teama de a rosi

25-10-2009
manu22
Nu este medic/terapeut
manu22
Poate suna penibil, asa cum ma simt eu de altfel, dar de multe ori ma inrosesc fara un motiv plauzibil. Sunt disperata deja. Ma inrosesc la fata din orice. Nu sunt o fire foarte timida, paradoxal as putea spune dar, la orice fel de remarca facuta la adresa mea, rosesc ca un copil. Mi-e ciuda rau si incet, incet incep sa ma autoizolez. Ma gandesc imediat la ce vor spune ceilalti vis-a-vis de reactia mea, imi fac tot felul de ganduri ca se amuza pe seama mea s.a.m.d. Poate ca pare o problema minora, dar pe mine ma distruge chestia asta. As dori sa merg la un psiholog, dar nu stiu in ce masura m-ar ajuta sa controlez in vreun fel aceasta reactie. Astept orice fel de sugestii. Va multumesc!
4 comentarii
0
26-10-2009, ora 06:49
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Manu_criss22,

Exista multe cai prin care poti scapa de aceasta inrosire, cu ajutorul unui psihoterapeut (bun) de la tine din oras.
In primul rand, observ ca in momentul cand rosesti, te impotrivesti si mai mult tie insuti (plus ca iti faci ganduri despre ce gandesc ceilalti) ceea ce duce la o inrosire si mai intensa. Te-ai gandit ca pentru un moment sa te ACCEPTI pe tine in momentul cand rosesti ? Pe langa faptul ca asta ar putea avea impact asupra gandurilor tale indreptate tot impotriva ta (ca altii s-ar amuza pe seama ta din cauza inrosirii) ar putea intrerupe in egala masura si tiparul remarca-despre-tine - inrosire - autoblamare - inrosire si mai puternica - incercare de a nu mai rosi - continuarea inrosirii.
Sigur, nu toata lumea stie sau are experienta in a se auto-accepta si auto-vindeca - si aici intervine rolul unui terapeut (bun).

Apoi, a reusi sa controlezi aceasta reactie nu pare a fi un obiectiv prea bun pe termen lung: adica sa iti ramana in continuare, si tu sa faci de fiecare data efort in a o micsora. In urma unei psihoterapii, ar fi ok ca reactia sa fie dizolvata, adica sa nu mai apara in nici o ocazie obisnuita.

Nu in ultimul rand, asa cum spui si tu, asta cu rositul e o problema minora, si nu asta te "distruge" pe tine. Ci altceva, mai puternic, care te face sa gandesti intr-un anume fel despre tine, si sa reactionezi intr-un mod nedorit... In plus, ideea ca nu te poti "controla" cred ca adauga un plus de frustrare (si izolare) de care chiar nu cred ca ai nevoie, si de care poate a venit timpul sa scapi.

Sunt multe cai prin care pot invata sa "cooperezi" cu tine, si cred ca multi terapeuti (buni) te-ar putea invata cum sa faci asta...

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
26-10-2009, ora 13:43
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Pe langa sfaturile bune de mai sus, mai exista o cale care aduce la acelasi rezultat probabil si mai repede si anume exista remedii homeopate care ajuta exact la astfel de probleme si care au la baza mai multe cauze printre care si una sufleteasca pe care remediul o poate dezlega sau o aduce la suprafata. Incearca sa consulti si un medic homeopat cu experienta.
0
26-10-2009, ora 19:38
manu22
Nu este medic/terapeut
manu22
Va multumesc frumos pentru sfaturile pe care mi le-ati dat!
Voi incerca sa le pun in aplicare pe amandoua si sper sa scap de aceasta "problema".
Toate cele bune va doresc!
0
07-02-2017, ora 14:19
Adrian777
Nu este medic/terapeut
Adrian777
În acest Blog se vorbeşte despre Ereutofobie, acea frică de a te înroşi şi de experienţa mea personală cu fobia şi cum am eliminat această fobie printr-o operaţie.
https://ereutofobie.ro/
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •