Sunt in depresie de multi ani.

11-05-2014
Lavyela
Nu este medic/terapeut
Lavyela
Am 24 de ani si simt ca nu traiesc. Sunt mereu trista. Nu pot sa socializez, asa ca nu am pe nimeni. Plang aproape in fiecare zi din orice sau chiar si fara nici un motiv. Cateodata simt si o apasare pe inima. Din adolescenta ma simt asa, dar am crezut ca asa sunt eu. Acum incep sa-mi dau seama ca, de fapt am o problema. Nu ma pot bucura de nimic. Nu am avut curaj sa ma duc la psiholog sau psihiatru. In ultima vreme am observat ca nu mai vad bine si am si ameteli de cateva secunde; nu stiu daca are legatura sau e alta problema.
13 comentarii
0
12-05-2014, ora 00:30
drmihaelar
Identitate neconfirmată
drmihaelar
Faptul ca ai postat un mesaj pe acest forum este un pas important pentru imbunatatirea starii tale. Indrazneste sa mergi la un psihoterapeut. Alaturi de un profesionist gasesti solutia cea mai buna pentru tine. Depresia poate fi combatuta. Cu siguranta exista multe aspecte care pot aduce culoare vietii tale. Palpitatiile si ametelile pot fi in stransa legatura cu starea ta de spirit dar este indicat sa te prezinti la un medic pentru investigatii. Odata cu inceperea consilierii unui profesionist iti schimbi perspectiva asupra ta si asupra vietii. Mult curaj si succes! :)
0
12-05-2014, ora 09:07
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Spui ca "˜nu ai avut curaj"™ sa mergi la un specialist in sanatate mintala. E probabil ceea ce se intampla in cazul multor persoane ce apeleaza tarziu la psihoterapie sau apeleaza mai degraba initial la diverse tipuri de "˜vindecatori"™ si ajung la psihoterapeut cand isi dau seama ca acestea nu functioneaza.

Psihoterapia insa e cel mai la indemana sprijin specializat in adaptarea la factorii de stres ce apar inevitabil in viata de zi cu zi. In cazul in care o persoana apeleaza la psihoterapie din timp, isi scurteaza mult perioada de suferinta psihica deoarece psihoterapeutul face mai mult decat doar sa asculte, te sprijina in intelegerea relatiilor cu cei din jurul tau si la crearea unei strategii mai bine adaptate la diversele obstacole ce pot sa apara in viata ta.

Te felicit ca ai ajuns sa cauti acest sprijin pentru problemele tale si sunt convins ca nu va trece foarte mult timp si o sa "˜simti din nou ca traiesti"™. Pentru ameteli si problemele de vedere consulta initial medicul de familie.

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata de cuplu si familie
0
14-05-2014, ora 15:24
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Lavyela

Cu trimitere de la medicul de familie, mergeti la un psihiatru sa va evalueze si nu lasati sa treaca viata pe langa dv.
Sunt medicamente (daca medicul psihiatru considera ca e necesar) din care daca luati o singura pastila pe zi, va trec toate aceste stari.
0
14-05-2014, ora 19:30
drmihaelar
Identitate neconfirmată
drmihaelar
Nu totul se rezuma la medicamente. Ajuta, insa daca sunt intrerupte si nu se merge si pe consiliere exista risc de recadere. Rezolvand cauza, scade si timpul de administrare al medicamentelor scazand si riscul altor complicatii organice.
0
14-05-2014, ora 19:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ drmihaelar

De obicei aceste stari de depresie si de anxietate sunt fara un motiv anume.
Chiar si la cei care au trecut prin niste socuri puternice, nici un psiholog nu le poate da timpul inapoi, ca sa le evite sau sa le faca sa nu se mai intample.
In toate intalnirile in care eu am fost la psihologi diferiti pina acum, cu speranta ca ei ma vor ajuta cu ceva, am fost sa povestesc toate etapele prin care am trecut, acest lucru facandu-ma mai mult sa sufar inca o data si inca o data, decat sa ma ajute sau sa ma insanatoseasca.
Sedintele la psiholog sunt scumpe. Intre 50 si 200 de lei pe sedinta.
Nu toata lumea isi poate permite asa ceva.

Am intalnit persoane pe Forum care sufera si se chinuiesc cu teribil cu anxietatea si cu depresia (nu se pot concentra nici sa isi organizeze programul zilnic si ordinea in locuinta) si pentru ca vorbesc normal si par normali, psihologii le-au zis ca nu au nimic si ca de ce mai vin la sedinte. Lucru care nu este deloc etic. Un om care nu are nimic nu isi da ultimii bani din portofel ca sa mearga la psiholog.

Nu am observat nici o ameliorare in comportamentul si in boala acestor persoane.

Posibil ca in anumite afectiuni sedintele la psiholog sa ajute cu ceva. Toti cei care au finante pot incerca. Nu ii sfatuiesc sa nu o faca.

Dar daca psihiatrul considera ca e cazul de medicatie, atunci el stie ce spune. Si este trist ca atat timp cat s-au inventat niste molecule pe care daca le inghiti, te ajuta sa fii normal, sa nu le iei. Suntem in secolul 21 si depresia e o boala ca oricare alta: cea de inima, de rinichi, de oase etc.

