferentiat-G1 invaziv in tunica musculara proprie (pT2), marginile de rezectie si limfoganglionii peritumorali recoltati in nr de 12 cu diam 0.3-0.8 cm prezinta arhitectura conservata.operatia a fost facuta la spit fundeni in iunie 2011 dupa care am facut 6 cure cu citostatice (1 zi oxaliplatin + 3 zile 5 fur 2250) la craiova. ecografia la ficat nu a scos nimic in evidenta nici inainte si nici acum, iar la CT dinaintea operatiei - ficat cu structura omogena.si inca o nelmurire: la ambele CT, la nivel pelvin uter cu miometrul omogen, latero-deviat stanga, anexe cu chiste foliculare cu diam cuprins intre 4 si 13 mm.intreb si asta pt ca la menstruatie am dureri f mari si in cantitate f mare si din toate aceste motive mi s-a recomandat ca ar fi bine sa fac histerctomia totala pentru a exclude posibilitatea aparitiei altor complicatii de natura oncologica si aici.ce parere aveti?markeri nu am facut deloc pana acum.
0
07-12-2011, ora 17:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dpdv al cancerului de colon, lucrurile par in regula. ai avut o tumoare mica, fara ganglioni invadati, operata si apoi chimiotratata, cu sanse foarte bune la vindecare si la a nu mai avea probleme in viitor. cu toate acestea, lucrurile preteaza la precautie si la evaluari pe termen lung, cel putin anual cu colonoscopie si examen CT. vis-a-vis de leziunea neclara din ficat, trebuie urmarita chiar si mai atent, poate chiar cu ecografii mai frecvent de odata la 6 luni, cel putin primul an dupa incheierea chimioterapiei. markerii ar fi fost foarte utili daca ii aveai lucrati INAINTE de operatie. acum conteaza mai putin, dar daca ii faci cu orice ocazie, nu or sa strice. mai ales CEA si CA19-9.
despre problema ginecologica, nu o sa emit nici o parere, caci nu este specialitatea mea. despre notiunea "sa scoatem orice organ de teama ca pe el se poate dezvolta un cancer"... ei bine, sunt putin restinut, pentru ca nu stiu unde se poate ajunge cu asta.
pentru toate problemele insa, trebuie sa tii o legatura si o comunicare buna si cu medicul tau de familie si cu oncologul.
numai bine !
0
07-12-2011, ora 19:19
sym73
Nu este medic/terapeut
sym73
multumesc mult pt raspuns! am luat si rezultatul la markeri: CA19-9= 10.43 si CEA=0.621, am vazut ca se incadreaza in intervalul de referinta, urmeaza sa merg cu rezultatul la oncolog sa vedem ce imi recomanda in continuare. din acest punct de vedere am avut noroc de un medic excelent, foarte interesat de fiecare pacient in parte si cu ffff multa rabdare.
sanatate multa tuturor si SARBATORI FERICITE!
0
07-12-2011, ora 23:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
25-03-2012, ora 12:27
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Buna ziua. As dori sa stiu si eu cat de grav este rezultatul biopsiei primit de tatal meu, dupa operatia de colon: adenocarcinom bine diferentiat G1, cu invazia in totalitate a peretelui intestinal, pT3N1Mx, limite de rezectie neinvadate tumoral. Multumesc.
0
25-03-2012, ora 17:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie sa reformulezi putin intrebarea... "cat e de grav" implica o apreciere foarte foarte subiectiva, nu stiu cum poate fi raspuns la asta.

totusi diagnosticul este de cancer, intr-o forma destul de avansata, cel putin intermediara ca posibilitati de vindecare. stadiul nu poate fi precizat cu exactitate in absenta unor informatii suplimentare, cati ganglioni s-au scos, daca are un examen CT de abdomen si torace, etc.

in orice caz, tratamentul trebuie completat cu chimioterapie. ce informatii oficiale mai ai de la medici ?
0
25-03-2012, ora 21:12
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Un singur ganglion a fost scos. Are si un CT de abdomen, iar medicii nu ne-au spus nimic de metastaze.
0
25-03-2012, ora 22:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
deci se poate presupune ca NU are ?
0
25-03-2012, ora 22:47
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Da. Cel putin medicul chirurg nu ne-a spus ca ar fi metastaze, acum ma gandesc ca in urma Ct, daca ar fi fost ceva, ar fi spus. Dupa CT a zis ca e bine, ca el a facut ceea ce tinea de chirurgie si de acum sa ne adresam unui oncolog pentru schema de tratament.
0
25-03-2012, ora 23:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
chiar asa este! va urez mult succes !
0
26-03-2012, ora 12:54
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Multumesc mult pentru raspunsuri. Numai bine!
0
26-03-2012, ora 19:40
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,

Ma bucur sa vad, cu fiecare zi care trece, ca noi intrebari/raspunsuri sunt adaugate la acest subiect. Am deschis aceasta discutie pentru tatal meu in urma cu aprox. 1 an si cred ca multi oameni au primit ajutor aici. Multumesc mult pentru timpul dvs. E un real ajutor pentru toti.

Revin cu un nou topic: analizele care se fac dupa tratamentul citostatic.
Doresc sa discutam despre acele analize care sunt obligatorii si despre acele analize care sunt optionale.

De exemplu: colonoscopie (la ce interval este recomandata), CT (perioada), markeri tumorali (care dintre markeri), ecograf, analize de sange, etc.

(si ca o curiozitate. Cat de important este un asemenea diagnostic pentru urmasi. Ce trebuie sa faca cel/cea care isi descopera un parinte avand neoplasm pentru a evita aceasta boala cumplita)

Cat de importante sunt analizele genetice. De ex: biomarkerul KRAS si importanta rezultatului sau pentru pacient / urmasi - si pentru optiunile terapeutice.

Sper sa putem discuta despre toate aceste aspecte si fiecare dintre noi sa impartaseasca opinia sa. Personal consider acesta discutie importanta.

(cred ca noi am avut si ceva noroc -mult- in ultimul an)
Multumesc,
Cristian
0
26-03-2012, ora 23:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, cred ca asta preteaza la un thread separat.

analizele periodice includ toate cele de mai sus listate de tine, plus alte variante in functie de necesitati, asa cum considera clinicianul.

despre analizele genetice: KRAS nu reprezinta un factor ereditar ci un marker PREDICTIV in cancerul de colon pentru raspunsul la tratament cu CETUXIMAB sau PANITUMUMAB. despre sfatul genetic, de principiu trebuie sa stii ca exista niste criterii pe baza carora medicul genetician sau oncolog sau chiar medic de familie (daca se pricep), pot sa aiba o suspiciune de cancer familial si sa ceara niste teste genetice. de obicei totusi aceste lucruri sunt foarte rare, foarte net descrise ca boli de sine statatoare si una din principalele lor caracteristici sunt aparitia la unul sau mai multi membri din familie a cancerului/cancerelor la anumite organe, dar la varste foarte foarte fragede, de obicei sub 40-45 de ani.
0
27-03-2012, ora 23:04
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Buna seara. Tata a facut analizele pentru markeri tumorali si i-au iesit CE 19-9 : 3 si CEA: 1, 4. Imi puteti spune cum pot fi interpretate?
0
27-03-2012, ora 23:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sunt in limite normale. interpretarea lor nu se poate face decat in conditiile in care vreodata, inainte de aplicarea vreunui tratament, inclusiv chirurgical, au fost mariti peste valorile normale, ulterior revenind la normal pana in momentul de fata.
0
28-03-2012, ora 08:05
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Am inteles. Va multumesc.
0
29-03-2012, ora 23:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Cu placere !
0
07-04-2012, ora 15:00
Lillys
Nu este medic/terapeut
Lillys
Buna ziua,
in dec.2011 am fost diagnosticata cu Neoplasm cecal sangerand anemie secundara, polip colon stang rezecat endoscopic.
10.01.2012 - Operatie I, Spitalul Universitar Bucuresti,
Hemicolectomie dreaptă., cu ileo-transverso-anastomoza T-
23.01 externare;

În data de 03.02.2012 febra 38 grade Celsius - ecograf la sugestia medicului de familie si internare de urgenţă la spitalul municipal Suceava
04.02.2012 -diagnostic :abces in cavitatea abdominala Operatie II - Suceava -"Incizie pararectală dreaptă.
09.02.2012 - diagnostic : fistula anastomotica
ileo transversa
10.02.2012, Operatie III, Suceava -- se practică închiderea fistulei. Protezarea suturii cu o folie de Tachosil.
07.03.20012- externare in stare ameliorata- zilnic la pansament - fistula inca nu este inchisa total nici in prezent
26.03.2012- prezentare la medic oncolog
buletin histopatologic
Macroscopic: hemicolectomie dreapta ileon terminal de 12 cm
investigatii : de 28 cm apendice 9 cm.La nivelu cecului
EKG- normal
consult cardiologic- normal
RMN abdominal /pelvin
CT -cap/torace/abdominal/pelvin, cu substanta de contrast
analiza sange+ markeri

Urmeaza stabilirea schemei de tratament
- nu este hotarata daca este oportuna inceperea tratamentului atata timp cat fistula inca nu este inchisa total si exista un proces inflamatoriu la nivelul peretelui abdominal.
-este de parere ca schema va trebui sa fie mai agresiva datorita intarzierii care a intervenit

03.04.2012 consult medic oncolog Brodowicz clinica AKH Viena(second opinion)
- analizeaza buletinele histopatologice si rezultatele de la imagistica si face urmatoarele recomandari :

Diagnostic N colon STD.DUKES B T3N0M0 ggl 0/2 L0V0P0
- Fara chimioterapie adjuvanta
-colonoscopie anuala
-CEA peste 4 luni
- ex.CT torace abdomen peste 4 luni
- aspirina 75 mg 1 cp/zi


Concluziile celor doi medici sunt foarte diferite si sunt derutata din acest motiv.
Decizia de a urma sau nu un tratament chimio este foarte importanta si simt nevoia sa mai cer si o alta parere din partea unui specialist.
Domnule Raul Duke, am observat ca ati ajutat pe multi pe acest forum.
Credeti ca puteti sa-mi dati si mie un sfat ?
Multumesc din suflet!

Eventual va pot trimite scan dupa documentele medicale
0
07-04-2012, ora 15:17
Lillys
Nu este medic/terapeut
Lillys
Buletin histoptologic- completare formatiune vegetanta obstructiva 4 cm axial
s-au gasit 2 limfoganglioni de cativa cm peritumorali
diagnostic histopatologic:adenocarcinom colonic moderat diferentiat G2 invaziv la nivelul seroasei fara extesie in limitele de rezectie operatorie fara infiltrare endovasculara/endoneurala fara metastaze ganglionare (2)apendice cu foliculi hiperplazici.
ICD-0 8140/3 STd p TN II (T3 N0)
mentionez ca in familie au mai fost doua cazuri de cancer la colon(tata, sora)
imunohistochimic EGFR negativ
biologie moleculara:PCR-RFLP K RAS s-a detectat mutatie activatoare la nivelul genei K-RAS exon 2 codon 12;
nu s-a detectat mutatie activatoare la nivelul genei K-RAS exon 2 codon 13
0
08-04-2012, ora 13:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dap, am vazut si revazut cazul tau, Lilys, cu maxima atentie de care sunt capabil. ca atare am o idee destul de buna despre ce se intampla.

decizia de a NU se incepe tratamentul adjuvant cu chimioterapie, in conditiile in care ai avut problema cu fistula, mi se pare absolut rezonabila. HOWEVER (si aici e foarte important), pe baza buletinului histopatologic scris de tine, care descrie DOAR 2 ganglioni scosi la operatie, si studiati la microscop, pot spune ca diagnosticul de stadiu nu este chiar corect; sta scris p T3 (dimensiunea tumorii) si p N0 (adica zero ganglioni invadati de tumora); acest lucru NU este corect, deoarece orice standard de diagnostic presupune sa fie studiati MINIM 10-12 ganglioni, si atunci cand TOTI ACESTIA sunt liberi de cancer, se poate spune N0; ca atare diagnosticul mai corect este pT3 pNx; deci N, desi pare si se spera ca este 0, el poate bine sa fie si mai mare (adica sa existe ganglioni invadati de tumora).
deci, nestiind exact stadiul, nu putem presupune pur si simplu ca ne aflam in situatia cea mai favorabila (pentru ca da, e posibil ca boala sa nu fi plecat deloc catre ganglioni si chiar sa fie T3 N0). trebuie avut deci in vedere faptul ca stadiul poate fi mai mare de II si deci ca riscul de recidiva este mai mare decat la un stadiu II clar.
voiam sa-ti explic acest aspect, in cazul in care nu ti-a fost lamurit pana acum. nu este o EROARE MEDICALA neaparat din partea nimanui, dar e un aspect pe care medicii probabil l-au luat in considerare si, e bine sa il stii si tu.

urmatorul aspect: FISTULA. tu scrii la un moment dat ca "nici in prezent fistula nu e rezolvata compelt" sau ceva de genul. sunt absolut convins ca pana in momentul de fata fistula e rezolvata ABSOLUT COMPLET, pentru ca alternativa este tot o peritonita, ca cea cu care te-ai prezentat tu de urgenta pe 3 februarie. acest lucru poate fi certificat cu un RMN sau CT de abdomen si pelvis, desi nu cred ca este nevoie. ca atare nu cred ca aceasta ipoteza mai constituie un risc in momentul de fata. intrebarea majora este daca la acest interval foarte mare (3 luni de la operatie), chimioterapia mai are vreun beneficiu. foarte greu de raspuns la intrebarea asta! pentru mine e chiar imposibil, de oarece eu nu iti cunosc cazul indeaproape, asa cum au avut ocazia medicii care te-au vazut si care au cantarit "la rece" ce varsta ai, ce alte boli, riscuri, stare generala, etc etc etc.
in orice caz, in momentul dubiilor atat de mari de acum o luna despre daca sa faci sau nu chimioterapie, macar in locul doctorului de la AKH ti-as fi adus in discutie un studiu genetic al tumorii, numit TEST DE INTSTABILITATE MICROSATELITICA, un test care se recomanda la ora actuala, mai ales de catre americani, in stadiile MICI (sau incerte, extrapolez) de cancer de colon, spre a se determina cam care ar fi beneficiul. chiar daca acest test e posibil sa fie putin mai scump, tu ai fost la AKH si deci presupun ca dispui de oarecare mijloace financiare. nu este un test obligatoriu, dar ajuta putin la luarea unei decizii. in momentul de fata (iarasi, la peste 3 luni de la operatie), nu pot spune daca mai este la fel de indicat. conteaza si alti factori (varsta, antecedentele familiale)...
in mod evident in momentul de fata s-a mers "pe mana" doctorului de la AKH care a decis in favoarea urmaririi la distanta si in defavoarea chimioterapiei. cred ca cea mai buna varianta in momentul de fata este sa urmezi calea pe care o parcurgi deja, altfel lucrurile pot sa mearga si mai rau. in orice caz, daca nu iti permiti sa mergi la intervale regulate la medicul de la AKH care a decis conduita, mi se pare un lucru rau, pentru ca in oncologie lucrurile trebuiesc conduse si urmarite pe termen lung, altfel e ca si cum la acelasi tablou ar picta mai multi pictori: rezultatele pot fi mai proaste decat ale celui mai prost dintre ei.

nu stiu cat de mult te lamureste explicatia mea, dar daca mai ai vreo intrebare pe care ti-o poti formula concis, nu ezita sa ma intrebi. eu doar ti-am oferit niste informatii in plus fata de ce aveai, caci nu m-ai intrebat nimic propriuzis :D

am si eu o curiozitate totusi: cum ai ajuns tocmai la AKH si de ce ? apoi... cum se face ca nu ai fost multumita nici de ce ti-a propus medicul de acolo ? ce anume a lipsit ca sa ai incredere ? pentru ca ma tem ca singura ta varianta este sa ai incredere, indiferent de ce medic alegi.

P.S.: se apropie momentul la care ar cam trebui sa repeti markerii tumorali si un examen CT de abdomen si pelvis. cine iti va face aceasta reevaluare, dpdv oncologic ?
0
08-04-2012, ora 19:48
Lillys
Nu este medic/terapeut
Lillys
Un raspuns prompt si detaliat.
Multumesc, multumesc !
E mare lucru sa imi acorde un medic atata atentie.
Am inteles tot ce mi-ati explicat mai sus. In lupta cu cancerul sunt multe incertitudini. Inteleg ca la mine s-a mai adaugat si faptul ca nu au fost analizati decat 2 ganglioni.Nu inteleg totusi de ce s-a intamplat asta.Nu i-a recoltat chirurgul sau nu i-a analizat medicul anatomopatolog.Nu este o regula, e optional ?
Despre mine pot sa spun ca am implinit recent 50 ani, am fost pana acum o persoana sanatoasa, cu constitutie sportiva 1, 74/ 73.(in prezent am 63 kg)
Cancerul l-am descoperit intamplator.La analizele din decembrie 2011, am constatat ca a scazut hemoglobina 10, 5 fata de 14 cat aveam in februarie 2011.In familie au mai fost doua cazuri( tatal- diagnosticat la 49 ani -decedat dupa recidiva la 5 ani si sora, diagnosticata la 39 ani -in prezent declarata vindecata).
Stiam ca e pericol, am crezut ca sunt destul de atenta cu dieta si tranzitul intestinal.
Markerii din dec.2011:CA 19-9 = 2.77
Am repetat markerii in data de 30.03.2012
antigen carcinoembrionar=1.5 CA19-9= 0.2
CT si RMN am efectuat tot la 29-30 martie 2012 - nu au aparut aspecte negative-
In legatura cu AKH- nu am ajuns acolo, ci medici de la aceasta clinica (Zielinski si Brodowicz) vin lunar in RO si acorda consultatii la o clinica din Bucuresti. Consultatia a fost foarte scurta(Brodowicz), au fost analizate numai hartiile (buletinele histopatologice, RMN, CT) fara alte intrebari. Intr-adevar, s-a mentionat faptul ca uzual este sa se analizeze peste 10 ganglioni.Raspunsul a fost scurt, fara alte explicatii(decat ca o chimioterapie nu-mi poate aduce nici un avantaj in prevenirea recidivei, ci dimpotriva, imi poate dauna serios datorita fistulei inca prezente)
Sunt total de acord ca este esential sa am incredere in conduita terapeutica si de aceea sunt foarte tulburata de faptul ca nu am gasit "raspunsul final"
Am fost destul de ghinionista prin aparitia acelei FISTULE (care mi-a pus viata in pericol si a necesitat o spitalizare de 1 luna), acum si problema cu ganglionii...Sunt total derutata.
Deja sunt 3 luni de la operatie.
Nu sunt bogata, dar pot spune ca am cheltuit destul de mult cu cele 3 interventii chirurgicale...
Rezultatul nu este satisfacator, fistula nu este inchisa total si nu se stie cat va mai dura.Se pare ca in aceste cazuri organismul rezolva problema intr-un timp neprecizat.
Prietenii ma sfatuiesc sa merg la Anadolu- sa ma examineze o echipa interdisciplinara.
Oricum, determinarea stadiului inteleg ca nu se mai poate face. Chiar daca primesc un raspuns, nu as putea sa mentin legatura cu ei pe termen lung.
Ce fel de analiza este TEST DE INTSTABILITATE MICROSATELITICA- si cum/unde se poate face?
Multumesc pentru rabdare si bunavointa!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
227 comentarii 1 2 345 ..... 7 8 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.