sunt insarcinata sau nu?

03-03-2009
pisy86
Nu este medic/terapeut
pisy86
Bunaseara..cam de o saptamana iau Klabax 500 (antibiotic odata al 12 ore)..si mai am de luat pana joi. Dar iau si anticonceptionale YAsmin. Astazi am facut sex neprotejat cu iubitul meu si am inteles ca antibioticele scad eficienta anticonceptionalelor..Va rog astept raspuns urgent
multumesc
8 comentarii
0
04-03-2009, ora 08:33
nikii6
Nu este medic/terapeut
nikii6
Da, este adevarat.Pe prospectul anticonceptionalelor scrie ca trebuie folosita o metoda suplimentara de contraceptie in cazul administrarii de antibiotic
0
04-03-2009, ora 10:34
iris82
Nu este medic/terapeut
iris82
Prospect si alte informatii despre KLABAX 500 mg, comprimate filmate

KLABAX claritromicina, 250, 500 mg comprimate filmate

Compozitie
Un comprimat filmat de Klabax 250 mg, respectiv Klabax 500 mg contine claritromicina 250 mg, respectiv 500 mg si excipienti: celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, povidona, stearat de magneziu, talc, siliciu coloidal anhidru, acid stearic, apa purificata, Opadry 20H52875 (galben)-material de acoperire, opacode negru-cerneala de imprimare.

Grupa farmacoterapeutica:
Antibiotice de tip macrolide

Indicatii terapeutice
Claritromicina este indicata in tratamentul infectiilor cauzate de una sau mai multe microorganisme sensibile la aceasta substanta.

Indicatiile sunt urmatoarele:
- Infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, faringite;
- Infectii ale tractului respirator inferior:pneumonie, bronsite acute si cronice;
- Infectii ale pielii.

Contraindicatii
Claritromicina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate la claritromicina sau alte macrolide in antecedente. Administrarea concomitenta de claritromicina cu derivati de ergot sau terfenadina sau alte antihistaminice fara efect sedativ trebuie evitata.

Precautii
Claritromicina este excretata in principal prin ficat si rinichi. Se vor lua masuri de precautie in cazul administrarii claritromicinei la pacientii care prezinta tulburari ale functiilor hepatice si renale. Administrarea repetata sau prelungita a claritromicinei poate determina aparitia rezistentei la bacterii sau fungi. Daca apar suprainfectii, tratamentul cu claritromicina trebuie intrerupt si se va institui un tratament adecvat.
Ca si in cazul altor antibiotice de tipul macrolidelor, utilizarea concomitenta a claritromicinei la pacientii care iau medicamente ce sunt metabolizate de sistemul citocromului P450 poate determina cresterea nivelurilor serice pentru acest tip de medicamente.

Se va monitoriza ECG-ul in cazul in care se administreaza claritromicina concomitent cu terfenadina sau alte antihistaminice inrudite care nu au efect sedativ. Inainte de a se prescrie claritromicina, se va analiza cu atentie istoricul hipersensibilitatii la alte macrolide.

Sarcina si alaptarea
Nu a fost demonstrata siguranta in administrare a claritromicinei pe perioada sarcinii si in perioada alaptarii. Totusi, claritromicina nu trebuie administrata in perioada sarcinii sau alaptariidecat in cazul in care beneficiile materne sunt mai mari decat riscurile fetale. Claritromicina apare in laptele matern.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehiculesau dea folosi utilaje
Nu este cazul

Interactiuni
Vor fi urmarite nivelurile serice ale teofilinei la pacientii la care s-a administrat claritromicina; poate creste nivelul teofilinei si de asemenea pot aparea fenomene potential toxice in timpul administrarii concomitente ale celor doua medicamente.

Utilizarea claritromicinei la pacientii care primesc warfarina poate avea drept rezultat potentarea efectelor warfarinei. La acesti pacienti se va urmari in mod regulattimpuldeprotrombina.

Efectele digoxinei pot fi potentate in cazul administrarii concomitente de claritromicina.

Administrarea orala concomitenta de claritromicina si zidovudina la pacientii adulti infectati cu virusul HIV poate avea drept rezultat micsorarea concentratiilor steady-state ale zidovudinei.

S-a pus in evidenta faptul ca macrolidele altereaza metabolismul terfenadinei rezultand concentratii mari de terfenadina. Acest fenomen poate fi asociat cu aritmiile cardiace si de aceea utilizarea concomitenta a terfenadinei si antihistaminicelor inrudite si fara efect sedativ cum ar fi astemizolul necesita precautie.

Claritromicina poate potenta efectul carbamazepinei datorita reducerii perioadei de excretie.

Nu a fost pus in evidenta nici un efect asupra concentratiilor de etinilestradiol sau progesteron si nu s-a demonstrat existenta vreunei interactiuni intre claritromicina si anticonceptionalele orale.

Doze si mod de administrare
Adulti si copii peste 12 ani - doza obisnuita este de 250 mg de 2 ori pe zi timp de 7 zile. In cazul infectiilor severe se administreaza 500 mg de doua ori pe zi peo perioada de maxim 14 zile.

Copii sub 12 ani - 7.5 mg/kg corp la fiecare 12 ore

Tulburari renale - la pacientii cu tulburari renale se va ajusta doza de claritromicina administrata.
Clearance-ul creatininei < 30 ml/ml - 250 mg o data pe zi pentru infectiile medii pana la moderat severe si 250 mg de doua ori pe zi in infectiile severe.

Reactii adverse
In general, claritromicina este bine tolerata. Pot aparea urmatoarele efecte adverse: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, stomatite, dureri de cap. Rareori pot aparea reactii alergice ce pot merge de la urticarie si eruptii de intensitate medie ale pielii pana la anafilaxie, sindrom Stevens-Johnson si trombocitopenie. Poate aparea fenomenul de modificare a gustului.

Au fost raportate efecte trecatoare asupra sistemului nervos central: anxietate, ameteli, insomnie, halucinatii, confuzie, totusi nu a fost pusa in evidenta o relatie cauza-efect intre administrarea de claritromicina si aceste efecte nedorite.

Rareori au fost puse in evidenta colite pseudomembranoase ce pot varia ca severitate de la medii pana la amenintatoare pentru viata. Au fost raportate disfunctionalitati hepatice inclusiv alterari ale functiilor ficatului cu sau fara icter sau hepatite.

Supradozaj
Ingerarea de mari cantitati de claritromicina poate produce reactii alergice si simptome gastro - intestinale. Supradozarea se va trata prin spalaturi gastrice si se va institui un tratament de sustinere.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa peambalaj.

A se pastra in ambalajul original la temperaturi sub 25 °C, ferit de umezeala.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un blister a 14 comprimate filmate.

Producator
Ranbaxy Laboratories Ltd. Industrial Area 3, Dewas 455 001 (M.R) INDIA

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata
Ranbaxy Laboratories Ltd. India
0
04-03-2009, ora 10:35
iris82
Nu este medic/terapeut
iris82
citeste la interactiuni ultima fraza:
Nu a fost pus in evidenta nici un efect asupra concentratiilor de etinilestradiol sau progesteron si nu s-a demonstrat existenta vreunei interactiuni intre claritromicina si anticonceptionalele orale.
0
04-03-2009, ora 13:00
nikii6
Nu este medic/terapeut
nikii6
As putea la fel de bine sa vin si eu cu un prospect al anticoncept.dar nu am timp.Fiecare crede ce vrea, eu asta stiam, asta am spus.
0
04-03-2009, ora 16:10
iris82
Nu este medic/terapeut
iris82
scuze arena dar prospectul nu era pentru tine era pentru pisy86(nu am facut nici un apropo)
nu toate antibioticele scad efectul anticonceptionalelor.
la adresa urmatuare este prospectul yasmin
http://www.medipedia.ro/Dictionarmedical/Medicamente/tabid/59/dict/1/cauta/yasmin/Default.aspx
unde este acest fragment:
"Contarceptivul si alte produse medicamentoase
Unele produse medicamentoase pot opri actiunea contraceptivului. Acestea include medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele), a tuberculozei (de exemplu rifampicina) si antibioticele (de exemplu ampicilina, tetraciclinele, griseofulvina) utilizate pentru alte boli infectioase. Unele produse medicamentoase (de exemplu ketoconazolul, eritromicina, ciclosporina) pot inhiba metabolizarea YASMIN. Spuneti întotdeauna medicului care va prescrie contraceptivul ce medicamente utilizati deja. De asemenea, spuneti medicului sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utilizati contraceptivul. Ei v-ar putea spune daca trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare si, daca da, pentru ce perioada."
sanatate
0
04-03-2009, ora 20:18
pisy86
Nu este medic/terapeut
pisy86
multumesc mult de tot sabinuta..sa inteleg ca nu am de ce sa imi fac griji:*:*:*
0
05-03-2009, ora 08:20
nikii6
Nu este medic/terapeut
nikii6
sincer eu am bagat si klabax-ul in categoria antibiotice fara sa stiu ca nu face parte din acelea care scad efectul anticonceptionalelor
0
11-03-2009, ora 19:44
miss.a
Nu este medic/terapeut
miss.a
buna. eu iau mercilon de ceva timp si tot asa am avut un contact sexual neprotejat acum cateva zile si luam claritromicina si ketoprofen. in cazul acestora este vreo problema? scad efectul anticonceptionalelor?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diferența între sarcină și sindromul premenstrual
  •