Trebuie sa ne ajutam organismul si nu sa stam ani si zeci de ani sa suferim.

Cunosc si persoane care au lasat boala sa sape peste 30 de ani, fara sa ia nici o masura, nu numai 2 ani, si cand, dupa o varsta inaintata au ajuns sa ia medicamente, au intrebat ca de ce nu le-a zis nimeni pina acum ca exista asa ceva.

Depresia si anxietatea sunt dezechilibre ale neurotransmitatorilor. Eu daca ma confrunt cu astfel de stari, care bineinteles ca apar fara motiv, si inghit un antidepresiv, incep sa ma simt bine si sa am o zi normala dupa 10-15 minute.
0
14-05-2014, ora 20:31
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Este adevarat ca depresia este un dezechilibru al neurotransmitatorilor si ca necesita tratament medicamentos, odata ce diagnosticul este pus. De obicei medicul de famile va trimite la specialistul psihiatru sau la psihologul clinican (pentru punerea unui diagnostic de depresie) persoanele ce prezinta pe o perioada de cel putin 15 zile, unele dintre simptomele de mai jos:
"¢ Senzatie de tristete in mare parte a zilei, aproape in fiecare zi - plangeti usor
"¢ Pierderea interesului in activitatile cotidiene aproape zilnic
"¢ Modificarea apetitului, urmata de cresterea sau scaderea greutatii corporale
"¢ Insomnie sau somnolenta excesiva
"¢ Senzatie de oboseala aproape in fiecare zi
"¢ Senzatie de agitatie, perceputa de cei din jur
"¢ Dificultati zilnice de gandire si concentrare, legate de sarcini sau decizii simple
"¢ Senzatie de inutilitate sau vinovatie aproape in fiecare zi
"¢ Stare tensionata ce persista aproape zilnic
"¢ Ganduri despre moarte sau sinucidere

Dupa cum am mai mentionat, nici cel mai corect tratament medicamentos, nici cel mai bun psihoterapeut nu au o eficacitate in 100% din cazuri. Si cel mai bun tratament antidepresiv sau anxiolitic este eficace (in medie) la aproximativ 6 din 10 persoane (dupa un tratament de cateva sapatamani) si duce la intrarea in remisiune ('vindecarea')a aproximativ doar 5 din 10.

De aceea este util ca tratamentul medicamentos sa fie combinat cu sesiunile de psihoterapie ce sporesc sansa de vindecare pe termen lung la 7-8 din 10 persoane (in medie).

Asta bineinteles ca nu inseamna ca din 10 pacienti ce urmeaza un anumit tratament medicamentos combinat cu psihoterapia 8 se vor face sigur bine..ci din 100 tratati se vor face in medie bine 8o de persoane. De asemenea cei 20 care nu raspund pozitiv la tratament au totusi sansa de a reactiona mai bine la un alt medicament sau la un alt psihoterapeut.

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala si profesionala
0
14-05-2014, ora 22:51
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De obicei afectiunile psihice sunt cronice, chiar daca unii pacienti, cei mai fericiti obtin remisii de cateva luni sau cativa ani.

Asa cum se poate imbolnavi orice organ, creierul nu e scutit nici el.

As vrea sa merg la psiholog daca ar putea sa ma ajute dar nu am pur si simplu ce sa ii spun. Nu am nici un motiv de depresie si nici de anxietate. Nu am lucruri care sa ma afecteze astfel incat sa ma plang de ele.

E adevarat ca si educatia religioasa a contribuit la crearea unui sistem de valori care ma ajuta extrem de mult sa merg inainte si de exemplu, sa imi pun nadejdea in Dumnezeu, nu in mine, sa nu imi fac griji pentru ziua de maine etc.

La mine depresia se manifesta in special prin lipsa de energie. Nu pot iesi din casa deca o data pe saptamana sau maxim de doua ori, obosesc foarte usor, in celelalte zile nu pot sa ma tin pe picioare sa merg nici macar pina la parterul blocului. Ce pot sa ii spun unui psiholog ?

Numai pastila ma pune in functiune.
0
15-05-2014, ora 02:41
drmihaelar
Identitate neconfirmată
drmihaelar
Adevarul e ca in cazul unei intalniri cu un psihoerapeut, clientul depune toate eforturile pentru a-si imbunatati starea, sub ghidaj profesionist. Este mult mai comod ca acel client sa devina pacient si sa inghita buline. Avem toata forta necesara de a ne imbunatati starea de spirit si aceasta se numeste iubire de sine care nu este nicidecum acelasi lucru cu narcisismul. Vorbesc aici despre asumarea raspunderii pentru viata pe care fiecare o traieste. Suntem total responsabili si de nefericirea si de fericirea noastra. Daca costul unor sedinte de psihoterapie este o risipa, ma intreb, oare uzura oraganica si repercursiunile pe care toate acele substante de sinteza si excipienti le au fata de organele interne cat vor costa dupa multi ani??? Doresc tuturor multa intelepciune in alegerile facute.
0
19-05-2014, ora 22:21
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
@ clara_p

Exista psihologi (ma numar printre ei) care iau si cazuri pro bono sau la tarife mai reduse decat cele mentionate de dvs. Tocmai pt ca aspectul financiar sa nu fie un impediment in a alege psihoterapia.
Pentru ca noi credem ca este eficienta, iar pacientii sunt dovada.

