Tahicardie

29-01-2025
Luxandra25
Nu este medic/terapeut
Luxandra25
Bună dimineața vin aici cu o problema care ma adus la capătul puterilor.
Acum 1 an de zile am făcut o criza de puls de 195
Am sunat la smurd pana am ajuns la spital sa reemis
De atunci le fac mereu și noaptea și ziua mi am pierdut job ul
Am pus un holter care nu a prins nici o criza
Am primit corlenton dar fără efect
1 comentarii
0
29-01-2025, ora 11:14
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Crizele tale de puls rapid (195 bpm) par a fi episoade de tahicardie paroxistică, cel mai probabil de origine supraventriculară, dar pentru a stabili un diagnostic clar sunt necesare investigații suplimentare.

Posibile cauze ale crizelor de puls rapid
1. Tahicardie supraventriculară paroxistică (TSV)
- Apare brusc și se termină brusc.
- Poate fi cauzată de un circuit electric anormal în inimă (ex. tahicardie prin reintrare nodală AV sau sindromul Wolff-Parkinson-White).
- Se confirmă doar dacă este surprinsă pe EKG sau Holter.

2. Fibrilație atrială paroxistică
- Puls foarte rapid și neregulat.
- De obicei apare spontan și poate dura de la câteva minute la câteva ore.
- Uneori, crizele pot fi declanșate de stres, consum de cofeină, alcool sau oboseală.

3. Extrasistole ventriculare sau supraventriculare cu salve
- Dacă ai bătăi neregulate sau senzația de „pauze” înaintea crizelor, este posibil să fie vorba despre extrasistole care declanșează tahicardia.

4. Probleme hormonale (hipertiroidism, feocromocitom)
- Tiroxina crescută (hipertiroidism) poate duce la tahicardie persistentă.
- Feocromocitomul este o tumoră rară care provoacă crize de hipertensiune și puls rapid.

5. Disautonomie (disfuncție a sistemului nervos autonom)
- Sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS) determină creșterea bruscă a pulsului la ridicarea în picioare.

6. Anxietate sau atacuri de panică
- Uneori, tahicardia paroxistică este confundată cu un atac de panică, dar în cazul tău pare a fi o problemă cardiacă reală.

Ce investigații sunt necesare pentru a clarifica diagnosticul?
1. Holter EKG 24-72h sau un monitor cardiac mai lung (event recorder, loop recorder implantabil)
- Dacă Holterul normal nu a prins nicio criză, un monitor pe termen mai lung ar putea fi necesar.

2. Test de efort + ecografie cardiacă
- Pentru a vedea dacă există o tahicardie indusă de efort și pentru a evalua structura inimii.

3. Analize de sânge pentru cauze secundare:
- TSH, FT4 (pentru hipertiroidism)
- Catecolamine urinare/metanefrine (pentru feocromocitom)
- Electroliți (magneziu, potasiu, sodiu) – un dezechilibru poate declanșa aritmii.

4. Test de masă tilt (dacă se suspectează POTS sau disautonomie)

Ce poți face între timp?
1. Tehnici vagale pentru oprirea tahicardiei:
- Manopera Valsalva – încordează abdomenul ca și cum ai încerca să sufli într-un balon.
- Apă rece pe față – poate stimula nervul vag și încetini ritmul cardiac.
- Masaj carotidian (cu precauție, doar dacă nu ai probleme carotidiene).

2. Evită factorii declanșatori:
- Stresul, cafeaua, alcoolul, fumatul, oboseala extremă.

3. Dacă crizele sunt frecvente și afectează viața zilnică, discută cu un cardiolog despre opțiunea de ablație prin cateter.
- Dacă tahicardia este cauzată de un circuit electric anormal, ablația poate elimina definitiv problema.

Concluzie
Crizele tale de tahicardie paroxistică trebuie investigate mai detaliat, deoarece nu sunt normale și îți afectează semnificativ viața. Recomand să consulți un electrofiziolog (un cardiolog specializat în aritmii), care poate propune un Holter pe termen lung sau un studiu electrofiziologic pentru a identifica exact cauza. Dacă ai simptome severe (amețeli, leșin, dureri toracice), mergi la urgențe.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compararea eficienței și siguranței Landiolol și Esmolol la pacienții critici
  •