Ana Badita
0
20-05-2014, ora 14:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Psihoterapeut Ana Cristina Badita

Multumesc pentru raspuns.
Eu sunt din Bucuresti.
M-am programat la un psihoterapeut vineri la 10.30 sa stam de vorba, a doua sedinta.
Am fost la mai mult psihologi in decursul celor 20 de ani de boala (tab) cu remisie de 7 ani. Dar din nefericire, nu au putut sa ma ajute.
Psihiatrei mele ii este frica sa imi prescrie antidepresive pentru ca a incercat si era sa virez dupa 2 saptamani.
Eu trebuie sa duc depresia pe picioare pentru ca altfel riscurile sunt foarte mari.
Problema e ca in cazul meu, ea apara fara un motiv anume, deci nu stiu ce as putea discuta cu domnisoara psiholog. Totul e la nivel chimic.
Educatia religioasa m-a facut sa invat sa abordez cu degajare aspecte care intervin ocazional si mi-ar putea face rau.
Sfintii parinti considera ca nu trebuie sa ne intristam decat pentru pacatele noastre. Am incercat sa folosesc aceasta regula de-a lungul timpului si mi-a folosit foarte mult.
Eu tristetea o simt insa organic. In brate, in spate, in corp.
0
20-05-2014, ora 18:25
psyclass
Identitate neconfirmată
psyclass
Buna ziua,

Psihologii si psihiatrii nu sunt niste monstri, sunt si ei oameni ca toti oamenii cu necazuri si bucurii, oameni care si-au ales aceste ocupatii pentru ca vor si stiu si pot sa ingrijeasca alti oameni. A apela la sfatul unui "psi" nu inseamna decat ca incercati sa rezolvati o problema. E ca atunci cand va doare o masea: mergeti la stomatolog sau stati cu durerea?
Parerea mea este sa incercati sa stati de vorba cu un specialist pentru a vedea o parere obiectiva, din afara asupra problemei dumneavoastra.
Cu siguranta veti putea decide singura daca aceasta interactiune v-a ajutat sau nu.

Numai bine!
0
20-05-2014, ora 22:05
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
@ clara_p

Daca nu gasiti absolut niciun eveniment care poate fi perceput ca stresant, o incercare in viata perceputa ca obstacol sau nu se aplica nici varianta personalitatii depresive (adica sunteti cu tendinte spre depresie/pesimism etc. de mica), atunci poate sunteti intr-o perioada de criza existentiala. Ce este aceea?
Criza de ordin existential presupune, in psihoterapia existentiala, constientizarea acuta a angoaselor fundamentale (frica de moarte, de libertate/responsabilitate, de lipsa de sens si de izolarea existentiala - murim singuri, nu ne este nimeni alaturi). Aceasta se declanseaza in anumite momente -cheie ale vietii.

- poate va apropiati de o varsta-prag (30-40-50 de ani etc.) sau o varsta la care unei persoane dragi i s-a intamplat o drama (sau a decedat) si constientizati ca nu mai sunteti tanara si tot ce poate urma este declinul
- poate ati avut revelatia vulnerabilitatii personale (ati avut un accident si ati scapat de moarte ca prin urechile acului) --revelatia propriei finitudini
- poate ati ajuns la succes profesional, la implinirea majoritatii scopurilor in viata si - brusc - va bulverseaza ideea ca nu mai e nimic de indeplinit, niciun tel pt care sa luptati
- poate ati mers la o reuniune de 10-20-30 de ani de la terminarea liceului sau facultatii si ii observati cu uimire pe cei din jur: "ce batrani sunt! oare asa sunt si eu?!"
- poate ati acumulat anumite nemultumiri de-a lungul vietii si nu ati simtit pe nimeni care sa le asculte si sa le inteleaga sau nu v-a fost nimeni alaturi in momente dificile - ati perceput izolarea existentiala
- poate simtiti ca v-ati trait viata "dupa scenariul altcuiva", poate al parintilor/profesorilor, ca nu ati avut curajul sa va asumati responsabilitatea pt propriile alegeri si i-ati lasat pe altii sa decida...iar acum va este greu sa recunoasteti(va simtiti vinovata) si este greu sa faceti o schimbare...

Exista multe alte posibilitati nementionate aici.Probabil ati inteles ideea de baza. Acestea au fost doar presupuneri (nu pot pune diagnostice serioase pe forum) pornind de la premisele existentialismului.
0
20-05-2014, ora 22:08
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihoterapia duce ma modificari in creier, deci tot chimice. Altfel nu ar fi eficienta, iar pacientii diagnosticati, de ex. cu depresie, nu ar simti modificari in comportamentul si gandirea lor.Cred ca am specificat undeva pe forum un studiu in acest sens.

Va doresc mult succes cu psihoterapeutul la care v-ati programat!:)

Ana Badita
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •